Восени 2018-го організатори вечірок Схема вперше в Україні провели рейв під брендом Boiler Room. У серпні 2019-го Схема привозить свій формат у берлінський Berghain, один з найкращих клубів світу.

У лайнапі двоє артистів з України – київська діджейка Настя Муравйова, яка вже грала на дні народженні Berghain, та проєкт Діми Авксентьєва Voin Oruwu. А ще буде Inga Mauer та берлінці M.E.S.H. і Hyperaktivist.

Можливо, наступного разу українських артистів в лайнапі буде більше, кажуть організатори. А Діма Авксентьєв переконаний, що лайв Voin Oruwu в Berghain буде його «піком за останні кілька років».

Майя Бакланова

менеджерка з комунікацій Схема


– Як вдалося домовитися з Berghain про вечірку? Це була ваша чи їхня ініціатива?

– Схема Backstage – це шоукейс Схеми як івент-лейблу, на якому ми пропонуємо свій музичний підхід і збираємо найбільш цікавих на нашу думку українських та західних артистів. Також це співпраця з клубами та промоутерами в інших містах. Заходи вже відбулися у Львові, Варшаві, Вільнюсі, Лейпцигу і Берліні.

Колаборація з Berghain не є чимось нетиповим для клубу, адже в них регулярно проходять шоукейси лейблів, серед яких, наприклад, PAN Records або Mannequin.

Домовлялись з Berghain, як і з усіма іншими клубами, де проходили наші івенти. Ми поділяємо їхні цінності, а представники клубу, у свою чергу, зацікавились нами.

Схема у Berghain відрізнятиметься від київських заходів. Діятиме звична для клубу пропускна система та фейсконтроль.

Вечірка Cxema з лейблом PAN на подільському заводі Tetra Pak, 1 червня 2019 ©️ Вік Бакін

– За яким критерієм обирали артистів в лайнапі вечірки?

– Ми запропонували список артистів і разом з представниками клубу їх затвердили. Головним критерієм відбору є причетність артистів до нашої діяльності. Всі вони брали участь у київських подіях.

– Що означає Схема в Berghain для української електронної сцени?

– Колаборація з Berghain – це ще одна можливість представити світові українську музичну сцену. Boiler Room транслює повністю український лайн-ап, Berghain запрошує українську вечірку.

Зараз у лайнапі два артисти з України, але, можливо, наступного разу буде більше. Це означає, що до української сцени є інтерес з боку світової музичної спільноти і ми не стоїмо осторонь.

Cxema x Boiler Room, 13 жовтня 2018 ©️ Яна Франц

Діма Авксентьєв

Voin Oruwu, Koloah


– Berghain – одне з тих місць, де так чи інакше мріє опинитися кожен музикант або діджей. Не так багато українських артистів там виступали. Ще менше (якщо загалом хтось, треба дізнатися) грали там лайв.

Подвійно приємно, що я гратиму там власну музику. Здається, це круто.

Спеціально для цього івенту я закінчив багато заготовок і багато чого гратиму вперше. Загалом, перед кожним виступом я довго готуюсь – намагаюсь зіграти якось особливо. І мені цікавіше, і публіці. Але те, з чим я їду в Berghain, здається моїм піком за останні кілька років. Дуже потужний лайв виходить.

Обкладинка: Michael Mayer

Фото героїв: Віталія Жирякова, Андрій Баштовий