Музичний куратор The Village Женя Філатов – про музику, яку варто почути цієї осені.

У наші дні в мережі чи не щогодини з’являється новий музичний альбом. Важко уявити, скільки нової музики щодня надходить, з одного боку, до таких медіа, як Pitchfork. З іншого – на скриньки лейблів типу Xl Recordings чи Mind of a Genius. І я навіть не беру до уваги мейджори. Нової музики зараз забагато, а встежити за всіма релізами – досить важко.

Процес очікування на альбом сьогодні, до речі, може бути цікавішим за сам реліз. Напередодні виходу матеріалу Aphex Twin з’являються таємні арт-об’єкти у метро, а Gorillaz типу забувають свою нову платівку в таксі. Тизер-кампанії, з погляду маркетингу, досягають свого піку. Якщо про твій альбом нон-стоп говорять медіа ще задовго до релізу – ти у виграші.

Є і винятки з правила, але їх собі можуть дозволити лише гравці першої ліги у світовому контексті. Так, Beyonce може просто посеред ночі завантажити у мережу нову платівку, але інші грають за правилами. Більшість артистів, у яких релізи заплановані на жовтень-листопад, вже ознайомили нас із своїми першими треками, відіграли новий матеріал на фестах та оголосили дати виходу платівок у світ.

У процесі роботи над цим текстом я розглянув кілька десятків альбомів, деякі з них уже вийшли, на інші ще доведеться трохи зачекати.

Уже вийшли


Maribou State – Kingdoms in colour

Як на мене, високий старт сезону задав британський дует Maribou State. Їхня друга платівка Kingdoms in colour стала такою собі хрестоматією джазу, фанку та електроніки. Увібрала в себе традиції з багатьох куточків світу. Класно, що всі етнічні інструменти, які можна почути в цьому альбомі, гурт записував прямо під час туру.

Maribou State – Nervous Tics (feat. Holly Walker)

Bob Moses – Battle Lines

У канадського дуету Bob Moses, який завжди вміло поєднував рок і електроніку, у вересні вийшов альбом Battle Lines. З релізом звучання гурту стало більш роковим, а сама платівка, так би мовити, структурованою. Створюється враження, що хлопці заходять у світ великої поп-музики. Окремо тут виділити хотілося б треки Back Down, Enough to Believe.

Bob Moses – Eye for an Eye (live)

Jungle – For Ever

Між тим вийшов і новий лонгплей у Jungle – For Ever. Чекати на цю платівку довелося достатньо довго, але результат того вартий. На мою думку, альбом навіть більше динамічний, світлий та життєствердний, ніж їхня перша платівка. Із своїх треків-фаворитів тут хотілося б звернути увагу на Beat 54 (All Good Now) та Heavy California.

Jungle – Heavy, California

Що далі...


21 вересня

Prince – Piano & a Microphone 1983

Назва говорить сама за себе – один інструмент, один голос. Голос музиканта, якого ми втратили зовсім недавно. Підґрунтям для виходу цього релізу стала старенька касета – запис, який Prince зробив на своїй домашній студії у Міннесоті до того, як про нього заговорили медіа. Альбом зібрав у собі хітові 17 Days та International Lover. На мою думку, ця платівка має історичну цінність – і може бути цікавою як для давніх фанів, так і для тих, хто волів би відкрити для себе дискографію Prince сьогодні.

Prince - Mary Don't You Weep

28 вересня

Nile Rodgers & Chic – It’s About Time

Craig David, Elton John, Lady Gaga, Mura Masa – здається, Найл зібрав для запису цього альбому всіх. Після 26 років легендарний гурт знову на танцполі й повертається з добіркою колаборацій із видатними музикантами сучасності. Мені досить складно робити якісь прогнози на гурт, який задає ритм у світі диско і фанку вже років із сорок. Єдине, є впевненість у тому, що це буде чи не головний реліз у стилі диско 2018 року.

5 жовтня

AlunaGeorge – Champagne Eyes

2016-го трек I Remember лондонського дуету AlunaGeorge, здається, звучав звідусіль, а їхня однойменна платівка потрапила чи не в усі топи року. За цей час у них з’явилось чимало конкурентів, але вокал Алуни – для мене все одно вирізняється з-поміж інших. Можливо, саме через специфічну дитячість у ньому.

Їхній перший сингл Superior Emotion – легкий, але при цьому достатньо танцювальний. Мені здається, що їхнє звучання стало ще більше розміреним, а голос вокалістки – оксамитовим. Цікаво, якою буде EP загалом, адже перший трек ставить більше запитань, аніж дає відповідей.

5 жовтня

Twenty One Pilots – Trench

Судячи з того, як розлітаються квитки на київський концерт гурту, на їхній альбом в Україні точно чекають. З Twenty One Pilots я познайомився саме через їхню колаборацію з Mutemath, а вже потім для мене стало справжнім відкриттям – наскільки вони популярні серед молоді. Усі чотири сингли з нового релізу в стильовому плані різні – там можна почути поп, рок, регі... Вони не створюють жодних рамок, навпаки – відкривають для слухача багатогранність музики.

5 жовтня

Cat Power – Wanderer

Зізнаюсь одразу, що не великий фанат Cat Power, але новий реліз оминути увагою було б неправильно. За десятиліття платівка за платівкою вона сформувала монолітний і впізнаваний стиль – меланхолійний інді на межі з фолком. Її музика стала натхненням для багатьох жінок у світі альтернативи. Круто, що після шестирічної перерви Cat Power повернулася з хітом Woman саме з Lana Del Rey.

19 жовтня

MØ – Forever Neverland

На сьогодні у доступі вже три сингли з нового альбому MØ: Nostalgia, Way Down і спільний трек із Diplo – Sun In Your Eyes. Два з яких мені пощастило почути наживо на фестивалі Sziget. Власне кажучи, це ніби для ще одного переконання у бездоганності її живих виступів та доцільності колаборації з Diplo. Самобутність данки, її манера виконання у сукупності з майстерністю саундпродюсера – так звучить сучасний поп. Відомо, що до роботи над новим лонгплеєм долучилася і Charli XCX. Якщо коротко, є всі шанси скоро отримати хітовий блокбастер.

2 листопада

LSD – TBA (SIA, Labrinth, Diplo)

За таким музичним синдикатом цікаво спостерігати, тому що це угруповання з найсильніших музикантів та сонграйтерів сьогодення. Між тим, ще й інтернаціональне: SIA – з Австралії, Labrinth – Британія, Diplo – США. Але всі вони тут грають за єдиний проект. Як на мене, LSD – це завідомо виграшний формат, що спрацює на широкий загал. Проект поєднав у собі танцювальну електроніку, хіп-хоп та фірмовий поп. Усі три сингли розірвали мережу, але перший – Genius – найгучніше. А відео на нього чітко відображає усю сутність LSD. Чекаємо на платівку.

LSD – Genius ft. Sia, Diplo, Labуrinth

9 листопада

Muse  – Simulation Theory

Треки для цієї платівки ми чули ще роки два тому, але новий альбом вийде лише цієї осені. Відомо, що над ним довгий час працює чимало іменитих продюсерів, наприклад Timbaland чи Shellback. Ще гурт анонсував, що кожен із треків буде доповнено відео, тобто на виході очікуємо аудіовізуальний проект. Обкладинка витримана у дусі сотерів бойовиків, і цікаво, чи знайде відображення ця стилістика у самій музиці.

TBA

Childish Gambino

Після цьогорічного Grammy і виходу This Is America Дональд Гловер, він же Childish Gambino, зробив упевнений крок назустріч тій самій першій лізі. Вищезгаданий сингл одразу ж опинився на першій позиції Billboard, а відео вже стало чи не найобговорюванішим кліпом року. За літо в репера вийшло кілька нових треків, водночас у медіа ходять плітки про фінал його кар’єри. Репер же у своєму турі тестить новий матеріал. Мені здається, у цьому випадку, говорячи про новий альбом – просто справа часу.

Childish Gambino – Feels Like Summer