Stoned Jesus підписали контракт із лейблом Napalm Records, де вже записуються Jinjer, «ДахаБраха» виступала на Glastonbury, а Nastia входить у топ-20 світових діджеїв за версією журналу Mixmag.

The Village Україна публікує добірку українських музичних проектів, які популярні за кордоном, у деяких випадках – навіть більше, ніж в Україні.

Stoned Jesus

Apple Music / Google Play

Гастролі Південною Америкою, фестиваль важкої музики Helfest, платівка на лейблі Napalm Records

Олексій Бондаренко

головний редактор LiRoom


Прозвучить банально, але Stoned Jesus популярні за кордоном через те, що їм вдається робити гарну музику в тій ніші, на яку вони ціляться. В якому саме жанрі грає Stoned Jesus, питання глибоко дискусійне, але вони точно відчувають свою аудиторію і роблять музику, яка їй подобається.

Вони щороку їздять у великі тури, які охоплюють десятки європейських міст. Stoned Jesus виступали на одному з найпрестижніших фестивалів важкої музики Helfest і зібрали повний зал. Вони поки що єдиний український гурт, який гастролював Південною Америкою. Ну і з останнього – вони підписали контракт на випуск нової платівки з австрійським лейблом Napalm Records, який також є культовим у своїй ніші.

Український ринок для Stoned Jesus точно не пріоритетний. Звісно, вони тут грають, але їхня аудиторія в Україні занадто мала. Якби вони не були родом звідси і не жили тут, думаю, і виступали б в Україні набагато рідше.


Stoned Jesus - Silkworm Confessions

Jinjer

Apple Music / Google Play

Робота з лейблом Napalm Records, концерти у Європі

Максим Сердюк

головний редактор MUZMAPA


Є декілька факторів, які обумовлюють популярність гурту в Європі. Перший – широка концертна інфраструктура, тобто є достатньо майданчиків для виступів як загальних, так і спеціалізованих за жанрами. Через це – багато промоутерів. Менеджмент з боку великого метал-лейблу Napalm Records. Ну і «вишенькою на торті» є Тетяна Шмайлюк, яка і виділяє гурт серед інших своїми вокальними особливостями. Якщо подивитися правді в очі, якби на її місці був чоловік, не можна було б гарантувати такий успіх.

Узагалі будь-який виконавець повинен мислити в рамках світового контексту, а не тільки локального. Не думаю, що для них тепер є сенс розвиватися на українському ринку. Маємо невтішну ситуацію з майданчиками, тим більше для музики такого формату.

Як багато ви знаєте гуртів/артистів із Польщі, наприклад? Сумніваюся, що набереться хоча б декілька – і причина не в польських артистах, а в українських умовах музичного ринку. Тож навіщо гурту Jinjer із битком набитою аудиторією в Європі та контрактом із лейблом вкладати свої сили туди, де майже ніякого вихлопу не буде? Тим паче, багато хороших метал-гуртів намагаються вирватися на експорт, тому це закономірно – їхнє місце там. І Jinjer вдалося.


JINJER - Pisces (Live Session)

Nastia

Топ-20 світових діджеїв за версією журналу Mixmag, сет для BBC Essential Mix

Сергій Кейн

головний редактор Comma


Як і в інших сферах культури, в електронній музиці відбувається боротьба за права жінок. Це зіграло на користь таким артисткам, як Nina Kraviz, The Black Madonna, Nastia. До того ж Nastia має ефектну зовнішність. Але все ж головне, що вона – чудова техно-діджейка, майстерна, професійна, харизматична. Це добре відчувалося минулого літа на фестивалі Brave! Factory в Києві, де її виступ звучав значно свіжіше й драйвовіше, ніж навіть сети багатьох іноземних хедлайнерів.

Гастрольний графік Насті давно набув планетарних масштабів, і як можна переконатися в Instagram, у будь-якій точці земної кулі її супроводжують повні зали. Окрім того, Настя потрапила до топ-20 світових діджеїв за версією журналу Mixmag, а також записала відмінний двогодинний сет для легендарного британського радіошоу BBC Essential Mix. Приємно раптом почути в такій програмі: «Сьогодні у нас в ефірі одна з найзахопливіших діджеїв, велика зірка у рідній Україні, яка беззаперечно виростає в одну з найбільших зірок світового масштабу».

Настя – одна із флагманів, що розвивають український музичний ринок. У численних інтерв’ю вона наголошує, що її улюблений світовий клуб – це київський Closer. Настя принципово виступає тут безкоштовно, заради задоволення, зокрема, традиційно бере участь у фестивалі Strichka. З моєї останньої бесіди з адміністрацією клубу я зрозумів, що вона чи не єдина така діджейка.


NASTIA sunset set in The Lab IBZ

«ДахаБраха»

Apple Music / Google Play

Виступ на фестивалях Glastonbury та Sziget, телеканалі BBC Two, сет на КЕХР

Філ Пухарєв

редактор Karabas Live


На відміну від багатьох українських музикантів, які мріють потрапити за кордон, «ДахаБраха» не грають інді-рок і не співають філігранною англійською. Як їм вдається залишатися собою і при цьому мати попит у слухачів країн Європи та США? Попри засилля поп-артистів у музиці, там особливо цінують етніку та автентику, і «ДахаБраха» транслюють цю естетику чи не найбільш переконливо, безпосередньо та енергійно серед усіх місцевих музикантів. А стильних-модних-англомовних у них і своїх вистачає.

«ДахаБраха» тричі брали участь в угорському фестивалі Sziget, у 2016-му стали учасниками британського фесту Glastonbury. Також на гастрольному рахунку гурту – концерти в США, Франції, Швеції, Греції, Нідерландах, Австралії, Південній Кореї та в інших країнах. Разом із тим «ДахаБраха» єдині серед українських музикантів з’явилися у британському шоу Джулса Холланда, на американському радіо КЕХР та в рекламі парфумів Девіда Бекхема.

Нині «ДахаБраха» фактично живуть у закордонних турах. Однак не сказав би, що музиканти працюють лише на експорт. У 2017 році вони давали щонайменше один великий концерт в Україні – у київському Жовтневому палаці. Також гурт регулярно бере участь у проектах Влада Троїцького та в його фестивалі «Гогольfest».


DakhaBrakha - Monakh

Sasha Boole

Apple Music / Google Play

Понад 300 шоу в Європі від Молдови до Ісландії за чотири роки

Ляна Мицько

культурна менеджерка


Саша Буль популярний, бо грає актуальну для сцени музику, правильно здійснює менеджмент і дуже багато працює. Це стосується і музики, і продакшену, і розуміння стилю. Найбільш знакове – трудоголізм і кілометражі, які Саша проїжджає в турах, і кількість концертів, які він дає. Також – гра на сапорті таких гігантів музики, як Нергал (Me and that Man) та King Dude. Спільна тусовка з такими музикантами якраз підкреслює те, що творчість Буля актуальна і цікава. Вініл Survival Folk від Aby Sho Music став реально крутою відзнакою для творчості Саші в Україні і Borówka Music – його промоутер у світі. Не покидаючи Україну назавжди, Саша Буль приносить до нас ту світову культуру, частиною якої вже став, хоча міг би вже осісти в Польщі.


Яків Матвійчук

засновник ZahidFest

Стосовно популярності, то все відносно: популярність – це 21 pilots. А Sasha Boole доволі відомий, як то кажуть, у вузьких колах.

Інша історія, що відомість, навіть у вузьких колах, на Заході дає можливість заробляти пристойно, оскільки там ринок є, а в нас – ні.

Чув, що Sasha Boole турив у Польщі з вокалістом гурту Behemoth Адамом Нергалом Дарські, який створив кантрі-проект Me and That Man. Думаю, це знакове знайомство і важливий тур для Саші.

При такому матеріалі (частково українськомовному) варто бути відомішим там. Я орієнтувався би більше на західний ринок. Але це суб’єктивно.


Sasha Boole - Would You Give Me a Hand?