The Village Україна розповідає про головні фільми 2022 року від великих студій, які вже мають визначені дати прем’єр на наступний рік. Ми вказуємо дійсні дати релізів в Україні, визначені українськими дистриб’юторами станом на кінець грудня.

Про головні новини попкультури слухайте в новому подкасті The Village Україна ВЧОМПРИКОЛ:

#8 Нова «Матриця» та Леонардо Ді Капріо проти Мерил Стріп / ВЧОМПРИКОЛ

СЛУХАЙ, ДЕ ЗРУЧНІШЕ

слухай, де зручно

«Кінґсмен» / The King’s Man

Трейлер фільму «Кінґсмен»

Що це: У першому фільмі «Кінґсмен» ми дізналися про таємну спільноту шпигунів Її Величності, у сиквелі – про її американських відповідників. У третьому фільмі нам покажуть історію «Кінґсмен» на початку ХХ століття.

Чому чекаємо: Мало хто вміє знімати екшн так, як режисер «Листкового торта» Метью Вон. До того ж за останні кілька років Першій світовій війні почали приділяти більше часу в попкультурі («1917», Battlefield 1, Valiant Hearts), але ця тема досі залишається малорозкритою.


Прем’єра в Україні: 13 січня

Режисер: Метью Вон («Люди Ікс: Перший клас»)

У ролях: Ральф Файнс («Готель «Ґранд Будапешт»), Ріс Іфанс («Ноттінг Гілл»), Джемма Артертон («Принц Персії»)

«Морбіус» / Morbius

Трейлер фільму «Морбіус»

Що це: Науковець намагається вилікувати себе від рідкісної хвороби, але в процесі експерименту перетворюється на вампіра. «Морбіус» – перший спіноф «Людини-павука», присвячений одному з головних ворогів Пітера Паркера. У головній ролі – Джаред Лето.

Чому чекаємо: Ще одна спроба студії Sony розширити всесвіти Людини-павука – після «Додому шляху нема» та «Венома». А ще тут з’явиться персонаж Майкла Кітона.


Прем’єра в Україні: 27 січня

Режисер: Даніель Еспіноза («Життя»)

У ролях: Джаред Лето («Далласький клуб покупців»), Метт Сміт («Доктор Хто»), Джаред Гарріс («Чорнобиль»)

«Uncharted: Незвідане» / Uncharted

Трейлер фільму «Uncharted: Незвідане»

Що це: Екранізація однієї з найбільш популярних відеоігрових серій Uncharted від студії Naughty Dog, творців The Last of Us і Crash Bandicoot.

Чому чекаємо: Адаптація Uncharted настільки довго перебувала в процесі розробки, що за десятиліття встигли змінитися десяток режисерів, а Марк Волберґ перейшов від ролі Нейтана Дрейка до ролі Саллі. Цікаво, яким вийде молодий Дрейк Тома Холланда.


Прем’єра в Україні: 10 лютого

Режисер: Рубен Фляйшер («Зомбіленд»)

У ролях: Том Холланд («Людина-павук: Повернення додому»), Марк Волберг («Залишені»), Антоніо Бандерас («Знак Зорро»)

«Смерть на Нілі» / Death on the Nile

Трейлер фільму «Смерть на Нілі»

Що це: Екранізація Агати Крісті про вбивство на пароплаві, що вирушає в подорож Нілом. Кеннет Брана приміряє на себе і роль Еркюля Пуаро, і роль режисера, повертаючись із сиквелом «Убивства на Східному експресі».

Чому чекаємо: Щоб знову побачити на екрані Диво-жінку Галь Гадот, Еркюля Пуаро Брани (і те, як автори обіграють скандали за участі Армі Хаммера та Летиції Райт).


Прем’єра в Україні: 10 лютого

Режисер: Кеннет Брана («Тор»)

У ролях: Галь Гадот («Диво-жінка»), Армі Хаммер («Назви мене своїм ім’ям»), Емма Макі («Сексуальна освіта»)

«Бетмен» / The Batman

Трейлер фільму «Бетмен»

Що це: Нова спроба розповісти історію Темного лицаря – тепер ще більш драматично та приземлено. У костюмі тепер Роберт Паттінсон, протистоять йому Загадник Пола Дано та Пінгвін Коліна Фаррелла, а десь між ними Жінка-кішка у виконанні Зої Кравіц.

Чому чекаємо: Режисер Метт Рівз створив разом із Джей Джеєм Абрамсом серіал «Фелісіті», зробив несподіваними хітами «Монстро» та «Впусти мене» і поставив два найкращі фільми в новій трилогії про «Планету мавп». Його найбільший виклик – показати свіжий погляд на героя, не використовуючи заїжджені історії з убивством батьків і Джокером.


Прем’єра в Україні: 3 березня

Режисер: Метт Рівз («Повстання планети мавп»)

У ролях: Роберт Паттінсон («Тенет»), Пол Дано («Нафта»), Колін Фаррелл («Залягти на дно в Брюгге»), Зої Кравіц («Велика маленька брехня»)

«Я – панда» / Turning Red

Трейлер фільму «Я – панда»

Що це: Мультфільм про школярку, яка химерним чином перетворюється на панду, коли починає злитися.

Чому чекаємо: Новий проєкт студії Pixar – це завжди подія.


Прем’єра в Україні: 10 березня

Режисерка: Домі Ші («Бао»)

«Операція «Фортуна»: Мистецтво перемоги» / Operation Fortune

Трейлер фільму «Операція «Фортуна»: Мистецтво перемоги»

Що це: Новий фільм Ґая Річі – про суперагента, який має зупинити продаж небезпечної зброї. Цього разу – за допомогою акторських здібностей.

Чому чекаємо: Федеріко Фелліні та Марчелло Мастроянні. Мартін Скорсезе та Роберт Де Ніро. Ґай Річі та Джейсон Стейтем. Головні митець і муза сучасних бойовиків не працювали разом кілька років, а тепер випускають другий фільм за два роки.


Прем’єра в Україні: 17 березня

Режисер: Ґай Річі («Джентльмени»)

У ролях: Джейсон Стейтем («Револьвер»), Г’ю Ґрант («Справжнє кохання»), Обрі Плаза («Парки та зони відпочинку»)

«Загублене місто» / The Lost City

Трейлер фільму «Загублене місто»

Що це: Лоретта Сейдж – популярна письменниця, яка пише пригодницькі романи. У свої пригоди вона вирушає разом із моделлю, який позує на обкладинках її книжок. Сандра Буллок і Ченнінг Тейтум зробили іронічний і самосвідомий фільм в стилі «Грому в тропіках» і «Персонажа».

Чому чекаємо: Сандра Буллок має «Оскар», але найбільше розважається на екрані в комедіях, як-от у «Місс Конгеніальність» чи «Озброєних і небезпечних». Те саме можна сказати й про Ченнінга Тейтума. Коли ж до них приєднується ще й Бред Пітт…


Прем’єра в Україні: 24 березня

Режисер: Аарон Ні

У ролях: Сандра Буллок («Гравітація»), Ченнінг Тейтум («Супер-Майк»), Бред Пітт («Одного разу в Голлівуді»)

«Їжак Сонік 2» / Sonic the Hedgehog 2

Трейлер фільму «Їжак Сонік 2»

Що це: У першій екранізації відеогри про надшвидкісного їжака Сонік розібрався з антигероєм у виконанні Джима Керрі. Але, звичайно, Доктора Роботніка просто так не перемогти. Повернеться поганець не сам, а з конкурентом Соніка Тейлзом.

Чому чекаємо: Хоча б заради вусів Джима Керрі.


Прем’єра в Україні: 31 березня

Режисер: Джефф Фаулер («Їжак Сонік»)

У ролях: Джим Керрі («Брюс Всемогутній»), Джеймс Марсден («Світ Дикого Заходу»)

«Швидка» / Ambulance

Трейлер фільму «Швидка»

Що це: Режисер «Трансформерів» і «Поганих хлопців» Майкл Бей продовжує перезбирати фільми зі своїх улюблених іграшок: дорогих автомобілів, мегаломанських масштабів і ще більших вибухів. У «Швидкій» звичну історію про пограбування банку підсилюють поворотом, за якого грабіжники повинні врятувати життя поліцейського, якого вони поранили.

Чому чекаємо: Джейк Джилленхол уже звик до ролі головної зірки блокбастерів, а Яя Абдула-Матіна ІІ ви мали запам’ятати хоча б після «Матриці» та «Вартових».


Прем’єра в Україні: 31 березня

Режисер: Майкл Бей («Трансформери»)

У ролях: Джейк Джилленхол («Горбата гора»), Яя Абдул-Матін ІІ («Матриця: Воскресіння»), Ейза Гонзалез («Хоббс і Шоу»)

«Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора» / Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Трейлер фільму «Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора»

Що це: Коли все пішло не так зі спінофом Гаррі Поттера, за який особисто відповідала Джоан Ролінґ? Коли за нього почала особисто відповідати Джоан Ролінґ? Чи коли на ключову роль у розпал скандалу взяли Джонні Деппа? Чи коли другий фільм виявився ще слабшим за перший?

Чому чекаємо: У третій частині «Фантастичних звірів» франшизу збираються рятувати, змістивши акцент на молодого Дамблдора у виконанні Джуда Ло та нового Ґріндельвальда, якого тепер грає не Колін Фаррелл чи Джонні Депп, а Мадс Міккельсен.


Прем’єра в Україні: 14 квітня

Режисер: Девід Єйтс («Гаррі Поттер та напівкровний принц»)

У ролях: Едді Редмейн («Теорія всього»), Джуд Ло («Молодий Папа»), Мадс Міккельсен («Ще по одній»), Езра Міллер («Ліга справедливості»)

«Варяг» / The Northman

Трейлер фільму «Варяг»

Що це: Після «Відьми» та «Маяка» Роберт Еґґерс міг би зняти будь-який фільм, але обрав він історію помсти в Ісландії X століття. Александер Скарсгард виконує роль принца Амлета, який мусить помститися за смерть батька-короля та повернути собі престол. Шекспірівську історію ставлять в максимально реалістичній манері, а за сценарій з Еґґерсом відповідав ісландський поет Сьйон, відомий за співпрацею з Б’єрк (яка також буде у фільмі).

Чому чекаємо: Щоб відімстити за батька, врятувати матір і вбити Фйолніра.


Прем’єра в Україні: 21 квітня

Режисер: Роберт Еґґерс («Відьма»)

У ролях: Александер Скарсгорд («Велика маленька брехня»), Ніколь Кідман («Догвіль»), Анья Тейлор-Джой («Спліт»), Ітан Хок («Перед опівніччю»)

«Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля» / Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Трейлер фільму «Доктор Стрендж у Мультивсесвіті божевілля»

Що це: Перший фільм Marvel Studios у 2022 році – друга частина пригод Доктора Стренджа, у якій знайдуть місце і продовженню концепції мультивсесвіту з «Людина-павук: Додому шляху нема», і Ванді Максімоф, і злому Стренджу.

Чому чекаємо: Паралельні всесвіти у кінематографічний всесвіт Marvel ввели в «Месниках: Завершенні», просунули в торішніх «Локі», «Що, якби?» та «Людині-павуку», але, здається, по-справжньому гратися з нескінченними вимірами почнуть тільки зараз. Довіряють це відповідальне завдання ветерану індустрії Сему Реймі, який зняв першу трилогію про «Людину-павука».


Прем’єра в Україні: 21 квітня

Режисер: Сем Реймі («Людина-павук»)

У ролях: Бенедикт Камбербатч («У руках пса»), Елізабет Олсен («Ванда/Віжен»), Рейчел Макадамс («Шерлок Холмс»)

«Топ Ґан: Меверік» / Top Gun: Maverick

Трейлер фільму «Топ Ґан: Меверік»

Що це: Сиквел класичного бойовика 1986 року з Томом Крузом про пілотів.

Чому чекаємо: Том Круз каже, що не збирався повертатися до ролі без режисера Тоні Скотта, який загинув у 2012 році. Але передумав, коли ідею для сиквелу запропонував режисер «Облівіона» та нового «Трона» Джозеф Косінскі.


Прем’єра в Україні: 26 травня

Режисер: Джозеф Косінскі («Трон: Спадок»)

У ролях: Том Круз («Місія нездійсненна»), Дженніфер Коннеллі («Халк»), Майлз Теллер («Одержимість»)

«Світ Юрського періоду: Домініон» / Jurassic World Dominion

Що це: Закінчення нової трилогії про повернення динозаврів, у якій вони вийшли за межі Парку Юрського періоду.

Чому чекаємо: Якщо не заради нових зірок Кріса Претта та Брайс Даллас Говард, то через повернення Джеффа Ґолдблюма, Лори Дерн і Сема Ніла.


Прем’єра в Україні: 9 червня

Режисер: Колін Треворроу («Світ Юрського періоду»)

У ролях: Кріс Претт («Вартові галактики»), Брайс Даллас Говард («Прислуга»), Джефф Ґолдблюм («Муха»), Лора Дерн («Велика маленька брехня»), Сем Ніл («Парк Юрського періоду»)

«Базз Рятівник» / Lightyear

Трейлер фільму «Базз Рятівник»

Що це: Спіноф «Історії іграшок» від студії Pixar, присвячений Баззу Лайт’їру.

Чому чекаємо: Як пояснює Кріс Еванс, який озвучує Базза: «Це не історія іграшкового Базза, а історія становлення справжнього астронавта, якому присвятили іграшку».


Прем’єра в Україні: 9 червня

Режисер: Енґус Маклейн («У пошуках Дорі»)

«Посіпаки: Становлення лиходія» / Minions: The Rise of Gru

Трейлер фільму «Посіпаки: Становлення лиходія»

Що це: Приквел серії «Нікчемний я» про жовтих міньйонів Ґрю.

Чому чекаємо: Щоб дізнатися, як Ґрю став лиходієм і зустрів посіпак, які допомогли йому вкрасти Місяць. В оригіналі, як і завжди, головного героя озвучить Стів Карелл.


Прем’єра в Україні: 30 червня

Режисер: Кайл Болда («Нікчемний я 3»)

«Тор: Любов і грім» / Thor: Love and Thunder

Що це: Четвертий фільм про Тора підхопить «Месника» відразу після подій «Завершення», на кораблі «Вартових галактики». Та щось підказує, що надовго герой Кріса Хемсворта там не затримається – на нього чекають свої космічні пригоди.

Чому чекаємо: Наталі Портман повернеться до ролі коханої Тора та доведе, що вона також гідна підняти Мйолнір, а гідну конкуренцію їм складе великий Крістіан Бейл у ролі поганця.


Прем’єра в Україні: 7 липня

Режисер: Тайка Вайтіті («Кролик Джоджо»)

У ролях: Кріс Хемсворт («Месники»), Наталі Портман («Джекі»), Крістіан Бейл («Темний лицар»), Тесса Томпсон («Крід»)

«Чорний Адам» / Black Adam

Трейлер фільму «Чорний Адам»

Що це: Двейн «Рок» Джонсон – чи не єдиний актор у сучасному Голлівуді, який може зробити блокбастером будь-який фільм. Нова спроба зірки «Форсажу» та «Джуманджі» – його перший супергеройський фільм. Зіграє Джонсон персонажа Чорного Адама, який у коміксах є головним антагоністом Шазама.

Чому чекаємо: Щонайменше завдяки битві між «Роком» і Пірсом Броснаном.


Прем’єра в Україні: 28 липня

Режисер: Жауме Колле-Сера («Круїз у джунглях»)

У ролях: Двейн Джонсон («Форсаж»), Пірс Броснан («Помри, але не зараз»)

«Флеш» / The Flash

Що це: Перший сольний фільм про надшвидкого супергероя Флеша має стати для всесвіту коміксів DC приблизно тим, чим для Marvel став «Людина-павук: Нема шляху додому». Використовуючи основу з канонічного комікса «Флешпоінт», новий «Флеш» має вийти в паралельні всесвіти та повернути відразу кілька версій Бетмена, насамперед Майкла Кітона та Бена Аффлека.

Чому чекаємо: DC продовжують спроби реанімувати кінематографічний всесвіт після «Ліги справедливості», роблячи ставку на відокремлені історії на зразок «Джокера» та «Загону самогубців». У новому «Флеші» можна буде і погратися з усіма цими персонажами з різних світів, і зібрати нову основну часову лінію, і розповісти зворушливу історію Флеша та його мами.


Прем’єра в Україні: 3 вересня

Режисер: Енді Мускіетті («Воно»)

У ролях: Езра Міллер («Фантастичні звірі»), Майкл Кітон («Бетмен»), Бен Аффлек («Ліга справедливості»)

«Місія неможлива 7» / Mission Impossible 7

Що це: «Місія неможлива» якимось дивним чином зберігає актуальність і на сьомій частині та 25-му році існування. Сьому і восьму частину позиціюють як одну історію, яку розділять на два фільми, тому наступна «Місія» має вийти вже у 2023 році.

Чому чекаємо: Том Круз продовжує вигадувати та самостійно виконувати найбільш божевільні трюки, після сцени з вільним падінням у шостій «Місії» йому залишається хіба що вийти у відкритий космос.


Прем’єра в Україні: 29 вересня

Режисер: Кріс Маккворрі («Операція «Валькірія»)

У ролях: Том Круз («Найкращий стрілець»), Саймон Пегг («Зомбі на ім’я Шон»), Ребекка Фергюсон («Дюна»)

«Людина-павук: Уздовж всесвіту. Частина 1» / Spider-Man: Across the Spider-Verse Part 1

Трейлер фільму «Людина-павук: Уздовж всесвіту. Частина 1»

Що це: Продовження мультфільму «Людина-павук: Навколо всесвіту», який уперше показав мейнстримній аудиторії, що Павуком може бути не лише Пітер Паркер. Розділять його на дві частини, які вийдуть у 2022 і 2023 роках.

Чому чекаємо: «Навколо всесвіту» відкрив новий вимір в історії Павука – і через новий погляд на комікс, і через абсолютно новий підхід до анімації.


Прем’єра в Україні: 27 жовтня

Режисери: Хоакім Дос Сантос («Аватар: Легенда про Кору»), Кемп Паверс («Душа»), Джастін Томпсон («Людина-павук: Навколо всесвіту»)

«Чорна Пантера: Ваканда назавжди» / Black Panther: Wakanda Forever

Що це: Сиквел одного з найкращих фільмів Marvel Studios. Утім, без власне Чорної Пантери Чедвіка Боузмана, який пішов із життя у 2020 році.

Чому чекаємо: «Чорна Пантера» стала і глобальним феноменом, і першим супергеройським фільмом, номінованим на «Оскар» у категорії «Найкращий фільм».


Прем’єра в Україні: 10 листопада

Режисер: Раян Куглер («Крід»)

У ролях: Лупіта Ніонго («12 років рабства»), Данай Гуріра («Ходячі мерці»), Анджела Бассетт («Падіння Олімпа»), Мартін Фріман («Шерлок»)

«Аватар 2» / Avatar 2

Що це: Не віримо, що пишемо це речення, але продовження «Аватара» Джеймса Кемерона дійсно заплановане до виходу у 2022-му – за 14 років після першого фільму, який досі є найбільш касовою стрічкою в історії.

Чому чекаємо: Ніколи не варто недооцінювати Джеймса Кемерона. Режисер «Титаніка» та «Термінатора» може знімати фільми тільки тоді, коли придумує під них нову технологічну революцію в кіно. Для другого «Аватара» він підготував проривну технологію підводних зйомок, а паралельно зняв ще кілька частин серії: до 2028 року він хоче випустити й «Аватар 5».


Прем’єра в Україні: 15 грудня

Режисер: Джеймс Кемерон («Титанік»)

У ролях: Сем Вортінгтон («Аватар»), Зої Салдана («Вартові галактики»), Сігорні Вівер («Чужий»), Кейт Вінслет («Титанік»)

«Аквамен і втрачене королівство» / Aquaman and the Lost Kingdom

Що це: Продовження історії Аквамена у виконанні Джейсона Момоа – після того, як перший фільм став несподіваним мільярдним хітом.

Чому чекаємо: Хочеться ще більше масштабних підводних баталій та інтеграції в кінематографічний всесвіт DC.


Прем’єра в Україні: 15 грудня

Режисер: Джеймс Ван («Форсаж»)

У ролях: Джейсон Момоа («Гра престолів»), Ніколь Кідман («Велика маленька брехня»), Яя Абдул-Матін ІІ («Матриця: Воскресіння»)

Обкладинка: UFD