Фільм «Берлін Александерплац» виходить в український прокат у четвер, 25 лютого. Стрічка-номінант на «Золотого ведмедя» Берлінського кінофестивалю адаптує класичний роман про Берлін 1920-х, переносячи дію в сучасність. До виходу фільму редакція The Village Україна вирішила пригадати фільми та серіали, у яких важливу роль відігравала столиця Німеччини.

 The Village Україна – інформаційний партнер прем’єри фільму «Берлін Александерплац».

«Прощавай, Ленін!»

Good Bye Lenin!

Трейлер фільму «Прощавай, Ленін!»

Про що: Поки Крістіане Кернер, активістка соціалістичного руху НДР, була вісім місяців у комі, упала Берлінська стіна. Прийшовши до тями, вона не дізнається про об’єднання Німеччини, оскільки син Алекс вирішує не травмувати її суперечливими новинами. Він відтворює у своїй квартирі звичну для матері реальність НДР і створює ілюзію соціалізму за вікном. Для цього він навіть клеїть старі етикетки на продукти та записує фейковий випуск новин. «Прощавай, Ленін!» став феноменом і за межами Німеччини: фільм назвали найкращою стрічкою 2003 року за версією Європейської кіноакадемії, а виконавець головної ролі Даніель Брюль успішно закріпився в Голлівуді.


Режисер: Вольфанг Бекер («Я і Камінскі»)

У ролях: Даніель Брюль («Капітан Америка: Велике протистояння»)

«Небо над Берліном»

Der Himmel uber berlin / Wings of Desire

Трейлер фільму «Небо над Берліном»

Про що: Культовий фільм Віма Вендерса приніс йому нагороду Каннського кінофестивалю за найкращу режисуру. Це історія про янгола Даміеля, який блукає над Берліном й іноді спускається в земний світ, аби спостерігати за людьми та читати їхні думки. Блукання Янгола – ніби оглядова екскурсія містом. У фільмі можна побачити Берлін кінця 1980-х років і легко впізнати локації, наприклад: колону Перемоги, напівзруйновану меморіальну церкву кайзера Вільгельма та Потсдамер-плац, тоді ще розділений Берлінською стіною.


Режисер: Вім Вендерс («Париж, Техас»)

У ролях: Бруно Ганц («Бункер»)

«Біжи, Лоло, біжи»

Run Lola Run

Трейлер фільму «Біжи, Лоло, біжи»

Про що: У культовому фільмі 1990-х Лола намагається врятувати свого друга Манні, який забув пакет зі 100 тисячами доларів у вагоні метро. Це гроші його кримінального боса, і, якщо він їх не поверне, його вб’ють. Лола весь час біжить по Берліну в спробах знайти гроші, але на її шляху постійно трапляються перепони. Фільм побудований у формі комп’ютерної гри: у героїні є декілька життів, аби виконати місію та знайти гроші.


Режисер: Том Тиквер («Парфумер»)

У ролях: Франка Потенте («Перевага Борна»)

«Життя інших»

Das Leben der Anderen

Трейлер фільму «Життя інших»

Про що: Дебют сценариста та режисера Флоріана Генкеля фон Доннерсмарка став володарем премії «Оскар». Слухачу Штазі, на ім’я Герд Віслер, доручили стежити за драматургом, якого підозрюють у співчутті капіталістичному режиму ФРН. На кожній зміні Веслер детально фіксує все, що чує. Але що більше він починає дізнаватися про життя потенційного ворога, то більше починає йому співчувати.

Ще один фільм про Берлін часів Холодної війни – «Сонячна алея» / Sonnenallee (1999 року).


Режисер: Флоріан Генкель фон Доннерсмарк («Робота без авторства»)

У ролях: Ульріх Мюе, Мартіна Гедек («Нічний потяг до Лісабона»)

«Перевага Борна»

The Bourne Supremacy

Трейлер фільму «Перевага Борна»

Про що: «Перевага Борна» – другий фільм із серії про Джейсона Борна, колишнього співробітника ЦРУ та професійного вбивцю, який утратив пам’ять. У другій частині Борн опиняється в центрі міжнародних політичних скандалів. Річ у тім, що в Берліні американські розвідники планували провести операцію з викрадення важливих документів, але кілер украв теку й залишив відбитки Борна на місці злочину. За Борном почали слідкувати найманці через злочин, який він насправді не вчиняв, тому знову змушений рятувати себе та близьких.

Де дивитися: Netflix, YouTube, Megogo, Oll.TV, Sweet.TV


Режисер: Пол Ґрінґрасс («Загублений рейс»)

У ролях: Метт Деймон («Одинадцять друзів Оушена»)

«Операція «Валькірія»

Valkyrie

Трейлер фільму «Операція «Валькірія»»

Про що: Воєнна драма описує реальні події Другої світової, а саме «Змову 20 липня», коли офіцери верхмату організували замах на Адольфа Гітлера. Змовника, полковника Клауса фон Штауффенберга, зіграв Том Круз.

Ще один фільм із Берліном часів Другої світової на тлі – «Хороший німець» Стівена Содерберґа (2006 року) про столицю Німеччини після поразки гітлерівського режиму. 

Де дивитися: Google Play Movies & TVSweet.TV, Oll.TV, Megogo


Режисер: Браян Сінгер ( «Люди Ікс»)

У ролях: Том Круз («Місія неможлива»)

«Вікторія»

Victoria

Трейлер фільму «Вікторія»

Про що: Фільм, знятий одним кадром без монтажних склейок, був серед головних тріумфаторів Берлінале 2015 року й отримав «Срібного ведмедя» за операторську роботу. Дія починається вночі в Кройцберзі та закінчується вранці в Мітте. Молода іспанка, на ім’я Вікторія, знайомиться з чотирма місцевими хлопцями, які пропонують їй нічну прогулянку Берліном. 

Де дивитися: Megogo, Sweet.TV


Режисер: Себастьян Шиппер («Дороги»)

У ролях: Лайя Коста («Три метри над рівнем моря»)

«Міст шпигунів»

Bridge of Spies

Трейлер фільму «Міст шпигунів»

Про що: Сюжет фільму Стівена Спілберга заснований на реальних подіях, які відбувалися в часи Холодної війни між США та СРСР. Том Хенкс у ролі американського адвоката, на ім’я Джеймс Денаван, покликаний захищати буцімто радянського шпигуна, якого впіймали в Нью-Йорку. У цей час радянська влада арештувала американця Френсіса Пауерса, якого також звинувачують у шпіонажі. Сторони домовилися про обмін полоненими на території східного Берліна, а саме на так званому шпигунському Глінікському мості, який став всесвітньо відомим завдяки тому, що саме там чотири рази відбувалися обміни полоненими між США та СРСР.

Ще кілька жанрових фільмів про Берлін часів Холодної війни – «Агенти А.Н.К.Л.» Ґая Річі (2015 року) й «Атомна блондинка» з Шарліз Терон (2017 року).

Де дивитися: Google Play Movies & TV, Megogo, Sweet.tv, YouTube


Режисер: Стівен Спілберг («Іншопланетянин»)

У ролях: Том Генкс («Зелена миля»), Марк Райленс («Суд над чиказькою сімкою»), Емі Раян («Гарний хлопчик»)

«Перший месник: Громадянська війна»

Captain America: Civil War

Трейлер фільму «Перший месник: Громадянська війна»

Про що: Залізна людина проти Капітана Америки – третій фільм про Стіва Роджерса за масштабом схожий на «Месників». Більшість супергероїв Marvel Studios збираються на одному полі бою в німецькому аеропорту, щоб з’ясувати, що все-таки робити зі Соковійськими угодами. Основна сцена фільму відбувається в Берліні на зібранні ООН; можна помітити Sony Centre на Потсдамер-плац і Міжнародний конгрес-центр.

Де дивитися: Google Play Movies & TV, Megogo


Режисер: Ентоні Руссо, Джо Руссо («Спільнота»)

У ролях: Кріс Еванс («Капітан Америка: Перший месник»), Роберт Дауні-молодший («Чаплін»), Скарлет Йоганссон («Люсі»)

«Ой, хлопче»

Oh, Boy

Трейлер фільму «Ой, хлопче»

Про що: Фільм став випускною роботою режисера Яна Оле Герстера з Берлінської академії кіно, після чого отримав кілька престижних німецьких кінопремій. Це чорно-біла іронічна стрічка про хлопця Ніко, який живе сьогоднішнім днем і нічим не переймається. Йому майже 30 років, його вигнали з інституту, і він досі не знає, чим хоче займатися в житті. Ніко блукає вулицями Берліна, спілкується з різними людьми, і протягом дня з ним постійно трапляються неприємності: його кидає улюблена дівчина, батько лишає фінансової допомоги, психіатр діагностує йому «емоційний розлад». Але весь день він хоче лише одного – випити чашку кави.


Режисер: Ян Оле Герстер («Лара»)

У ролях: Том Шиллінг («Робота бел авторства»)

«Берлін, я люблю тебе»

Berlin, I love you

Трейлер фільму «Берлін, я люблю тебе»

Про що: Міський альманах від творців фільмів «Нью-Йорк, я люблю тебе» та «Париж, я люблю тебе». Фільм складається з десяти короткометражних замальовок, які оповідають різні людські історії, пов’язані з Берліном. Наприклад Джаред приїхав до Берліна, щоби покінчити з життям, але його зупинила машина. Сара приїхала в місто, щоби знайти дім своєї бабусі, й об’єдналася з вуличним актором у костюмі янгола. Кожному герою Берлін допомагає знайти те, що потрібно.

Де дивитися: Megogo, Oll.TV, Sweet.TV


Режисери: Діана Агрон, Даніель Львовскі, Джастін Франклін, Тіль Швайгер, Мессі Таджедін, Пітер Челсом, Фернандо Еймбке, Габріеле Черняк, Деніс Ґанзель, Дані Леві, Йозеф Руснак

У ролях: Кіра Найтлі («Пірати Карибського моря»), Люк Вілсон («Сімейка Тененбаум»), Міккі Рурк («Реслер»)

«Вавилон – Берлін»

Babylon Berlin

Трейлер серіалу «Вавилон - Берлін»

Про що: Це творчий тандем режисера Тома Тиквера («Біжи, Лоло, біжи», «Парфумер») і співавтора комедії «Прощавай, Ленін!» Екранізація творів Фолькера Кучара стала найдорожчим неангломовним серіалом. Події відбуваються в Берліні 1920-х років. У головне управління поліції на Александерплац приїжджає детектив Гереон Рат. Він повинен знайти компромат на відомого політика – плівку секс-відео за його участі. Детектив веде розслідування та намагається знайти негативи плівки в той час, як Німеччина стоїть на порозі становлення фашизму.


Режисер: Том Тиквер («Біжи, Лоло, біжи»), Гендрік Гендлогтен («Прощавай, Ленін!»)

У ролях: Фолькер Брух («Наші матері, наші батьки»), Лів Ліза Фріс («Ромео»)

«Неортодоксальна»

Unorthodox

Трейлер серіалу «Неортодоксальна»

Про що: Це історія про єврейку, на ім’я Есті, яка виросла в Нью-Йорку в ультраортодоксальній спільноті, де єдина місія жінки – народження дітей. 19-річна дівчина тікає від влаштованого шлюбу та свого релігійного оточення до Берліна й починає там нове світське життя, заводить нові знайомства та відвідує музичну консерваторію. Але в Берлін приїжджає її чоловік із наміром повернути Есті додому.

Де дивитися: Netflix


Шоуранери: Анна Вінґер, Алекса Каролінскі («Німеччина 83»)

У ролях: Шира Хаас («Дружина доглядача зоопарку»)

«Шаріте»

Charité

Трейлер серіалу «Шаріте»

Про що: Серіал про берлінську лікарню Шаріте, яка в 1888 році стала центром світової медицини. Сюжет розповідає, як у Шаріте вперше почали робити складні операції та лікувати від невиліковних інфекційних хвороб, серед яких туберкульоз, дифтерія й холера. Іда Лєнце потрапляє в цю лікарню з гострим апендицитом і після одужання залишається працювати медсестрою. Увесь сюжет побудований навколо подій усередині видатної лікарні.

Де дивитися: Netflix


Режисер: Сонке Вортман («Найбажаніший чоловік»)

У ролях: Алісія Графін фон Рітберг («Лють)

Обкладинка: Таїсія Куденко для The Village Україна