Фільм «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження» виходить в український прокат 19 грудня. Це дев’ятий епізод «Зоряних війн» і останній у сазі про родину Скайвокерів. Редакція The Village Україна переглянула стрічку заздалегідь з редакторами українського сайту про попкультуру Vertigo Юрієм Поворозником та Олександрою Поворозник і ділиться враженнями.

Ярослав Друзюк: Друзі, якщо без спойлерів – які перші враження?

Андрій Баштовий: Чесно? Ніякі. Більше не беріть мене на цей формат, я просто якийсь суперхейтер. [сміється] Але я зрозумів на сеансі одну річ: що далі у всесвіт «Зоряних війн», то більше мене цікавлять історії, які вони не розповідають. Усі ці третьорядні персонажі мені здаються глибшими та цікавішими, ніж головні герої, до яких я вже звик. Вони не інтригують, не розвиваються, а якщо розвиваються, то дуже прогнозовано.

Ярослав: Тут треба сказати, що це останній фільм трилогії і останній фільм історії про родину Скайвокерів. Можливо, після цього у них справді буде змога зосередитися на інших історіях і персонажах.

Юрій Поворозник: На Мандалорцеві!

Андрій: В ім’я отця, і сина, і святого духа!

Ярослав: І святого «Бейбі Йоди»!

Юрій: До речі, Саша якраз під час однієї з фінальних сцен перехрестилася. [сміється]

Олександра Поворозник: Там було якраз те, чого я боялася – сюжетна лінія, яку не хотіла побачити.

Ярослав: Любовна лінія? [сміється]

Андрій: Яких там було одразу кілька! Це, мабуть, те, що було найбільш недоречно у фільмі. «А додаймо тут ще історію кохання!»

 Для мене цей фільм – остаточне розвінчання будь-яких уявлень, що у Disney були плани на трилогію

Олександра: І це при тому, що багато хто хотів побачити іншу любовну лінію – між По і Фінном. Але вони зробили все, що завгодно, але не це!

Ярослав: Для мене цей фільм – остаточне розвінчання будь-яких уявлень, що у Disney були плани на трилогію, що вони від початку знали, яку історію хочуть розповісти у цих трьох частинах. Тому в новій трилогії вийшло три абсолютно різні фільми: сьомий епізод як ремейк четвертого...

Юрій: Чи шостого!

Ярослав: Восьмий епізод – хороший авторський фільм Раяна Джонсона, який справді приніс щось нове у всесвіт. Ну й дев’ятий епізод, де треба було якось звести докупи всі сюжетні лінії, які накопичилися до цього моменту.

Юрій: Гаразд, тут були цікаві ідеї та сюжетні ходи. Але вони нормально виглядали б у стрічці з хорошим сюжетом. [сміється] Тут же було стільки всього намішано: щось із сьомого епізоду, щось із восьмого.

Олександра: Таке враження, що вони хотіли показати фанатам: це старі-добрі «Зоряні війни». Ось вам знайомі персонажі, ось вам фан-сервіс, ось вам усе, що ви любили в оригінальній трилогії.

Андрій: «Друзі, пам’ятаєте, що було в перших фільмах? Ні? Ну, нічого!»

Юрій: Я не сказав би, що вони знищили все, що у восьмому епізоді ввів Раян Джонсон.

Олександра: Радше пом’якшили ці ідеї.

 Cклалося враження, що яскрава і жива картинка з попереднього епізоду була значно кращою

Ярослав: Не знаю, у моєму розумінні вони все одно відійшли від головної ідеї «Останніх джедаїв». Те, що можна назвати демократизацією Сили – коли можеш стати героєм не лише у тому випадку, якщо ти представник роду джедаїв чи ситхів.

Юрій: Я дивився цей фільм і постійно думав, як би його зняв Раян Джонсон.

Олександра: Він точно був би красивішим. Тому що дев’ятий епізод місцями такий, ніби його знімали у 80-х.

Андрій: Він знятий ніби лише для олдфагів. У мене теж склалося враження, що яскрава і жива картинка з попереднього епізоду була значно кращою. Ну й увесь гумор замінили просто на якісь милі сцени.

Олександра: З дроїдами, наприклад.

Ярослав: Не знаю, суто візуально мені радше сподобалося. Тут є дуже крута сцена у сповільненому русі з Рей і літаком Кайло Рена, є велика батальна сцена в космосі у фіналі.

Андрій: І в цій батальній сцені є дуже цікавий елемент, коли вони поєднують дві локації: одна схожа на «Володаря перснів» для бідних, а друга на фінали «Обителі зла» або другого «Воно». Склеєно так, ніби це сцени з двох різних фільмів. [сміється]

Юрій: Батальна сцена справді класна, вона дуже масштабна. Але згадайте фінал восьмого епізоду – з пустелею і червоним димом. Ось це було справді круто.

 Відхід від канону в «Зоряних війнах» мені нагадує, як проводять реформи в Україні

Андрій: Я дуже боюся бути нетолерантним, але це все подібне до намагання повернутися до суперканону. Це як салафіти, які хочуть повернутися до ісламу формату V століття. Але цей фан-сервіс може тільки відлякати нових фанатів. Не у всіх людей смикається серце щоразу, просто коли вони бачать Чубаку.

Олександра: Це також реакція Disney на те, як сприйняли восьмий епізод, коли частина людей звинуватила його у відході від «канонів».

Андрій: І врешті виходить такий «Мавзолей-стайл». [сміється] Відхід від канону в «Зоряних війнах» мені нагадує, як проводять реформи в Україні. Давайте щось змінимо? Ні-ні-ні, краще залишити так, як було.

Олександра: І це не те, що може просувати франчайз уперед.

Юрій: І цими пертурбаціями вони дістали вже всіх: і фанатів старої трилогії, і нових прихильників.

Андрій: У мене було відчуття, що людина, яка робила цей фільм, просто дуже втомилася і хотіла завершити основні сюжетні лінії. Але, звичайно, це комерційний продукт. Тому треба було залишити маленькі натяки на спінофи, продовження.

Юрій: Є сцени, де це просто смішно. [сміється]

Ярослав: І важливо, що Джей Джей Абрамс, який відповідав за цю стрічку, фактично вперше знімав фінал історії. До цього він робив або серіали, або перезапуски, або сиквели.

 Цей фільм треба подивитися для того, щоб не було FOMO

Андрій: І тепер ми зрозуміли чому. [сміється]

Ярослав: При тому, що він спочатку не мав знімати цей фільм і взявся за проєкт тільки після того, як його залишив режисер Колін Треворроу.

Андрій: Але все одно на цей фільм варто піти, якщо ви дивилися попередні «Зоряні війни». Це все-таки фінал історії, тут розставляють багато крапок, хоча інколи це роблять й дивно. Цей фільм треба подивитися для того, щоб не було FOMO («Fear of missing out»). Ти маєш бути в курсі подій, бо це настільки важлива частина попкультури, що її неможливо пропустити.

Юрій: Ну й варто подивитися хоча б для того, щоб розуміти всі мемчики. [сміється]

Ярослав: Я настільки розчарований, що піду на сеанс ще двічі, а не тричі.

Трейлер стрічки «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження»

Обкладинка та ілюстрації: Kinomania