47-й кінофестиваль «Молодість» пройде у Києві з 27 травня по 3 червня. У програмі – 176 фільмів. На прохання The Village Україна організатори розповідають про десять стрічок, які точно не варто пропустити на кінофестивалі.

«Страшна мати»

Sashishi deda

Кадр із фільму «Страшна мати»

Номінант на «Оскар» від Грузії

Манана – вірна дружина, берегиня свого чоловіка і трьох дітей, яка давно облишила мрію стати письменницею. Та у 50 років вона нарешті набирається сміливості – надовго зачиняється у кімнаті й пише. Чоловіка лякає жорстка відвертість роману, і він вимагає, щоб Манана припинила його писати. Урешті героїня дедалі глибше занурюється в темряву, аби здійснити свої найпотаємніші бажання. «Страшна мати» – дебютний повнометражний фільм грузинської режисерки Ани Урушадзе. Стрічка виграла головний приз на кінофестивалі у Сараєві, претендувала на головні нагороди в Локарно, а також її висунули на «Оскар» від Грузії.


Прем’єра: 2017

Виробництво: Грузія, Вірменія

Режисерка: Ана Урушадзе

Конкурс: Основний Міжнародний конкурс повнометражних фільмів

Де дивитись: кінотеатр «Київ»

«Тиха ніч»

Cicha noc

Кадр із фільму «Тиха ніч»

Сучасне польське кіно

Історія про Адама – молодого економічного мігранта. Дізнавшись про вагітність своєї дівчини, він вирішує змінити життя і відкрити компанію за кордоном. Для цього Адам вирушає до рідного міста у східній Польщі, аби переконати родичів продати їхню землю. На традиційній різдвяній вечері Адам дізнається, що муситиме заплатити значно більшу ціну, ніж очікував. «Тиха ніч» – фільм молодого польського режисера Пьотра Домалєвського. Режисер-дебютант здобув за нього Гран-прі на кінофестивалі у Гдині та десять нагород Польської кіноакадемії у 2017 році.


Прем’єра: 2017

Виробництво: Польща

Режисер: Пьотр Домалєвський

Конкурс: Основний Міжнародний конкурс повнометражних фільмів

Де дивитись: кінотеатр «Київ»

«Ворони»

Korparna

Кадр із фільму «Ворони»

Підліткові проблеми у Швеції

70-ті роки, Швеція. Працьовитий фермер Аґне щодня бореться із суворими реаліями існування, сподіваючись, що його син-підліток Клас успадкує ферму і продовжить його справу. Своєю чергою, Клас мріє про світ, далекий від сільського життя. Це історія дорослішання, що змальовує заплутану павутину сорому, провини, божевілля і юнацьких мрій. Швед Єнс Ассур – відомий фотограф і кінорежисер, чиї короткометражні фільми вже здобули нагороди та визнання на багатьох кінофестивалях. У 2010-2014 роках Єнс створив дві сольні фотовиставки: «Африка – велика країна» і «Голод». «Ворони» – його перша повнометражна робота. Фільм отримав кілька шведських нагород і премії на кінофестивалях у Салоніках, Вільнюсі і Тбілісі.


Прем’єра: 2017

Виробництво: Швеція

Режисер: Єнс Ассур

Конкурс: Основний Міжнародний конкурс повнометражних фільмів

Де дивитись: кінотеатр «Київ»

«Дармоїди»

Gli sdraiati

Кадр із фільму «Дармоїди»

Батьки і діти в Італії

Джорджо і Тіто – батько і син. Успішний журналіст і ледачий підліток, якого неможливо зрозуміти. Після низки халеп і незгод батько із сином урешті-решт порозуміються... або принаймні спробують це зробити. Франческа Аркібуджі виховувалася у родині інтелектуалів, вона вивчала акторську майстерність і кінорежисуру в Експериментальному кіноцентрі в Римі. Її вважають однією з найвидатніших молодих італійських режисерок покоління кінця 1980-х.


Прем’єра: 2017

Виробництво: Італія

Режисерка: Франческа Аркібуджі

Програма: Focus Italia

Де дивитись: кінотеатр «Україна»

«Фабрика нічого»

A Fábrica de Nada

Кадр із фільму «Фабрика нічого»

Соціальна тематика в Португалії

Однієї ночі кілька робітників дізнається, що керівництво краде обладнання з фабрики. Це знак – масове скорочення не за горами. Коли звичний світ робітників руйнується, у них з’являються нові бажання. Для португальського режисера, сценариста і продюсера Педру Пінью «Фабрика нічого» є також дебютною стрічкою. Фільм отримав нагороду Міжнародної федерації кінопреси на Каннському кінофестивалі у 2017 році.


Прем’єра: 2017

Виробництво: Португалія

Режисер: Педру Пінью

Програма: «Фестиваль фестивалів»

Де дивитись: кінотеатр «Київ»

«Вівчарі»

Кадр із фільму «Вівчарі»

Карпати у віртуальній реальності

Українська природа і позачасовість у житті сучасних карпатських вівчарів. Стрічка малює портрети чоловіків, які уособлюють приклад поєднання людської душі зі світом, повсякденними турботами і працею. «Вівчарі» – це чотири документальні фільми у 360-градусній віртуальній реальності від першого українця, який отримав «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю Ігоря Стрембіцького.


Прем’єра: 2018

Виробництво: Україна

Режисер: Ігор Стрембіцький

Програма: «Українські прем’єри»

Де дивитись: кінотеатр «Київ»

«Жорстка фарба»

Tinta bruta

Кадр із фільму «Жорстка фарба»

ЛГБТК-тема у Бразилії

«Ховаючись за кольорами, народжується барвиста душа». Звинувачений у злочині Педро важко переживає рішення сестри переїхати якнайдалі від нього. Він розмальовує себе неоновою фарбою і танцює на веб-камеру в темряві спальні для тисяч незнайомців. Цей фільм став сенсацією нещодавнього Берлінського кінофестивалю та отримав премію «Тедді» – найстарішу в світі нагороду для ЛГБТК-стрічок на Берлінале. Режисери фільму – 30-річний Філіпе Матцембахер і 34-річний Марсіу Реолон.


Прем’єра: 2018

Виробництво: Бразилія

Режисери: Філіпе Матцембахер, Марсіу Реолон

Програма: конкурсна програма ЛГБТК-фільмів «Сонячний зайчик»

Де дивитись: кінотеатр «Київ»

«Обскуро Бароко»

Obscuro Barroco

Кадр із фільму «Обскуро Бароко»

Призер Берлінале

Мрійлива кінопоема про Луану Муніс – трансгендерку із Бразилії. Дія розгортається в Ріо-де-Жанейро – із політичними конфліктами міста, карнавалами і трансформаціями, які більше не визнають гендерних розмежувань, на тлі. «Обскуро Бароко» – ще один кінохіт 68-го Берлінського кінофестивалю: документальна стрічка отримала приз журі «Тедді». Режисеркою фільму є гречанка Еванґеліа Краніоті. Протягом останніх десяти років майстриня представляє світлини, інсталяції та фільми на виставках в Європі, США та Японії.


Прем’єра: 2018

Виробництво: Греція, Франція

Режисерка: Еванґеліа Краніоті

Програма: конкурсна програма ЛГБТК-фільмів «Сонячний зайчик»

Де дивитись: кінотеатр «Київ»

«Вина»

Den skyldige

Кадр із фільму «Вина»

Призер «Санденса» із Данії

Психологічний трилер «Вина» – повнометражний дебют данця Ґустава Мьоллера. Прем’єра стрічки відбулася на найбільш престижному фестивалі незалежного кіно «Санденс», де вона отримала приз глядацьких симпатій. Окрім того, «Вину» визнали найкращою й глядачі цьогорічного Роттердамського кінофестивалю.

Тизер «Скандинавської програми» «Молодості»

Прем’єра: 2018

Виробництво: Данія

Режисер: Ґустав Мьоллер

Програма: «Скандинавська програма»

Де дивитись: кінотеатр Cinema Citi у ТРЦ Ocean Plaza

«Час із користю»

Quality Time

Кадр із фільму «Час із користю»

Скандинавський дебют

Фільм представляє програму дебютів під назвою Forma. Режисером картини є Даан Баккер. Прем’єра його повнометражного дебюту «Час із користю» відбулась одразу на МКФ у Роттердамі. Там кінокартина отримала нагороду MovieZone. Зараз він працює над двома наступними фільмами.


Прем’єра: 2017

Виробництво: Нідерланди, Норвегія

Режисер: Даан Бакер

Програма: Forma

Де дивитись: кінотеатр Cinema Citi у ТРЦ Ocean Plaza

Обкладинка і фото: прес-служба кінофестивалю «Молодість»