DOCU/ХІТ – це можливість надолужити у кінотеатрах найкращі фільми фестивалю документального кіно Docudays. Переглянути фільми можна 20-22 квітня у кінотеатрі «Україна» та 26 квітня – 9 травня у кінотеатрі «Жовтень». Також сеанси DOCU/ХІТ анонсували для Львова, Одеси та Харкова.

У програмі три стрічки – це номінант на «Оскар» та лауреати кінофестивалів у Нью-Йорку та Амстердамі.

The Village Україна розповідає, чому варто звернути увагу на ці документальні фільми.

«Останні люди в Алеппо»

Last Men In Aleppo

Трейлер фільму «Останні люди в Алеппо»

Номінант на «Оскар» – про гуманітарну катастрофу під час громадянської війни у Сирії

Якщо громадянську війну в Сирії називають однією з найбільших гуманітарних катастроф сучасності, то тривалу облогу міста Алеппо – «Сребреницею ХХІ століття». Облога, протягом якої місто залишило понад 100 тисяч людей, уже була задокументована і відзначена кінематографічними преміями – торік «Оскар» у категорії «Найкращий короткометражний документальний фільм» здобула стрічка «Білі шоломи» про групу волонтерів, яка проводила рятувальні операції під час сирійського конфлікту.

«Останні люди в Алеппо» є розповіддю про цю ж групу волонтерів під час облоги Алеппо, який теж відзначила Американська кіноакадемія; фільм номінували на звання найкращої документальної стрічки року. Це історія про трьох молодих чоловіків, які щодня ризикують своїм життям заради порятунку інших під постійними бомбардуваннями.

«Віддалений гавкіт собак»

The Distant Barking of Dogs

Трейлер фільму «Віддалений гавкіт собак»

Погляд на війну на сході України зі Скандинавії

Воєнні дії в окремих районах Донецької та Луганської областей – крізь призму родини, яка вирішила залишитися у своєму будинку на лінії фронту. Фільм данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта робить акцент на 10-річному Олегові, який живе з бабусею у селищі Гнутовому на Донеччині.

«Фільм фіксує, як дитячу невинність хлопчика поступово роз’їдає війна, – розповідають організатори DOCU/ХІТ. – Він показує, наскільки вразливі, але дуже близькі стосунки стають вирішальними для виживання. Як природна боротьба дитини за пізнання світу переплітається з небезпеками та викликами, що приносить війна».

«Боббі Джен»

Bobbi Jene

Трейлер фільму «Боббі Джен»

Повернення на батьківщину

На фільм «Боббі Джен» варто звернути увагу, зокрема, якщо вам сподобався «Танцівник» із Сергієм Полуніним. Головна героїня не розчаровується у сучасному балеті за прикладом українського танцівника, але також ухвалює сміливе рішення на піку танцювальної кар’єри. Здобувши визнання за десять років роботи в Ізраїлі, американка Боббі Джен Сміт вирішує повернутися до США і реалізувати себе на батьківщині.

«Цей фільм документує глибоко особистий процес віднаходження свого голосу видатною жінкою. У цьому їй допомагає директорка, артистичні прийоми якої елегантно поєднуються із суб’єктом її дослідження», – коментували рішення назвати «Боббі Джен» найкращим документальним фільмом програми журі кінофестивалю Tribeca. Режисеркою стрічки стала данська постановниця Ельвіра Лінд – дружина зірки «Зоряних війн» Оскара Айзека.

Обкладинка: DOCU/ХІТ