Стрічки американського режисера Девіда Лінча чотири рази номінували на «Оскар». У 2017-му він заявив, що припинить знімати повнометражне кіно, після третього сезону «Твін Пікс». Його останнім проектом на великому екрані залишиться психологічний трилер «Внутрішня імперія» 2006 року.

16 листопада Девід Лінч приїжджає до Києва відкривати представництво благодійного фонду David Lynch Foundation, який пропагує трансцендентальну медитацію.

Чим ще займається Девід Лінч, окрім кіно, у гіді від The Village Україна.

Живопис

Фільм – як картина, що рухається і має звук.

Захоплення живописом з’явилося у Лінча раніше, ніж інтерес до кіно. Сам він розповідає, що кіно допомагає «оживити» його художні роботи. Лінч малює сюрреалістичні картини, інколи вдається до колажів, скульптури. Є теорія, що сюжет третього сезону «Твін Пікс» з’явився саме на основі його живопису.

I Burn Pinecone and Throw In Your House. Я підпалив соснову шишку і кидаю її в твій будинок. 2009
Bob’s second dream. Другий сон Боба. 2011.

Кліпи

Першою екранізацією пісні став кліп для Sparks «I Predict». Девід Лінч режисував концерт Duran Duran, зняв кліпи для Кріса Айзека, Rammstein, Moby та Nine Inch Nails.

Chris Isaak - Wicked Game
Moby - Shot In The Back Of The Head
Nine Inch Nails - Came Back Haunted

Музика

 Так, я зараз більше занурююся в світ музики, і мені він подобається. Я завжди любив працювати зі звуком і звуками, наближеними до музики. Я дуже люблю звуки електрогітари. Вона для мене як великий двигун – і це так красиво.

Багато музичних експериментів режисера пов’язані з його фільмами. Музику для «Твін Пікса» Девід Лінч та композитор Анджело Бадаламенті створювали разом. Лінч описував, що він бачить, а Бадаламенті грав асоціації на фортепіано. Також разом вони продюсували перші два альбоми Джулі Круз – Лінч писав слова пісень, а Бадаламенті музику. Лінч виступив у ролі саунд-дизайнера останнього сезону «Твін Пікс».

Анджело Бадаламенті розповідає, як він створював «Laura Palmer's Theme»

Разом з Джоном Нефом Лінч випустив рок-альбом BlueBob, де можна помітити його незвичну гру на гітарі. Також Лінч написав кілька треків для своєї стрічки «Внутрішня імперія», включаючи пісні Ghost of Love та Walkin' on the Sky, де він дебютував як співак. На рахунку Лінча два сольні альбоми – This Train і The Big Dream.

David Lynch & Lykke Li - I'm Waiting Here

У 2010 році він взяв участь у записі аудіовізуального проекту Dark Night Of The Soul гурту Sparklehorse та продюсера Danger Mouse. Лінч заспівав в двох піснях та зробив фото для 100-сторінкового буклету лімітованого видання.

Danger Mouse & Sparklehorse "Stars Eyes (I Can't Catch It)" feat. David Lynch

Фотографія

Нещодавно Девід Лінч випустив фотокнигу Nudes з 125 знімкам оголених дівчат. У 2008 році фотографія режисера була обрана як афіша 61-го Каннського кінофестивалю. Також Лінч є автором фотосерії Fetish, де моделі зняті у взутті Крістіана Лабутена.

Афіша 61-го Каннського кінофестивалю
Світлина з фотокниги Nudes

Дизайн

У 1997 році Девід Лінч придумав і виготовив меблі для свого фільму «Загублена магістраль», а також презентував колекцію меблів на виставці у Мілані. Також Лінч створив дизайн нічного клубу Silencio в Парижі – однойменного закладу з фільму «Малхолланд Драйв».

Акустична система, створена для клубу Silencio

Після прем’єри третього сезону «Твін Пікс» Лінч разом із брендом agnès b випустив колекцію футболок зі своїми малюнками. На базових футболках надписи «Oh, donna» та «Wild at Heart». Їх можна придбати за 75 євро.

Разом із крафтовою пивоварнею Mikkeller Лінч розробив пиво за мотивами серіалу «Твін Пікс» –  дегустував напої, брав участь у створенні дизайну бляшанок та придумував назви. Серед видів пива: лагер «Жінка з поліном», «З біса добрий кавовий стаут», ель «Червона кімната»

Трансцедентальна медитація

 Трансцедентальна медитація – це ментальна техніка, старовинна форма медитації, що відкриває двері у той вічний рівень життя, який лежить в основі всієї матерії та розуму.

Лінч займається трансцедентальною медитацією двічі на день, як його навчив індійський гуру Махаріші Махеш Йогі вже понад 40 років.

Для поширення ідей трансцендентальної медитації у навчальних закладах у 2005 році було засновано David Lynch Foundation. Сьогодні фонд розширив свою діяльність, допомагаючи ветеранам війни, біженцям, жертвам домашнього насильства, бездомним.

Детальніше про трансцедентальну медитацію у лекції Лінча


Фото: обкладинка - David Lynch / Facebook, 1,3,4 - disgustingmen, 2 - David Lynch / Facebook, 5, 6 - imdb, 7, 9 - Nudes, 8 - Cannes, 10, 12 - mikkeller, 11 - thecityofabsurdity, 13 - mikkeller, 14 - Susana Blasco

Цитати Лінча взяті з інтерв’ю для Bomb Magazine