У сучасному світі «кібербезпека« означає «безпека». Про це запевняють керівники провідних кіберпезпекових компаній світу. Інша справа, що гарантувати безпеку поки не може ніхто. 27 квітня в український прокат виходить фільм «Сфера», присвячений проблемам приватності у сучасному світі. The Village Україна виділяє десять простих звичок, які можуть допомогти мінімізувати ризики в Мережі.

Ілюстрації

ЄВГЕН величев

 Відповідально ставитися до паролів

Найбільш очевидна порада: паролі від ваших облікових записів не треба передавати нікому іншому. Самі паролі при цьому повинні бути достатньо надійними. Сучасні сервіси не дозволять вам створити пароль без застосування цифр, спеціальних символів чи великих літер. Та замість комбінації з одного слова можна порадити використати речення. Не настільки очевидне, як назва улюбленої страви, але таке, що легко триматиметься в голові. Усе це, звісно, буде даремно, якщо один пароль ви будете використовувати у всіх цифрових сервісах і соціальних мережах.

 Не залишати ґаджети без нагляду

Ділове листування, банківські рахунки і, найголовніше, фейсбук – усе це може опинитися під загрозою, якщо ваш телефон чи планшет потрапить у погані руки. Тож до ґаджета варто ставитися бережно. Ще краще – встановити персональний шифр для введення після кожного блокування екрану. До комбінації з чотирьох цифр звикаєш досить швидко, але ця процедура зможе вберегти від зловмисників.

 Обережно використовувати відкриті Wi-Fi-мережі

Більшість ґаджетів попереджає власників про ризики використання відкритих мереж. На необхідності переглядати нудні рекламні повідомлення усе не закінчується. Безкоштовні мережі в кафе чи кінотеатрах є відкритими книгами для зловмисників. Переглядати мережевий трафік у них дозволяють програми, що перебувають у відкритому доступі. Тож переказ коштів чи оплату замовлення краще здійснювати лише за перевіреного з’єднання з інтернетом.

 Оминати сумнівні посилання

Якщо знайомий, з яким ви востаннє спілкувалися кілька років тому, без жодних коментарів надсилає вам посилання – навряд чи він хоче поділитися з вами кумедним відео. До кожного сумнівного лінка, надісланого вам у месенджері чи електронною поштою, треба ставитися обережно. Скоріш за все, мова йде про фішинг.

 Своєчасно оновлювати програмне забезпечення

Пропозиції оновлення операційної системи на телефоні, браузер чи антивірусну програму іноді набридають. Але більшість незаконних проникнень до файлових систем здійснюються в застарілих версіях програм. Оновлені версії програмного забезпечення мінімізують проникнення до системи.

 Використовувати офіційні маркети для додатків

AppStore і Google Play не гарантують безпечність всіх програм своїх каталогів. Проте для потрапляння до бібліотеки сервісів Apple та Google додатки проходять тривалі перевірки. Використовуючи різноманітні нелегальні версії платних додатків, ви свідомо йдете на ризик.

 Пам’ятати про прозорість соціальних мереж

Місце навчання, роботи і проживання, ваші захоплення і вподобання. Цифровий слід, який ми залишаємо за собою в соцмережах, не порівняти з жодним іншим. Уже давно варто змиритися з тим, що в сучасному світі немає місця поняттю «приватність». Та обмежити проблему можна. Наприклад, відкривши певні види публікацій лише для друзів чи окремих категорій друзів. Фейсбук, приміром, має детальні налаштування приватності

 Поступово відмовлятися від SMS

SMS-повідомлення – один зі стовпів мобільної ери. В епоху месенджерів абоненти мобільних операторів дедалі рідше використовують цей формат спілкування. Та попит на есемески залишається – і користуються ними й нові додатки. Пригадайте, як ви зазвичай підтверджуєте придбання в інтернеті чи новий аккаунт у соцмережі. Через код, надісланий SMS-повідомленням. Проблема полягає в тому, що всі ці повідомлення не шифруються операторами. Тобто доступ до них отримати порівняно легко. У США вже ухвалили рішення відмовитися від SMS у безпекових цілях.

 Пам’ятати, що не всі соцмережі створені рівними

Щорічний рейтинг месенджерів за рівнем захисту персональних даних складає міжнародна правозахисна організація Amnesty International. Торік правозахисники поставили на перше місце Telegram. Але через кілька скандалів, пов’язаних зі зламами сервісу, цьогоріч він спустився на третю позицію. Із невеликим відривом перевагу віддали сервісам Facebook, Messenger і WhatsApp. Трохи нижче – Apple із iMessage і FaceTime. Жоден із месенджерів, утім, не отримав більше 73 очок за 100-бальною шкалою.

  Не глузувати з методів, які можуть здаватися параноїдальними

Заклеювати веб-камеру ноутбука, накриватися простирадлом при введенні пароля та ховати мобільний телефон у мікрохвильовку тепер змушений не лише Едвард Сноуден. Посилені заходи безпеки вживають всі світові лідери – від Марка Цукерберґа до Папи Римського.