Ми навряд чи поїдемо у відпустку в Італію найближчим часом. Та, завдяки культурі аперитиво і правильній атмосфері, дух спекотної відпустки можна перенести до себе додому.

Аперитиво – це італійська традиція відпочинку з друзями після роботи та перед вечерею. Головні складові – хороший настрій, снеки та правильні напої.

The Village Україна разом із Martini Fiero&Tonic запускає серію матеріалів «Італійські канікули» про те, як відтворити настрій Італії з доступних інгредієнтів. У першому матеріалі розповідаємо, як повторити атмосферу неаполітанського аперитиво в себе вдома.

Неаполь: як його зрозуміти

Неаполь розташований поряд із горою Везувій – активним вулканом. А ще – це місто сонця, вузьких провулків, Софі Лорен, еспресо по-неаполітанськи й піци «Маргарита».

Місцеві жителі кажуть, що Неаполь можна любити, або ненавидіти. А любити тут є що: сонячне світло, море, старі майстерні ремісників, площа Сан-Доменіко-Маджоре, ринки й кафе – і це тільки частина Неаполя. 

Нехай усі дороги ведуть у Рим, але в місто під вулканом варто зазирнути хоча б заради моря та аперитиво в неаполітанському стилі. Тим паче, що аперитиво – це частина місцевої культури.

Що нам знадобиться для
аперитиво:

• Диня і прошуто;

• Антипасто та брускети;

• Плед і настільні ігри;

• Багато текстилю;

• Коктейль Martini Fiero& Tonic.

накриває
мо стіл у неаполіта
нському
стилі

накриваємо стіл у неаполітанському
стилі

У меню для
неаполітанського настрою:

     Сирне антипасто з темним виноградом, сушеними фігами й горіхами. З італійської «antipasto» перекладається як «до їжі», а інгредієнти просто розкладають на тарілці або дощечці. Зробіть акцент на сирах різних сортів і доповніть їх фруктами й горіхами. А ще не забудьте про медово-гірчичний чи ягідні соуси.

     Диня з прошуто. Наріжте диню скибками, зверху покладіть тонкі слайси прошуто та прикрасьте руколою.

     М’ясне антипасто з прошуто, салямі й оливками. Не варто перевантажувати антипасто великою кількістю інгредієнтів. Закуску можна доповнити руколою, пряними травами, бальзамічним або винним соусом та оливковою олією.

І, звісно, брускети:

     Брускети з м’яким козячим сиром і в’яленими томатами. Обсмажте хліб до золотистої скоринки, намажте на нього сир і викладіть зверху нарізані в’ялені томати. За бажанням додайте руколу, бальзамічний соус і молотий чорний перець.

     Брускети з м’яким козячим сиром, полуницею, базиліком і медом. Солодка варіація закуски. Сир легше розподіляти на гарячій брускеті, а от викладати полуницю варто вже перед подачею – так сік з ягід не встигне стекти.

     Брускети з крем-сиром і прошуто. Цю закуску можна сміливо доповнити за власним смаком і фантазією. Якщо любите експерименти, радимо додати інжир, карамелізовані яблука, сирно-горіховий соус, базилік або кедрові горіхи.

готуємо напій для аперитиво

Коктейль – невіддільна частина аперитиво, адже його культура пов’язана з відпочинком та алкоголем. Наприклад, спробуйте приготувати коктейль Martini Fiero&Tonic, в якому тонік добре поєднується з присмаком гіркого апельсина. Найкраще смак напою розкривається в кулястому бокалі з великою кількістю льоду. А мікс тоніка й Fiero у пропорції 1:1 розкриває цитрусові аромати лонгдрінка.

Як приготувати коктейль на основі вермуту

Інгредієнти:

     Martini Fiero – 75 мл

     Тонік – 75 мл

     Лід

     Скибка червоного апельсина для гарніша

Спосіб
приготування:

1. Наповніть кулястий бокал льодом.
2. Налийте
Martini Fiero й тонік
у рівних пропорціях.
3. Обережно перемішайте
4. Прикрасьте скибкою

червоного апельсина.

Інгредієнти:

     Martini Fiero – 75 мл

     Тонік – 75 мл

     Лід

     Скибка червоного апельсина для гарніша

Як приготувати коктейль на основі вермуту

Спосіб приготування:

1. Наповніть кулястий бокал льодом.
2. Налийте
Martini Fiero й тонік у рівних пропорціях.
3. Обережно перемішайте
4. Прикрасьте скибкою червоного апельсина.

Фруктові нотки коктейлю посилює гостра й солона їжа. Тому для аперитиво радять обирати мікс чорних і зелених оливок, італійське в’ялене м’ясо та сир пармезан як закуску.

створюємо настрій

Локація: ваша квартира

Щоб відтворити настрій неапольського аперитиво, оберіть формат романтичного бранча або вечері на двох. Організувати таке аперитиво можна на підлозі. Атмосферності додасть плед і настільні ігри під смачні коктейлі й прості закуски, які ви зможете з’їсти руками.

Декор: більше текстилю

Для декорування простору в неапольському стилі ідеально підходять текстильні елементи. Обирайте скатертини з бавовни, серветки з льону та полотняні клаптики білих і сірих відтінків. Аперитиво не передбачає складних елементів декору, тому доповнюйте простір тим, що є вдома під рукою.

Посуд: простота й дух моря

Аби максимально наблизити домашній формат аперитиво до стилю Неаполя, пам’ятайте про простоту й лаконічність у посуді, наприклад, керамічні тарілки. Також не бійтеся експериментувати з кольорами – відтінки синього стануть яскравим акцентом і допоможуть відтворити морський настрій міста.

Анна-Марія Коваль,

засновниця студії івент-дизайну Anna-Maria decor

«Для створення свого ідеального аперитиво відштовхуйтеся від власних асоціацій і побажань. Для мене перша асоціація з півднем – це, звичайно, море. Тому аперитиво в неапольському стилі я б робила в пікніковому форматі. Навіть якщо ви готуєте складні страви, обирайте простий мінімалістичний посуд і декор, а також зверніть увагу на кольорові акценти: морська тематика передбачає різні відтінки синього».

Матеріал підготовлено за підтримки