Е3 – найбільша у світі виставка відеоігор, яка щорічно відбувається в Лос-Анджелесі. Щоліта The Electronic Entertainment Expo збирає головних розробників ігор і десятки тисяч відвідувачів. Через пандемію виставка не відбулася у 2020 році, але цьогоріч провідні видавці та розробники провели низку онлайн-презентацій нових ігор. Обираємо головні анонси з презентацій.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

Трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

Що це: повноцінний сиквел головної української відеогри про Чорнобильську зону відчуження, на який ми чекаємо вже майже десятиліття.

Чому чекаємо: здається, ця гра дійсно вийде – офіційною датою релізу назвали квітень 2022 року. За новим трейлером помітно, що розробники роблять ставку на персонажів, атмосферу Зони та битви з новими монстрами. А ще другий S.T.A.L.K.E.R. отримав підзаголовок «Серце Чорнобиля».

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Трейлер гри Marvel’s Guardians of the Galaxy

Що це: перша відеоігрова адаптація коміксів Marvel про команду лузерів «Вартові галактики» – від Square Enix, які торік випустили гру Marvel’s Avengers.

Чому чекаємо: як й у грі за «Месниками», в Guardians of the Galaxy можна керувати командою супергероїв Marvel. І, як і в «Месниках», у розробників немає прав на використання зовнішності зірок фільмів Marvel Studios. Натомість обіцяють варіативний ігровий процес за Старлорда, сюжет від одного зі сценаристів Marvel Дена Ебнетта та повну відсутність онлайн-режиму й мікротранзакцій.

Starfield

Презентація і трейлер гри Starfield

Що це: нова гра від розробників Fallout і The Elder Scrolls – про освоєння космосу.

Чому чекаємо: «Початком останньої подорожі людства» називають Starfield розробники, гра присвячена колонізації космосу. Вона стане першою великою серією після придбання видавця Zenimax Media компанією Microsoft за 7,5 мільярда доларів. Starfield буде ексклюзивом платформ Xbox Series X/S і Windows 10.

Elden Ring

Трейлер гри Elden Ring

Що це: творці Dark Souls об’єднують зусилля з автором «Гри престолів» Джорджем Мартіном.

Чому чекаємо: ніхто не створює настільки жорстокі до гравця ігри, як команда FromSoftware (Demon’s Souls, Bloodbourne, Sekiro). Ніхто не описує смерть так, як автор «Пісні льоду та полум’я». В Elden Ring фірмові вимогливі битви поєднають із вмінням Джорджа Мартіна оживляти фентезі-світи.

Avatar: Frontiers of Pandora

Трейлер гри Avatar: Frontiers of Pandora

Що це: повернення на планету Пандора зі всесвіту фільму «Аватар» – у грі від видавця Ubisoft, яку анонсували ще у 2017 році.

Чому чекаємо: другу спроба Ubisoft (Assassin’s Creed, FarCry, The Division) адаптувати всесвіт Джеймса Кемерона обіцяють зробити кращою, ніж першу з грою 2009 року.

Battlefield 2042

Трейлер гри Battlefield 2042

Що це: серія шутерів Battlefield розібралася із сучасними терористами та великими війнами XX століття та вирішила повернутися до воєнних дій майбутнього, які раніше випробовували у Battlefield 2142 (і найближчі конкуренти в нещодавніх Call of Duty).

Чому чекаємо: можливо, найвеселіший трейлер червневих презентацій. Розробники зі шведської студії DICE демонструють можливості нового Battlefield і його футуристичного сетингу: в один момент пілот винищувача залишає літак, у польоті збиває із гранатомета інший винищувач, а тоді повертається в кабіну. Окрім зброї й інструментів майбутнього, обіцяють уплив стихійного лиха на зразок урагану на локації.

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origins

Трейлер гри Stranger of Paradise: Final Fantasy Origins

Що це: спін-офф культової серії японських рольових ігор Final Fantasy – з акцентом на екшн, за який відповідає студія Team Ninja (Ninja Gaiden, Nioh).

Чому чекаємо: для того, щоб зупинити хаос, його треба вбити. Вбивати його треба буде через блискавичний ігровий процес, відомий за іграми Team Ninja. Доповнить його багатий усесвіт Final Fantasy.

Contraband

Трейлер гри Contraband

Що це: нова гра від розробників серії Just Cause, яку найбільш точно можна описати як «Grand Theft Auto в тропіках».

Чому чекаємо: великий відкритий світ і можливість підірвати все, що захочеться – ось головні переваги Just Cause. Для нового франчайзу шведські розробники Avalanche Studios підібрали новий сетинг – Південно-Східна Азія 1970-х. А ще ставку будуть робити на кооперативний режим.

Babylon’s Fall

Трейлер гри Babylon’s Fall

Що це: легенда про Вавилонську вежу – у фентезійній версії та форматі слешерів від майстрів жанру Platinum Games.

Чому чекаємо: нова гра Platinum Games (Bayonetta, Nier: Automata, Vanquish) – це завжди подія.

Tiny Tina’s Wonderlands

Трейлер гри Tiny Tina’s Wonderlands

Що це: спін-офф серії кооперативних шутерів Borderlands – цього разу поєднують унікальний візуальний стиль і комедійний підхід всесвіту із жанром фентезі. Певна річ, із драконами, лицарями та розбиванням четвертої стіни.

Чому чекаємо: поки Gearbox Software (Brothers in Arms, Duke Nukem Forever) готує кіноадаптацію Borderlands, студія вирішила залучити Голлівуд у нову гру – головні ролі в Tiny Tina’s Wonderlands озвучать коміки Енді Семберґ, Вілл Арнетт і Ванда Сайкс.

Redfall

Трейлер гри Redfall

Що це: чотири герої з різними здібностями в місті після апокаліпсису та вампіри в ролі ворогів. Новий кооперативний шутер Redfall розробляє нова студія компанії Arkane, яка раніше випустила Dishonored і нову Prey.

Чому чекаємо: мультиплеєрний шутер, у якому вороги беруть не кількістю, а якістю.

Diablo II: Resurrected

Трейлер гри Diablo II: Resurrected

Що це: перевидання класичної Diablo II для консолей нового покоління – через понад 20 років після прем’єри гри.

Чому чекаємо: окрім ностальгії, перевидання дасть можливість миттєво перемикатися між оригінальною й осучасненою версіями Diablo II.

Hitman Sniper: The Shadows

Трейлер гри Hitman Sniper: The Shadows

Що це: спін-офф серії Hitman про лисого кілера та винахідливі способи вбивства – зі снайперами в головних ролях і для мобільних платформ.

Чому чекаємо: Hitman Sniper: The Shadows розробляють люди, які випустили мобільну покрокову Hitman Go. А ще гра буде безкоштовною.

Rainbow Six Extraction

Трейлер гри Rainbow Six Extraction

Що це: нова частина серії Rainbow Six – із нападом прибульців на Землю.

Чому чекаємо: Rainbow Six починалася як симулятор контртерористичних підрозділів і порятунку заручників за однойменним романом Тома Кленсі, а дійшла до свого «Дня Незалежності».

Evil Dead: The Game

Трейлер гри Evil Dead

Що це: нова гра у всесвіті фільмів «Злі мерці» – цього разу з можливістю грати не лише за людей, а й за зомбі.

Чому чекаємо: тепер можна буде власноруч прострілити зомбі голову в ролі Еша Вільямса (або з'їсти Еша).

Life is Strange: True Colors

Трейлер гри Life is Strange: True Colors

Що це: третя основна частина в серії Life Is Strange – про людей, які буквально вміють читати думки. Завдяки надзвичайним здібностям протагоністка може зчитувати справжні емоції персонажів, але водночас ці почуття починають упливати й на неї.

Чому чекаємо: емпатія як інструмент ігрового процесу зробила Life Is Strange феноменом, у новій частині хочеться ще більш підліткових драм і тягучої атмосфери американської провінції.

Alfred Hitchcock Vertigo

Трейлер гри Alfred Hitchcock Vertigo

Що це: так, це ігрова адаптація класичного фільму Альфреда Хічкока «Запаморочення».

Чому чекаємо: розробники кажуть, що хочуть адаптувати не так історію Хічкока про чоловіка, який боїться висоти, а відчуття, коли ти не можеш довіряти навіть власному розуму.

The Anacrusis

Трейлер гри The Anacrusis

Що це: шутер, який вимагає від гравця винахідливості в боротьбі з постійним натовпом ворогів.

Чому чекаємо: ритмічний кооперативний шутер – від сценариста Portal і Left 4 Dead і колишнього дизайнера Riot Games.

Age of Empires IV

Трейлер гри Age of Empires 4

Що це: четверта частина популярної серії стратегічних ігор, у якій можна розділювати та володарювати за монголів, китайців та англійців.

Чому чекаємо: розробники обіцяють повернутися до основних принципів найкращої частини серії Age of Empires II. В одній із чотирьох сюжетних кампаній можна буде завоювати Англію норманами.

Death Stranding: Director’s Cut

Трейлер гри Death Stranding: Director’s Cut

Що це: режисерська версія Death Stranding Хідео Кодзіми – адаптована для PlayStation 5.

Чому чекаємо: тільки через самоіронію у трейлері за участю головного атрибута серії Metal Gear Solid.

Обкладинка: GSC Game World, Electronic Arts