Відеоігри, варті вашої уваги цієї весни – у списку, який на прохання The Village Україна підготував профільний портал Retranslator.net.

Final Fantasy XV

6 березня (Windows)

Прем’єра нової частини саги Final Fantasy на персональних комп’ютерах відбудеться за рік після релізу на консолях. І це не випадково: мова йде про найкращу версію одного з головних японських блокбастерів останніх років. У перевидання увійде кілька додаткових епізодів, відредаговані сюжетні лінії та оновлена технічна складова. Це означає, що найбільш приємно грати у Final Fantasy XV буде саме на Windows.

Трейлер Final Fantasy XV

Surviving Mars

15 березня (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

Гра, яка сподобається вашому внутрішньому Ілону Маску. Surviving Mars – це стратегія, у якій ви підтримуєте життєдіяльність операційної бази поселенців на Марсі. Астронавтам треба надавати доступ до житла, їжі і води, а також прислухатися до їхніх побажань. Швидше за все, до кінця доживуть не всі – але зате ви побачите майбутнє, у якому люди ділять між собою дві планети.

Трейлер Surviving Mars

Sea of Thieves

20 березня (Xbox One, Windows)

Цікавий симулятор пірата – сподобається кожному, хто в дитинстві перечитував Рафаеля Сабатіні. У грі на вас чекають неокрає море, вишукані кораблі та сотні островів із пальмами та скарбами під ними. Sea of Thieves є мережевою грою, тож грати у неї можна і самому, і з друзями. Можна разом керувати кораблем (у кожного гравця своя роль, один за штурвалом, інший стежить за мапою), виконувати завдання та вирушати на пошуки пригод – при цьому змагаючись з іншими гравцями.

Трейлер Sea of Thieves

Valkyria Chronicles 4

21 березня (PlayStation 4)

У 2008 році перша Valkyria Chronicles стала грою, яка заново вигадала правила тактичних стратегій: їй вдалося ефектно перенести здебільшого комп’ютерний жанр на консолі. Сюжет, своєю чергою, вона оформила декораціями вигаданого конфлікту у псевдо-Європі початку ХХ століття. Наступне десятиліття автори серії провели у лімбі: друга і третя частини Valkyria Chronicles вийшли на давно не актуальній PlayStation Portable. Десять років потому розробники повертаються на консолі з повноцінною четвертою частиною.

Трейлер Vakyria Chronicles 4

A Way Out

23 березня (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

A Way Out називають однією з головних ігор 2018 року – і вже скоро у нас буде можливість це перевірити. Це гра про двох американських злочинців, які намагаються втекти із в’язниці суворого режиму. A Way Out створена для спільного проходження: наодинці пройти її не вийде. Ця ідея працює навіть на рівні форми: екран у грі ділиться на дві частини, на кожній із яких показують окремого гравця.

Трейлер A Way Out

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom

23 березня (PlayStation 4, Windows)

Ще одна рольова гра з Японії, яку не варто пропускати. Особливо через те, який вона має вигляд: персонажі та декорації Ni No Kuni II малювали, надихаючись роботами Хаяо Міядзакі. Зверніть увагу, якщо після перегляду «Мандрівного замку Хаула» ви подумали, що хотіли б побачити щось схоже у форматі відеогри. Урешті-решт, це епічна історія про молодого короля, який втратив королівство і намагається його повернути.

Трейлер Ni No Kuni II

Far Cry 5

27 березня (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

Чергова частина головного бойовика компанії Ubisoft – цього разу із політичними питаннями. Уперше за десять років нова Far Cry виходить не в декораціях островів і гірських країн, а в обстановці звичайної американської провінції – на значно більш буденному для більшості гравців тлі. Утім, сама гра на рівні механіки не змінилася, це той самий симулятор неймовірних ситуацій, у яких ви власноруч убиваєте армію терористів, рятуєтеся від пожеж і повеней, імпровізуєте із вибухівкою і так далі.

Трейлер Far Cry 5

Pillars of Eternity II: Deadfire

3 квітня (Windows, macOS, Linux)

Студія Obsidian (Knights of the Old Republic II, Fallout: New Vegas, South Park: The Stick of Truth) удруге випробовує свої сили у жанрі класичної комп’ютерної рольової гри. Deadfire є продовженням проекту 2015 року, гроші на який розробники збирали за допомогою сервісу Kickstarter. Камера тут нависає над героями, а ігровий світ намальований схематично – зате історію розповідають величезних масштабів. Врахувати треба лише одне: у таких іграх чимало часу доводиться проводити за екраном характеристик і бонусів героя.

Трейлер Pillars of Eternity II: Deadfire

Yakuza 6: The Song of Life

17 квітня (PlayStation 4)

Шоста частина японської кримінальної драми Yakuza цього року виходить на західному ринку – після перерви тривалістю в рік. Як і кожна з попередніх ігор серії, нова гра працює як витвір мистецтва, що включає в собі звичний японський абсурд і щирий пафос. Серйозна історія про кохання і втрату – це такий собі зріз життя головного героя. Йому вже 50 років, але вкотре доводиться рятувати близьких єдиним відомим йому способом – кулаками.

Трейлер Yakuza 6: The Song of Life

God of War

20 квітня (PlayStation 4)

Нова частина серії ексклюзивів PlayStation 4 God of War – водночас і перезапуск, і пряме продовження. Як і попередні частини, God of War розповідає історію давньогрецького антигероя на ім’я Кратос: у певний момент він знищив увесь пантеон античних богів. Але якщо попередні ігри серії були наповнені злістю і сліпою люттю, то нова частина – радше медитативна і спокійна, з розмовами про почуття і родину. Кратос переїхав на північ, де виховує і захищає сина – при цьому знайомлячись вже не з грецькими, а зі скандинавськими богами.

Трейлер God of War

Nintendo Labo

20 квітня (Nintendo Switch)

Компанія Nintendo любить придумувати нові способи грати в ігри. Nintendo Labo – це ще один інноваційний проект розробника Wii. Із картонного конструктора Labo гравці можуть створювати контролери для низки різних ігор: вийти може все від вудочки до костюма робота.

Рекламний ролик Nintendo Labo

Dark Souls: Remastered

25 травня ((PlayStation 4, Xbox One, Windows), Nintendo Switch)

За сім років після виходу оригінальної Dark Souls розробники збираються випустити перевидання гри. Справа не так у технологічному оновленні (Dark Souls не назвати візуально застарілою і зараз), як у тому, щоб підкреслити класичний статус гри. Якщо ви пропустили хардкорну рольову гру, то пропустили епоху у світі і дискурсі ігор. Радимо використати можливість, щоб виправити це.

Трейлер Dark Souls Remastered

Обкладинка: Bandai Namco Entertainment