Міжнародна премія UNIT.City Art Prize оголосила десятку фіналістів конкурсу на арт-трансформацію 60-метрової заводської труби у Києві.

До фіналу пройшли  проекти авторів з України, Німеччини та Великобританії. Один з них отримає приз у розмірі 50 тисяч гривень та втілить в життя свій задум, створивши найвищу арт-інсталяцію Києва. Всього в конкурсі взяли участь 158 ідей.Головними критерія відбору були технологічність та інноваційність.

Переможця премії оголосять 4 вересня.

Дар’я Кольцова

художниця, кураторка Unit.City Art Prize


Ми хочемо показати приклад вдумливого, делікатного та інноваційного підходу в роботі з міським середовищем. Робимо ставку на розумне, сучасне мистецтво. Мені як куратору не цікаві «фаст-фуд проекти». В процесі розробки ідеї автори вивчають простір, історію місця, особливості ландшафту, атмосферу і філософію інноваційного парку.


Шорт-лист UNIT.City Art Prize

«UNIT.City Tube» Алли Андрощук (Україна)

Кожен відвідувач парку, завантаживши мобільний додаток, може розказати в ньому про свій настрій. З кожним відтінком емоційного стану співвідноситься певний колір, який одразу ж з'являється на поверхні труби.

«Reunity» Олександра Горбаня (Україна)

Підсвічена LED-підсвіткою інсталяція, що трансформує промислову трубу у «дерево». Окрім свого арт-призначення труба також використовується для збору води – для поливу зелених насаджень території парку.

«Башта можливостей» Олександра Гука (Україна)

Автор ставить за мету перетворити об'єкт на багатофункціональну арт-інсталяцію, яка стане джерелом енергії для парку.  Втілити задум у реальність можливо за умови встановлення на ній вітрогенераторів.

«Helix» Густава Дюзинга & Макса Хаке (Німеччина)

Труба-атракціон дозволить гостям UNIT. City піднятися на гору гвинтовими сходами. Автор наголошує на тому, що сходи, розміщені уздовж труби, мають стати довершеним поєднанням теперішнього та майбутнього об'єкту.

«Труба кличе!»  Жанни Кадирової (Україна)

Труба – оглядовий майданчик, балкони, сконструйовані у кільцеобразних формах. Вночі, змінюючи колір один за одним, згори вниз, кільця будуть нагадувати дим, що підіймається до неба.

«Маяк» Себастьяна Кайта (Великобританія)

Арт-інсталяція – орієнтир на карті Києва. Потужний промінь світла, який вночі направлено вгору, має стати маркером інноваційного парку на небі.

«LISP» Андрія Савченка (Україна)

Труба – віддзеркалення руху вітру. Ідея автора полягає у тому, щоб покрити поверхню труби великою кількістю роторів, що обертаються з різною інтенсивністю.

«Храм Світла» Олександра Філя (Україна)

Арт-інсталяція передбачає встановлення світлових екранів в тіло труби таким чином, щоб вони ловили сонячне світло протягом всього дня, трансформуючи трубу у своєрідний орієнтир парку.

«Doodle-Tube» (Малюй-Труба) Василя Хомка (Україна)

На спеціально розробленому мобільному додатку кожен може замалювати трубу по-своєму. Результат одразу ж з’являється на інтерактивному екрані висотою у 60 метрів.

«Світло» Євгена Черната (Україна)

Труба – пінхол-камера. У вершині передбачено отвір невеликого діаметру, через яке світло проникає всередину і проектується на фотоплівку. Таким чином створюється знімок неба.

Конкурс було оголошено 14 червня, заявки приймалися протягом місяця.

UNIT.City Art Prize – міжнародна премія у сфері сучасного мистецтва та науки, що присуджується два рази на рік. Головна мета премії – підтримка та розвиток проектів на перетині сучасних технологій та мистецтва.