У січні на Netflix вийшов перший сезон серіалу «Секс-освіта». Головний герой – Отіс – незайманий старшокласник, який живе удвох із мамою, яка викладає секс-освіту. У серіалі розкриваються різні теми, що стосуються сексуального життя і побудови стосунків.

The Village Україна переглядає серіал разом зі співзасновницею проекту сексуальної освіти для підлітків та молоді «Вперше» Юлією Ковальчук і розбирає важливі кейси із серіалу. Обережно: у тексті є спойлери.

Юлія Ковальчук

Співзасновниця проекту сексуальної освіти «Вперше»


«Ні» означає «ні»

У серіалі ми бачимо ситуацію з хлопцем, який робить багато грандіозних жестів для дівчини, котра йому подобається. Пізніше дізнаємося, що вона взагалі не знає його. Проте хлопець не хоче приймати відмову, йому здається, що, якщо він зробить для неї ще щось – це подіє. Тут розкривається дуже важливий аспект сексуальної освіти – навчитися приймати «ні».

Наратив на кшталт того, що «ні» означає «спробуй ще раз» чи «ти недостатньо постарався», є у нас в культурі, і він впливає на свідомість. Це змушує хлопців думати, що коли дівчина відмовляє, то вона заграє, а не справді відмовляє.

 Наратив на кшталт того, що «ні» означає «спробуй ще раз» чи «ти недостатньо постарався», є у нас в культурі, і він впливає на свідомість.

Ще ситуація: одну з головних героїнь Мейв почали називати «cock biter», бо хлопець, з яким дівчина не хотіла цілуватися, пустив плітку, що вона вкусила його під час мінету. Справді, досі у школі ефективним способом помсти за відмову є розпускання пліток. Багато дівчат розповідали мені, що втратили цноту саме через цей тиск і страх сказати «ні». Коли ти в підлітковому віці, перебуваєш у вразливому середовищі та ще не вмієш добре розбиратися у власних емоціях, інколи важко визначити свою позицію та добре її прокомунікувати. Мені здається, нас цього недостатньо вчать.

Втрата цноти

Інша героїня серіалу прагне зайнятися сексом і втратити цноту, бо «потім буде запізно». Також у серіалі є ще одна дівчина – Регіна – якій дуже не подобається, що в її хлопця вже був секс до неї. Хоча виявилося, що у неї вже був досвід орального, анального сексу. Та дівчина вважає: якщо не було вагінального сексу, значить це не береться до уваги, вона залишається невинною.

Узагалі сам концепт втрати цноти дуже дивний. Здається, його придумали ще в середньовіччі. Навколо нього занадто багато містики та очікувань. Хтось боїться цього моменту, хтось його чекає, але здорове ставлення, якого нас могли б навчити в школі: втратити цноту не є моментом вселенського масштабу. Він означає, що ти вступаєш у статеве життя, а отже, з’являється відповідальність за власне здоров’я. Це просто нормальний момент життя.

Симуляція оргазму

У серіалі було кілька кейсів, які перегукувалися з тим, якими переживаннями зі мною ділилися нещодавно. Ми бачимо на початку серіалу, як пара займається сексом, а потім хлопець симулює оргазм. Усе-таки в соціумі очікування у цьому ключі до хлопця та дівчини є різними, і це недобре впливає на обох. Жіночий оргазм трохи огорнутий пеленою таємничості: якщо в жінки не було оргазму – це не проблема партнера. А до чоловіків є очікування, що вони, як за годинником, повинні щоразу досягати оргазму. Чоловікам не подобається, і вони стикаються з розчаруваннями партнерок, які беруть на себе відповідальність за це.

 До чоловіків є очікування, що вони, як за годинником, повинні щоразу досягати оргазму. 

«Негарна» вагіна

Також був цікавий кейс, коли хтось поширив фотографію вагіни однієї з дівчат. Тут варто звернути увагу на два моменти. По-перше, такі фотографії використовують, щоб когось осоромити в соціальному контексті. В Отіса був крутий спіч на цю тему – про те, що тут немає чого соромитися. По-друге, всі дивилися на фотографію та обговорювали, яка негарна вагіна. І сама дівчина комплексувала.

Я часто чула від дівчат, що ніби є якийсь «еталон краси» вагіни, і вони комплексують, що вона має «нестандартний» вигляд. Дівчата не розуміють, що всі вагіни – різні, як і груди. Уявлення, які в нас формують, не дуже співвідносяться з реальністю. У нас різні тіла, і тут немає чого соромитися. Треба себе любити.

Чому важливо говорити про секс

Коли ми запускали проект секс-освіти «Вперше», то головною аудиторією бачили підлітків. Але потім зрозуміли, що в школах немає адекватної секс-освіти та неформальної секс-освіти, і навіть дорослі, які вже в цьому світі сексу і тілесності, досі не знають, як у ньому поводитися. Тому цей серіал цікавий і корисний не тільки підліткам.

У понятті «сексуальна освіта» слово «сексуальна» дає людям трошки не ті ідеї. Вони думають, що тут йдеться лише про секс, як ним займатися тощо. Комплексна сексуальна освіта стосується різних аспектів: і нашої самооцінки, і того, як ми поводимося з іншими людьми. Йдеться про різні види стосунків – вони можуть бути романтичні, дружні, це можуть бути взаємини з батьками.

 Комплексна сексуальна освіта стосується різних аспектів: і нашої самооцінки, і того, як ми поводимося з іншими людьми.

Я вважаю, що батькам дуже важливо говорити з дітьми про секс. Якщо в сім’ї це не вважають нормальною темою, а роблять із неї табу, то з’являється багато комплексів, упереджень, страхів. Діти все одно дізнаються про секс з інтернету чи вулиці. Потрібно допомогти їм у цьому морі інформації відшукати правильні речі – тут без допомоги батьків не обійтися. Важливо, аби дитина звикла розмовляти з мамою і татом на серйозні теми, а це варто прищеплювати з дитинства. Якщо дорослі не стукають у двері перед тим, як заходити, читають особисті повідомлення, вибудувати довіру буде складно.

Наприклад, Отіс хоче помастурбувати у своїй кімнаті, а до нього постійно хтось заходить без дозволу. Мені здається, такі ситуації трапляються з багатьма. Мастурбація – це нормально, це пізнання свого тіла. Але, якщо в цей момент зайдуть батьки, це може стати травматичним спогадом. Мама Отіса хоч і використовує в розмовах із ним психологічні прийоми, неагресивну комунікацію, вона все ж не завжди розуміє, коли переходить межі.

Коли секс стає буденною темою, зникає багато комплексів, стає комфортніше з партнером. На одній із лекцій я розповідала: якщо ви збираєтеся займатися незахищеним сексом, варто запитати в партнера, коли він востаннє здавав аналізи. Можливо, варто здати їх разом. На мене тоді посипалися питання на кшталт: «Як партнеру таке сказати? Це ж дуже соромно, він подумає, що я йому не довіряю». Якщо ви вже на такому рівні інтимності, що займаєтеся сексом, то чому вважаєте, що не на такому рівні, аби запитати, чи здавали аналізи? Не варто боятися говорити про це.

Трейлер серіалу «Секс-освіта»

Фото: Netflix, Sophie Le Roux