24 серпня 2021 року, стоячи на трибуні на Хрещатику, після урочистостей до Дня Незалежності, Володимир Зеленський підписав закон про запровадження в Україні Дня Української Державності.

31 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про запровадження цього свята. Його відзначатимуть щорічно, 28 липня. У мирний час у цей день буде офіційний вихідний.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Що це за свято?

День Української Державності – це свято, покликане утвердити, що Україна має тисячолітню власну історію державотворення, і закликає пам’ятати кожен етап її становлення й людей, які доклали до цього зусиль.

Чому 28 липня?

28 липня 988 року Володимир Великий хрестив Київську Русь. Саме в цей день Володимир прийняв християнство як державну релігію, що передалося й Україні.

«Ми починаємо відзначати День Української Державності. Її точкою відліку ми вважаємо рік заснування Києва – столиці Київської Русі-України, яку недаремно називають місцем, де все починається», – сказав Зеленський під час святкового параду на День незалежності.

Тому День Української Державності відзначають на честь Володимира Великого у День хрещення Русі 28 липня.

Чому ми його відзначаємо?

День Української Державності вшановує всі етапи нашого державотворення, а також усіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна демократична держава, заявив заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак під час пресконференції в «Укрінформі».

Україна має тисячолітню історію, наголосив Тиліщак. Вона не утворилася після розпаду СРСР 30 років тому й навіть не в 1917 році, коли створили Українську Народну Республіку. Українська історія утворювалася ще за часів Київської Русі, від якої наша країна перейняла культуру, традиції й звичаї.

Чому це важливо?

Зараз Росія перекручує історію українського державотворення в інформаційній війні, щоб забрати незалежність в українців і знищити суверенітет країни. Про це свідчить і звернення Путіна вранці 24 лютого. Тому важливо пам’ятати, що українці – це нащадки воїнів-русичів, козаків, які боролися за незалежність з Богданом Хмельницьким, січових стрільців, вояків УПА, які ніколи не мали стосунку до московитів і не були з ними «братніми народами».

В інтерв’ю «Радіо Свободі» історик Станіслав Кульчицький розповідав, що Росія у свій час привласнила історію України, бо в неї не було своєї.

«З українцями недопустимі ніякі розмови, бо саме поняття «український народ» вигадане німцями. Офіційне визнання слів «Україна» й «українці» неминуче потягне за собою зменшення російського народу більш як на третину й відріже російські землі від Чорного моря. Коли навіть Україна на мировім конгресі й була включена у склад російської держави, але зберегла цю назву, то ми залишили б на будуче багате поле діяльності для сепаратистів. Бо поки існує окремий народ, доти домагання своєї окремої держави завжди буде мати ґрунт і рацію», – написав колись Павло Мілюков, лідер російської кадетської партії й російський історик, для російської делегації «інструкцію» на Паризькій мирній конференції, яка підбивала підсумки Першої світової війни.

Україна у ХХ столітті кілька разів здобувала суверенітет і втрачала його через внутрішні незгоди під час зовнішньої агресії. Першу незалежність Україна проголосила 22 січня 1918 року. Актом 24 серпня 1991 року її врешті остаточно утвердила й відновила незалежність.

Як ми будемо святкувати?

Міністерство культури та інформаційної політики розробили айдентику Дня Української Державності. Головний символ української державності – тризуб, він буде й символом цього свята. Також в айдентиці свята є ще тризуб з шеврона ЗСУ, тризуб князя Володимира й тризуб, який вручну намалювали українці.

Тризуб засвідчує тисячолітню історію України, бо походить від родового знака Рюриковичів – династії правителів Київської Русі.

Для відчуття справжності й сьогодення символом свята будуть фотографії. Фотографії українців та українок, захисників й архітектури.

Як вперше відзначає День Української Державності Київ?

На вулицях столиці з’являться інформаційні стенди з видатними діячами української культури й борцями за незалежність. Також до їхніх пам’ятників і пам’ятних знаків покладатимуть квіти.