21 грудня відбулася церемонія нагородження жінок-науковиць четвертого сезону української премії L’Oréal-UNESCO «Для жінок у науці». Члени журі відібрали десять фіналісток для участі у співбесідах у жовтні 2021 року. За їхніми результатами оголосили трьох переможниць. Ними стали:

  • Ірина Беспалова, докторка технічних наук, старша дослідниця, провідна наукова співробітниця. Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України
  • Валентина Носенко, кандидатка фізико-математичних наук, старша наукова співробітниця. Інститут фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова НАН України
  • Ірина Сулим, кандидатка хімічних наук, старша дослідниця, старша наукова співробітниця. Інститут хімії поверхні ім. О. О. Чуйка НАН України
Переможниці української премії L’Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» 2021: Ірина Сулим, Валентина Носенко, Ірина Беспалова

Кожна Лауреатка отримає грошову премію в розмірі 150 000 гривень. Окрім визнання трьох Лауреаток серед 10 фіналісток, цього року, за рішенням журі, відзначили ще трьох учасниць премії за визначні успіхи в їхній науковій кар’єрі.

Хто міг узяти участь у Премії?

Жінки, які мають науковий ступінь, наявність публікацій у журналах, що індексуються в міжнародних наукометричних базах Scopus та/або Web of Science та соціально активні науковиці, діяльність яких спрямована на популяризацію науки.

Скільки було заяв?

За три місяці отримали 172 заяви від науковиць із 25 міст України, 99 вищих навчальних закладів України та 29 інститутів НАН України. Учасницями стали 115 кандидаток наук і 52 докторки наук. Серед найпопулярніших напрямів, якими займаються аплікантки, – математика, хімія, медицина, фізика, біологія й інші.

Хто входить до складу журі?

Кожну заяву оцінювало незалежне журі програми. До його складу входять провідні науковці та науковиці України – академіки, які є визнаними фахівцями у STEM-галузях.

«За чотири роки проведення премії в Україні ми отримали понад 700 заявок і відзначили 12 Лауреаток. Це свідчить про високий інтерес і необхідність Премії, а вимогливість членів журі щодо якості наукових досягнень учасниць є стимулом для покращення показників їхніх наукових робіт», – зазначає Сергій Комісаренко, співголова журі премії, академік-секретар відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН України; директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України.

«У своїй кар’єрі жінки-науковиці стикаються з упередженнями щодо їхньої ролі в науці, що це не жіноча справа, що лише гуманітарні науки для жінок. З 1998 року Фундація L’Oréal та UNESCO об’єднались, щоби боротись із цим стереотипом, підтримати та відзначити талановитих жінок-науковиць і заохотити молодих жінок обирати наукові професії», зазначає Катерина Захараш, директорка з корпоративних комунікацій L’Oréal Україна.

Премію L’Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» створили в межах Фундації L’Oréal, яку заснували 1998 року в партнерстві з UNESCO. В Україні її реалізують уже четвертий рік поспіль. Мета премії – підвищити рівень представленості жінок у галузі науки. За час існування Премія підтримала та відзначила понад 3800 жінок-науковиць у 110 країнах.


Премія реалізується під патронатом Національної комісії в Україні у справах UNESCO. Партнери – Національна академія наук України, Центр «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» й ініціатива «Дівчата STEM».


Матеріал підготовлено за підтримки L’Oréal Україна