Сучасні технології змінюють способи сприйняття мистецтва, навіть якщо воно існує в традиційних просторах – театрі, музеї чи на концертному майданчику. Міжнародна команда на чолі з українцями розробила платформу доповненої реальності ALTstage. З її допомогою вистави, презентації та концерти стають доступними для всіх і будь-де. Все, що потрібно глядачеві – сучасний смартфон.


The Village Україна разом з ALTstage розповідають, як дивитися театральні вистави з AR (Augmented Reality, AR).

У чому ідея ALTstage

Вистави у форматі ALTstage можна переглядати у двох режимах: наживо, коли доповнена реальність взаємодіє з акторами на сцені, та вдома, коли глядач бачить виконавців, що виходять з екрана на клавіатуру його ноутбука. Для створення технології об’єдналися три команди: українські «Платформа сучасного танцю» та IT-компанія WeAR Studio й німецький Post Theater. А для перших експериментів обрали чотири танцювальні вистави українських хореографів.

«Тепер ми можемо не просто дивитися двовимірні відео танцю чи інших перформативних мистецтв на двовимірних екранах наших лептопів. Ми зробили так, аби виконавці зійшли з екранів».

– пояснює автор ідеї ALTstage, режисер і драматург Post Theater Макс Шумахер.


Як працює застосунок

Ті, хто грав у Pokemon Go або любить експериментувати з масками в Instagram, знають, як виглядає доповнена реальність. Зазвичай її об’єктами стають комп’ютерні моделі. Смартфон відтворює зображення, які вписуються у фізичну реальність, і мозок людини сприймає їх так само справжніми, фізичними об’єктами.

Інноваційність застосунку ALTstage в тому, щоб вивести в доповнену реальність не намальовані комп’ютерні моделі, а відео танцівників.

Кожну виставу створювали на основі ідеї трьох шарів реальності: «фізичної» реальності, двовимірного відео на екрані чи проєкції та доповненої реальності. Потім із допомогою хмарних сервісів усі шари реальності об’єднали й налаштували на синхронне відтворення. Коли ви вмикаєте відео з виставою на сайті, ваш смартфон уже знає, як потрібно виводити на екран доповнену реальність.


Як і де можна подивитися виставу

1. Візьміть ноутбук або комп’ютер і смартфон або планшет. Розробники радять мобільні пристрої, не старші Phone 7 чи Android 8.0.

2. На ноутбуці зайдіть на сайт altstage.com.ua

3. Завантажте застосунок ALTstage через Google Play чи App Store.

4. У додатку оберіть виставу, яку хочете подивитися, та завантажте її. Після цього натисніть «Перейти до сканування».

5. Далі оберіть ту саму виставу на сайті, натисніть кнопку «Розпочати перегляд», проскануйте смартфоном QR-код – і вистава почнеться.

Зараз у форматі ALTstage створені чотири перформанси:

Їх можна подивитися на сайті проєкту.


У чому інноваційність технології

Організатори проєкту ALTstage – не перші, хто працює з об’ємним відео, але перші, хто робить це в такому форматі.

«У Європі існують кілька великих студій, які обладнані сотнями камер і надпотужною обчислювальною технікою. Вони роблять волюметричне відео для великих проєктів, наприклад, голлівудських блокбастерів. Вартість такого продукту сягає тисяч євро за хвилину, тому експериментальним мистецьким проєктам ця опція недоступна. Ми знайшли спосіб зйомки волюметричного відео з допомогою спеціальних камер із датчиками глибини. Це дозволяє відтворювати доповнену реальність звичайним смартфоном, а ще – економити бюджет»,

– пояснює президент «Платформи сучасного танцю», креативний продюсер ALTstage Антон Овчінніков.

Українці знайшли алгоритми, який може стискати волюметричне відео до потрібних об’ємів.

«Відзняти й обробити – не проблема. Набагато складніше було знайти спосіб зменшити об’єм даних і не втратити якості картинки й об’ємності відео. Іншими словами, нам треба було встановити двигун від Boeing під капот MINI Cooper, і щоб він їхав. Нам це вдалося»,

– говорить проєктний менеджер WeAR Studio Святослав Криворучко.

Іншим важливим завданням для програмістів WeAR Studio була синхронізація того, що відбувається на екрані ноутбука з тим, що відтворюється в доповненій реальності. Це вдалося реалізувати завдяки хмарним технологіям.

«І плеєр на сайті, і додаток у смартфоні в момент перегляду синхронізуються із сервером»,

– каже Криворучко.


Яке майбутнє в ALTstage

Перший крок – дозволити якомога більшій кількості людей познайомитися з проєктом. Зараз сайт і застосунок на додачу до української доступні англійською, а подивитися вистави можна в 170 країнах.

Ще один дуже важливий крок – створення великоформатної вистави з доповненою реальністю.

«Зараз ми працюємо над мультимедійною виставою P.A.N.T.ER, що покаже, якими можуть бути мистецькі твори на платформі ALTstage»,

– говорить менеджер проєктів ALTstage та P.A.N.TER Олександр Маншилін.

Вистава створена на основі оповіданні Франца Кафки «Голодар». Її прем’єра відбудеться 15, 16 і 17 жовтня в Києві, на Сцені 6 Довженко-Центру й 29 жовтня в Харкові, в Палаці Студентів Національного Юридичного Університету.

У планах проєкту – запуск сервісу, в якому користувач – автор вистави, презентації, рекламних матеріалів – може створити власний продукт. Він може стати в пригоді маркетологам, викладачам, у рекламі, модних показах, шоу-бізнесі, політиці.

Завантажити застосунок

Проєкт реалізується за підтримки Дому Європи (програма Європейського союзу) й Українського культурного фонду.

Матеріал підготовлено за підтримки