Артмузей просто неба створили на ВДНГ у межах проєкту «Літо на ВДНГ». На локаціях «Експоцентру» представлять роботи українських художників. Мета нового літнього сезону – передати красу й історію комплексу через мистецтво, а також привернути увагу до нових сенсів громадського простору. Гаслом сезону стала фраза: «ВДНГ надихає». 

На ВДНГ створили артмузей просто неба

Протягом літа на ВДНГ проведуть серію мистецьких ініціатив, у яких художники й художниці розмірковуватимуть про минуле, сучасне та майбутнє «Експоцентру». За словами команди, у своїх роботах митці осмислюють період створення ВДНГ, актуалізують модерністську естетику комплексу та підкреслюють її цінність. 

Розробити програму «Експоцентру» допомогли українські художниці, які раніше вже надихалися естетикою ВДНГ у своїх творчих практиках. Серед них Жанна Кадирова та Ксенія Гнилицька. Проєкт «Реканонізація» Жанни Кадирової можна буде побачити на вхідній групі павільйону №2, а всередині оранжереї розмістять «Сон П’єра Мічелі, або пам’ятник перемоги сапротрофів» Ксенії Гнилицької.

Жанна Кадирова, Євгенія Моляр

Також 12 митців створили тематичні артпостери про знакові локації ВДНГ: павільйони, ліс, яблуневий сад і фонтан. Роботи представили на головній алеї біля центрального входу. Серед художників: Анатолій Бєлов, Катерина Бучацька, Богдан Бунчак, Ксенія Гнилицька, Аліса Колодуб, Дана Косміна, Катерина Лісовенко, Богдан Мороз, Данііл Немировський, Анна Самар, Олена Сіятовська та Дарія Чечушкова.

На початку червня стартував проєкт «Розсадник каштанів Саші Долгого». Минулого року художник зібрав у Києві та проростив приблизно сотню каштанів. А в червні цього року висадив паростки дерев на території ВДНГ. Коли каштани зміцніють, їх пересадять на вулиці Києва. Цей проєкт розпочав низку екоініціатив, запланованих на території «Експоцентру».

Катерина Бучацька

Усі роботи з’являтимуться на ВДНГ поступово, продовжуючи та доповнюючи одне одного. Також працюватиме «Шатер натхнення» в Пікнік-Саду. Тут проводитимуть концерти, літературні читання та лекції.

«Ми хочемо, щоб ВДНГ надихав на роздуми про цінності, про минуле, сучасне та майбутнє, про те, яке значення для нас має наша історія, а її збереження – наша спільна відповідальність перед майбутніми поколіннями», – Євгенія Моляр.

«Культура є основою людства як соціального явища. Саме тому ми перетворюємо ВДНГ у культурно-просвітницький парк, де запровадження творчих напрямів – невіддільна частина розвитку комплексу», – генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін.

Facebook
Instagram
Viber
сайт


Матеріал підготовлено за підтримки ВДНГ