«БІЛОКУР» – це культурно-мистецький проєкт до 120-річчя української художниці Катерини Білокур від Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Його мета – популяризація творчого доробку мисткині. Особливу увагу в проєкті приділили книзі «БІЛОКУР. BILOKUR» та аудіовізуальному гіду експозицією музею.

Ювілейну виставку «Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів» відкриють 5 листопада

Книгу мистецтвознавиці Олесі Авраменко «БІЛОКУР. BILOKUR» видали у межах проєкту. Вона містить маловідомі факти про життя та творчість української мисткині, а також інтерактивні елементи. 20 картин видатної художниці «оживають» за допомогою мобільного додатка доповненої реальності SIMO AR.

Книгу випустили тиражем 500 примірників і безкоштовно розповсюдили в усі бібліотеки Києва, художні музеї України, школи Яготинського району Київської області (батьківщина художниці) та інші заклади культури та мистецтва.

Побачити картини Катерини Білокур у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва можна вже зараз. А 5 листопада тут відкриють виставку «Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів», що завершить проєкт. На виставці покажуть картини художниці, розкажуть про її життєвий шлях, а також про тих, хто зіграв важливу роль в її житті: Оксану Петрусенко, Павла Тичину, Тараса Шевченка, Василя Нагая та інших. 

У музеї також презентують роботи «Цар Колос» і «Березонька», які наразі вважають втраченими після виставки в Парижі 1957 року. Завдяки технологіям глядачі вперше зможуть побачити їх на виставці.

Проєкт здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.

«Інноваційний проєкт такого масштабу вперше здійснюється на теренах музейного простору України. Він дає можливість значно розширити нашу аудиторію, залучивши більше молоді. Анімовані картини художниці можна побачити вже сьогодні не тільки в книжці, але й у галереї Катерини Білокур нашого музею. Крім того, наші відвідувачі можуть дізнатись цікаві подробиці про життя й творчість великої художниці, скориставшись аудіовізуальним гідом», – зазначає керівниця проєкту, генеральна директорка музею Людмила Строкова.

Де: Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 29.
Коли: понеділок, середа-неділя – з 10:00 до 18:00, вівторок – вихідний.


Національний музей українського народного декоративного мистецтва – один із найбільших художніх музеїв України. Колекцію музею започаткували у 1899 році. Наразі вона містить понад 75 тис. творів традиційного народного та професійного декоративного мистецтва України від XV ст. до наших днів.


Матеріал підготовлено за підтримки Національного музею українського народного декоративного мистецтва