Прихильники активного відпочинку відкривають гірськолижний сезон ще наприкінці листопада та початку грудня. Українці роз'їжджаються по місцевих курортах у Карпати або обирають локації за кордоном. У разі, якщо облаштовані траси вас більше не приваблюють, радимо спробувати себе в позатрасовому катанні. Спеціальні ділянки є майже на всіх гірськолижних курортах, тому спирайтеся на власні вподобання та бюджет.

The Village Україна разом з виробником ковбаснеків Kabanosy розповідає про сім цікавих фрірайд-локацій у Європі.


Драгобрат, Карпати

Найвища точка: 1 883 метри

Найдовша траса: 3 кілометри

Скіпас: 700-800 гривень/доба

Сезон: грудень-травень


Цей найбільш високогірний курорт Українських Карпат, популярний серед любителів лиж і сноуборда. Він розташований у масиві Свидівець на стику хвойних лісів та альпійської зони. На відміну від інших українських фрірайд-локацій, де не завжди є достатня кількість снігу, сезон у Драгобраті триває з початку грудня до середини травня. Особливістю курорту також є цілинний сніг та рельєф, що привертає до себе увагу фрірайдерів.

На Драгобраті діють 10 підйомників і 20 трас різного рівня складності. Щоб дістатися до важкодоступних місць, таких як найближчі верхівки Жандарм і Близниця, пропонують послугу доставки ратраком. А крім катання, тут чудові краєвиди: з Драгобрату видно гори Говерлу, Петрос, Довбушанку.


Пилипець, Карпати

Найвища точка: 1 497 метри

Найдовша траса: 4 кілометри

Скіпас: 600-700 гривень/доба

Сезон: грудень-березень


Село Пилипець, відоме також через полонину Боржава та водоспад Шипіт, розташоване у підніжжі двох вершин Карпат: Жид-Магура та Ґимба. Обидві гори розраховані для фрірайду, але мають різний рівень складності. Новачкам краще обрати Жид-Магуру, де легкі траси і є чотири спуски. Найдовший – 1 500 метрів.

Тим, хто вже впевнено катається, можна спробувати спуститися з Ґимби. Проте навіть досвідченим туристам треба дотримуватися правил безпеки. Ба більше, на гору Ґимба радять підніматися з фрірайд-гідом. Локацію вважають однією з найнебезпечніших у Карпатах для лижників, де майже щороку губляться туристи. Рятувальники радять стежити за погодними умовами, не сходити із запланованих маршрутів, реєструватися у найближчих пунктах ДСНС і брати із собою навігатор.


Анатолій Лебединський, засновник SNOW.ODESSA.UA та Gudauri Dacha. Стаж у фрірайді понад 10 років


«Інфраструктура в цих місцях має разючі відмінності порівняно з буковельською чи європейською. Тут і погана дорога, і старі підйомники, і безліч паперових скіпасів у кишенях. Але коли побачите краєвид, що відкривається з висоти цих гір, то краса й душевність локації надовго затьмарить пластиковий посмак буковельського масмаркету. А катання по глибокому снігу в мальовничих хвойних лісах залишить більше спогадів, ніж ідеально підготовлені траси цивілізованих курортів».


Гудаурі, Грузія

Найвища точка: 3 258 метрів

Найдовша траса: 7 кілометрів

Скіпас: 16 €/доба

Сезон: грудень-квітень


За останні роки цей гірськолижний курорт, розташований у Казбекському районі Грузії, стрімко розвивається. Курорт розташований за 120 кілометрів від Тбілісі. Сезон тут триває із середини грудня до кінця квітня, а комфортні погодні умови, глибокий сніговий покрив і відсутність каменів забезпечують комфортне катання. Крім того, в нижній зоні курорту велика кількість пологих рівнин, що підходять фрірайдерам-новачкам.

Однак у деяких локаціях Гудаурі є підвищений ризик сходження лавин. Серед них лавинонебезпечні зони на горі Кудебі, маршрути на горі Чрділі, а також гора Садзелє, більшу частину якої охоплюють лавинні осередки. Кататися тут рекомендують з лавинним спорядженням, з гідами або в групах, що мають досвід фрірайду у великих горах.

«Один з найбільш актуальних напрямків для українських фрірайдерів – Грузія, найпопулярнішим курортом якої є Гудаурі. Бонусів курорту додає недорогий та швидкий переліт, короткий трансфер, дешевий скіпас, а також велика кількість бюджетного житла. Крім того, тут є сучасні підйомники, ком'юніті експатів, професійні інструктори, фрірайд-гіди й школи фрірайду. Додайте сюди грузинську гостинність, їжу та вино. Чим не ідеальний фрірайд-курорт?»


Гінтертукс, Австрія

Найвища точка: 3 250 метрів

Найдовша траса: 12 кілометрів

Скіпас: 55.50 €/доба

Сезон: цілий рік


Курорт розміщений на верхівці однойменної гори в Альпах. 65 кілометрів трас різного рівня складності дозволяють випробувати себе у фрірайді як новачкам, так і професіоналам. Лижники та сноубордисти зазвичай віддають перевагу спускам у Лермштанге на початку весни: у цей період тут довгий світловий день і багато глибокого пухнастого снігу.

Крім того, під час катання можна насолодитися альпійським гірським краєвидом, а у вільний час відвідати такі природні пам'ятки, як Льодова печера та печера Шпаннагель.

На Гінтертуксі новеньким також радять користуватися послугами фрірайд-гідів: схили для позатрасового катання на льодовику досить круті, а погодні умови не завжди забезпечують добру видимість. У сукупності з відкритими тріщинами льодовика кататися без досвідченого фрірайдера може бути небезпечно. Крім того, на деяких локаціях у сезон снігопадів існують підвищені ризики сходження лавин.

«Знайомство з Альпами я рекомендую починати з австрійської долини Цілерталь, що складається з великої кількості курортів, головним серед яких є льодовик Гінтертукс. Якщо на всіх інших курортах, що є у долині, сезон триває з середини грудня по квітень, то на Гінтертуксі кататися можна майже цілорічно.

Добре розвинена інфраструктура поєднується з великою кількістю диких локацій. Зверніть увагу на такі зони для катання, як Хох-Фюген і Хох-Цілерталь, хоча і в переповненому туристами Майргофені можна знайти багато цікавих спотів».


Три Долини, Франція

Найвища точка: 3 230 метрів

Найдовша траса: 7,5 кілометра

Скіпас: 63 €/доба

Сезон: вересень-травень


Подорож на французький курорт вийде не бюджетною, але є багато варіантів для позатрасового катання. І різного рівня складності.

Локація поєднує п'ять гірськолижних курортів: Куршевель, Мерібель, Валь-Торанс, Ле-Меньюїр і Ла-Танью. У Куршевелі найбільша кількість зон для фрірайду. У Ла-Таньї гості курорту можуть зекономити на проживанні. Мерібель має найзручніше розташування до всіх гірськолижних локацій Трьох Долин. А у Валь-Торанс і Ле-Меньюїр радять їздити тим, хто вже впевнено стоїть на лижах та сноуборді. Крім того, саме у двох останніх курортах підвищений ризик сходження лавин. Про це туристів попереджають заздалегідь, а траси на цей час перекривають.

Уся зона катання нараховує близько 200 підйомників, 600 кілометрів трас і гектари незайманої цілини для любителів фрірайду. Тут є як широкі траси для початківців, так і технічно-цікаві траси підвищеної складності. Серед них одна з найскладніших трас у Європі Боукве-тін. Після активного відпочинку тут можна розважитися більш спокійно: у зоні Трьох Долин є багато ресторанів, магазинів, барів та екскурсій.

«Три Долини – це культова локація для фрірайду та скітуру, особливо в сезон березневих снігопадів. Попри імідж Куршевеля, як одного з найгламурніших та найдорожчих курортів світу, тут є велика кількість фрірайд-зон з цікавим рельєфом. А проживання може бути достатньо бюджетним – ми, наприклад, зупиняємося в містечку Брід-ле-Бен, відомому своїми термальними джерелами, тому що з нього йде пряма канатна дорога в Мерібель.


Лівіньо, Італія

Найвища точка: 3 000 метрів

Найдовша траса: 6 кілометрів

Скіпас: 33 €/доба

Сезон: грудень-травень


Цей гірськолижний курорт розташований на кордоні зі Швейцарією на відстані 35 кілометрів від італійського міста Борміо. Зі Швейцарією його поєднує перевал Форкола і тунель Мунт-ла-Шера.

У Лівіньо є 28 підйомників, а загальна довжина 76 трас становить 115 кілометрів, більшість з яких середнього рівня складності. Саме тому найчастіше фрірайдери обирають зони Монтоліно або Монте-дела-Неве: тут починаються найскладніші позатрасові маршрути.

Сезон у Лівіньо починається раніше й триває довше, ніж на інших альпійських курортах: з листопада по травень тут постійні снігопади. Водночас локацію називають найсонячнішим гірськолижним курортом Альп. З усіх боків її оточують гори Швейцарії та Альта-Вальтеліни, а на висоті 3 000 метрів тут все ще можна побачити альпійські луки поруч із засніженими гірськими верхівками.

Обережним варто бути туристам, які приїхали у сезон, коли в Лівіньо випало мало снігу. Неоднорідний сніговий покров тут буває твердим і «цукристим», що може викликати небезпеку під час катання на крутих схилах або у разі падіння.

Крім того, цей регіон не обкладають податками торгівлі, тому тут вигідно купувати спортивне спорядження, а не брати його в оренду.

«Українці часто закривають сезон в італійському Лівіньо: крім погодних умов, що сприяють катанню до кінця весни, у квітні більшість готелей включають скіпас у вартість проживання. Також приємним бонусом може стати зона Duty Free з бюджетним алкоголем, одягом та спорядженням».


Санкт-Антон-ам-Арльберг, Австрія

Найвища точка: 2 811 метрів

Найдовша траса: 8,5 кілометра

Скіпас: 56.50 €/доба

Сезон: грудень – квітень


Це невелике місто в австрійських Альпах – центр курортної зони Арльберг. Санкт-Антон також називають «колискою гірських лиж»: курорт відіграв значну роль у появі цього виду спорту. Крім того, у сезон, що триває з середини грудня до початку квітня, тут сприятливі для катання погодні умови: довгий світловий день, постійний сніговий покрив і пухляк – так професіонали називають м'який, легкий і пухкий сніг.

Нині Санкт-Антон відомий не тільки підготовленими маркованими трасами, що становлять 250 кілометрів, а й своїми фрірайд-зонами. Загальна довжина яких становить понад 200 кілометрів. Обслуговують локацію 94 підйомники.

Кататися тут можуть як новачки, так і професіонали. Для останніх є довга траса, що починається на верхівці гори Ульмер-Хюте і закінчується неподалік невеликого міста Рауц. Ще можна спробувати зону катання в районах Рендль та Альбона, спуск між горою Гампберг і долиною Санкт-Антона або швидкісну чорну трасу Карл Шранц.

У регіоні є лавинонебезпечні зони. Стежити за інформацією про рівень небезпеки можна на світлових табло курорту. А під час катання варто бути особливо уважним у періоди пікової небезпеки.

Матеріал підготовлено за підтримки