«Геніальні диЛЛетанти» – виставка про субкультури Німеччини 1980-х від Goethe-Institut. Вона пройде в «Довженко-Центрі» з 8 листопада до 15 грудня в рамках «Тижнів Німеччини» в Україні.

«Геніальні диллетанти» – назва концерту, що пройшов 1981 року на берлінській арені «Темподром». Назва заходу, у якій спеціально зробили помилку, пізніше окреслила цілий напрям у культурі Німеччини тієї епохи.

На виставці від Goethe-Institut покажуть різні аспекти субкультури німецьких панків 1980-х років: історію семи музичних гуртів, роботи художників, кінематографістів і дизайнерів. Експозиція також об’єднає роботи українських та німецьких митців. Вхід вільний на всі події, крім вечірки.

The Village Україна спільно з Goethe-Institut розповідає, чому варто відвідати виставку.

Панки у Східному Берліні. Сквот на Пренцлауер Берґ в 1982 році. Photo: Ilse Ruppert

Дізнатися про феномен креативних
1980-х

Концепція виставки – розповісти про німецькі субкультури 1980-х, що був періодом творчого вибуху в Німеччині. Тоді стиралися межі: музиканти знімали кіно на любительські камери, художники грали в гуртах чи засновували клуби.

Клуби ставали інкубаторами для креативних середовищ, що стрімко розвивалися в Західному Берліні, Дюссельдорфі, Мюнхені, Бонні та інших містах Західної Німеччини. У цей період замість англійської мови в текстах пісень і назвах гуртів почала стверджуватися німецька, це радикально змінило тодішній вектор розвитку культури країни.

Відкриття виставки: 8 листопада, 19:00;
«Довженко-Центр», Васильківська, 1


Концерт для своїх у західноберлінському клубі Risiko 1981 року. Photo: Anno Dittmer

Потрапити на український панк-концерт

На відкритті виставки виступить представник українського панку Олександр Піпа з гуртом @TRAKTOR. Концерт влаштують 8 листопада в «Довженко-Центрі». Початок о 20:00.

Олександр Піпа – важлива фігура київської панк- і постпанк-тусовки ще з 1980-х років, учасник першого складу гурту «Воплі Відоплясова». Виступ @TRAKTOR на виставці проводить паралелі між 1980-ми в Німеччині та Україні. Тож ця виставка і про нашу культуру.


Музикант FM Einheit по поверненню з Японії. 1985 рік. Photo: Ilse Ruppert
Гурт Die Tödliche Doris у Нью-Йорку на GTO-Festival. Xeroxes from the collection of Wolfgang Müller. Photo: Nan Goldin
Penny Lane’s hair salon. Photo: Anno Dittmer

Відвідати техновечірку від Схема

У ніч з 7 на 8 грудня влаштують вечірку за участю Томаса Майнеке, одного із засновників гурту Freiwillige Selbstkontrolle. Вечірку проводить Схема, вхід за квитками. Майнеке разом з іншими музикантами створив гурт Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.) у 1980 році. Спочатку музиканти грали панк нової хвилі, тоді перейшли до техно та хаусу. Майнеке також виступає як радіодіджей під імям Bayerischer Rundfunk і грає як сольний артист.


Західноберлінський клуб SO36. Photo: Anno Dittmer

Подивитися документальний фільм

Під час виставки проводитимуть кінопокази німецького та українського тематичного кіно.

Документальну стрічку «Геніальні диЛЛетанти. Субкультура 1980-х років у Німеччині» покажуть 8 грудня. Її створили куратори спеціально до виставки. Стрічка містить інтерв’ю з музикантами, художниками, свідками тих подій, уривки відеозаписів та фотографії періоду 1980-х.

Також у програмі кіноклубу

Лекція Олександра Клочкова про українську неофіційну музику початку 90-х із переглядом фрагментів кліпів і живих виступів того часу. Проведуть 4 грудня о 19:00 в «Кінолекторії».

Показ фільму «Граница на замке» за участі режисера Сергія Лисенка, який влаштують 11 грудня о 19:00 в «Кінолекторії».


Гурт Freiwillige Selbstkontrolle. Photo: F.S.K.
Гурт «Palais Schaumburg», photo: Ilse Ruppert
«Геніальні диллетанти» на Темподромі у Західному Берліні 1981 року. Photo: Anno Dittmer

Послухати художників

У програмі виставки – подіумна дискусія за участі представників української художньої сцени 80-х, зокрема Іллі Чичкана, Лесі Заєць, Олександра Піпи. Захід проведуть 21 листопада в «Довженко-Центрі».

Ілля Чичкан – сучасний український художник, представник нової хвилі в українському мистецтві. У 2009 році Чичкан брав участь у Венеційській бієнале, представляючи український павільйон. Леся Заєць – художниця, розробила відеоінсталяцію, яку показували у двох приміщеннях Венеційської бієнале.


Панк у Східному Берліні в 1982 році. Photo: Ilse Ruppert

У програмі можливі зміни. Стежте
за новинами на Facebook

Матеріал підготовлено за підтримки