«Джаз на Дніпрі» – міжнародний джазовий фестиваль, який вперше провели в 1968 році у місті Дніпро. З початку 2000-х у фестивалю була багаторічна пауза аж до 2016 року, коли «Джаз на Дніпрі» отримав нове життя.

Відроджений фестиваль проводять у липні у форматі «open air». Основна сцена розташована на Монастирському острові у Дніпрі. Цього року фестиваль збирає десятки всесвітньовідомих джазових музикантів, серед яких володарі Греммі і творці композицій, що довгий час займають топові місця в музичних чартах.

The Village Україна спільно з фестивалем «Джаз на Дніпрі» розповідають про хедлайнерів цьогорічної програми, за якими варто їхати на подію.

Коли: 18-21 липня
18 і 19 – безкоштовні концерти в місті;
20-21 – концерти на головній сцені фестивалю

Де: місто Дніпро, Монастирський острів, міські локації

Купити квиток

THE HOT SARDINES

Джазовий ансамбль із Нью-Йорка, який має місію довести, що радісна музика об’єднує людей з усього світу. Джаз-бенд утворився у 2007 році. Лідер гурту – Еван Палаццо, головна вокалістка – француженка Елізабет Бужерол, всього в ансамблі грає вісім музикантів. Разом вони відтворюють і дають нове життя джазу 20-40-х років.

За останні два роки THE HOT SARDINES виступали на джазових фестивалях у Ньюпорті та Монреалі, отримували солдаути у Нью-Йорку та мали понад 150 виступів від Чикаго до Лондона. Ансамбль випустив два альбоми на Universal Music Classics і отримав першу позицію у чарті iTunes Jazz.

THE MESSENGER LEGACY

The Messenger Legacy – елітний склад випускників одного з найвпливовіших джазових гуртів за всю історію – Jazz Messengers Art Blakey's. Нинішній склад команди – Бобі Уотсон, Ессіет Ессіет, Джеффрі Кезер, Брайан Лінч, Білл Пірс і Ральф Петерсон. Кожен з музикантів колективу The Messengers Legacy – легендарний по-своєму. Всі вони в різний час були частиною знаменитого оркестру Арта Блейкі.

Оригінальний гурт був заснований одним з найвідоміших джазових барабанщиків Артом Блейкі ще в 1947 році. Музикант добре розпізнавав молоді таланти. Він знаходив новачків, допомагав їм розвивати майстерність, а коли вони досягали успіху, щоб продовжити самостійну кар’єру, Арт брав до гурту нових.

Сьогодні The Messenger Legacy – це група музикантів, які бажають зберегти, захистити і вшанувати спадщину Арта Блейкі, який був набагато більше ніж лідером гурту.

Ральф Петерсон – лідер гурту The Messenger Legacy, який був одним з найвідоміших джазових барабанщиків ще у свої 20 років. Брайан Лінч – всесвітньо відомий трубач, володар Греммі. Боббі Уотсон – американський джазовий альт-саксофоніст, що виконує музику в стилі хард-боп і фрі-джаз. Джеффрі Кезер – піаніст, багаторазовий володар премії Греммі. Ессіет Ессіет – басист гурту, має власний музичний проект, що поєднує джазові гармонії із західно-африканськими мотивами. Білл Пірс – саксофоніст.

ELI DEGIBRI

Визнаний у всьому світі ізраїльський саксофоніст-композитор і лідер однойменного гурту, Елі Дегібрі володіє багатьма талантами. Відомий харизматичними виступами, Дегібрі веде концертну діяльність із середини 1990-х років. Його назвали «мелодійним імпровізатором з великим сміливим тенором». У квітні 2016 року Елі був запрошений виступити в Білому домі в якості гостя президента Барака Обами і Мішель Обами.

Зараз Дегібрі займається наставництвом у джазовому світі: його нинішній квартет складається з трьох молодих і перспективних ізраїльських музикантів: піаніста Тома Орена, басиста Таміра Шмерлінга і барабанщика Евіатара Слівника. Цього року Елі Дегібрі брав участь у Міжнародному дні джазу в Сіднеї, а піаніст з його квартету, Том Орен, отримав престижну винагороду Телоніуса Монка у 2018 році.

Cyrus A. Chestnut

Сайрус Честнат народився в 1963 році. У віці трьох років він вже почав свою музичну кар’єру, граючи на фортепіано у баптистській церкві у своєму рідному місті Балтіморі. Згодом Честнат здобув джазову освіту в Бостоні й отримав магістерський ступінь із джазової композиції та аранжування.

Честнат співпрацював з американською джазовою співачкою Бетті Картер, що суттєво вплинула на його світогляд і підхід до музики. Картер порадила йому ризикувати і грати так, як він ніколи не грав. Паралельно Честнат розвивався не лише як учасник гурту, але і як джазовий лідер, записував свою музику та грав її по всьому світу. Його перший альбом Brighter Day Coming, а згодом ще три платівки отримали престижну премію Gold Disk від провідного японського джазового видання Swing Journal.

Його творчість вирізняє технічна досконалість і потужний свінг у комбінації з ліричністю. Сайрус Честнат грав соло у складі найкращих бендів і оркестрів США, зокрема Lincoln Center Jazz Orchestra, Dizzy Gillespie All-Star Big Band, Chicago Symphony Orchestra.

Richard Bona

Басист, вокаліст та неоднократний володар Греммі – Річард Бона народився і виріс у Камеруні, потім переїхав до Нью-Йорка в середині 90-х і здивував американців унікальним звучанням. Його власний афро-кубинський гурт Mandekan Cubano об’єднує різноманітні мотиви з Африки, Південної Америки і, звичайно, Куби. Бона каже, що люди грають музику так, як розмовляють, що музика йде від мови. Сам Річард говорить чотирма мовами Камеруну, а також французькою, англійською, базовою іспанською і японською. 

Матеріал підготовлено за підтримки