Виставку фотографа Антона Шебетка «Ми були тут» про ЛГБТ+ учасників бойових дій відкриють у просторі креативної спільноти IZONE 30 серпня.

До проекту увійшли фотографії ЛГБТ-учасників війни, відеоінтерв’ю та архівні матеріали з військової служби. Виставка є продовженням онлайн-проекту, який вийшов у червні у виданні Bird in Flight.

Одним з героїв проекту став військовий Віктор Пилипенко, який публічно заявив про свою належність до ЛГБТ+ спільноти. Віктор два роки служив у складі добровольчого батальйону «Донбас», виконував обов’язки гранатометника та стрільця-санітара. Брав участь у боях за село Широкине.

«Виставка є мистецькою спробою подискутувати про терміни «герой»/«патріот» і спростувати теорію про винятково гетеросексуальне і маскулінне трактування цих понять», – коментують у фонді «Ізоляція».

Виставку «Ми були тут» створено у межах проекту «Вийти з ізоляції: Через мистецтво – до видимості». Проект займається висвітленням проблеми дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності в Україні крізь призму сучасного мистецтва.

Виставку відкриють 30 серпня о 19:00 на другому поверсі IZONE, вона триватиме до 7 жовтня.

Антон Шебетко – український митець і фотограф. Живе в Амстердамі, працює з темами, пов’язаними з ЛГБТ+ спільнотою. Його проект «Плешка», про старі місця для зустрічей геїв у Києві, презентували 2017 року на Фестивалі молодих українських митців у Мистецькому арсеналі.

«Ізоляція» – платформа сучасної культури, заснована 2010 року в Донецьку. У 2014-му територію фонду окупували і він переїхав до Києва. Фонд здійснює свою діяльність у трьох напрямках: мистецтво, дослідження та проекти з активізації української креативної спільноти. З часу заснування «Ізоляція» реалізувала понад 50 міжнародних проектів.

«КиївПрайд» – правозахисна організація, що працює в напрямку забезпечення рівності та прав людини для лесбійок, геїв, бісексуальних, інтерсекс та трансгендерних людей в Україні. Виступає за інклюзивне середовище без будь-яких форм дискримінації.

Коли: 30 серпня – 7 жовтня

Де: вулиця Набережно-Лугова, 8

facebook

Матеріал підготовлено за підтримки фонду "Ізоляція" та ГО «КиївПрайд» за фінансової підтримки фонду EVZ.