Радянський санаторій «Хвиля» під Києвом на один вікенд (з 23 до 25 липня) заповнять гості електронного фестивалю ІСКРА. Організатори – відомий далеко за межами Грузії клуб Bassiani (Тбілісі). Це не разова активність, наголошують організатори, а новий формат і тривалі плани.

«У наших планах давно була ціль вийти за межі Грузії. Bassiani – це вже міжнародний бренд. Але завжди проблеми були з часом, роботи вистачало й без цього – ми маємо керувати клубом, проводити серії вечірок за його межами та навіть керувати рестораном», – розповідає Звіад Ґелбахіані, співвласник Bassiani та фествалю ІСКРА.

У Bassiani вже був світовий тур – серія вечірок у всьому світу тривалістю в п’ять років, але їх тоді робили локальні промоутери (київську вечірку тоді організовували Rhythm Buro – ред.).

У Тбілісі Bassiani не працює вже більше року й навряд відновить роботу до початку 2022 року. «Через велику вимушену перерву, з’явився вільний час. На щастя, Київ зараз відкритий для проведення культурних подій. Тому ми тут».

Грузинський клуб Bassiani відкрили на території збудованого ще в 70-х стадіону в Тбілісі. Саме приміщення клубу було басейном для футболістів. «У цей басейн ходив ще мій дядько. А багато людей у наш час навіть не пам’ятають, що ця будівля колись функціонувала. Ми повернули її до життя».

Фото: Андрій Баштовий

Санаторій «Хвиля»

Ми сидимо зі Звіадом у холі збудованого в 80-х санаторію «Хвиля» – це велика оранжерея зі скляним дахом. Номери санаторію виходять на внутрішні балкони, з яких видно заповнену пальмами оранжерею. Через скляну стіну видно басейн із металевими сходинками гірки та воротами для поло, які цілком могли б пам’ятати ще Брєжнєва.

Щоб дістатися сюди на авто, потрібно їхати в напрямку Броварів (17 хвилин від станції метро «Лісова»).

«Локація неймовірна – вона дуже близько до Києва, весь цей радянський модернізм пізніх 80-х, ця божевільна оранжерея навколо басейну…». В оранжереї облаштують зону для відпочинку. Над басейном підвісять артінсталяції (за артпрограму фестивалю відповідає Дана Космина).

Усі сцени розмістять надворі – за межами основної будівлі. Лише простір Veselka буде у приміщенні – в підвалі санаторію.

На баскетбольному майданчику збудують фудкорт з улюбленими фуд-точками київських фестів.

Усі номери санаторію на час фесту вже заброньовано. Частина гостей приїде у «Хвилю» ще в середу, за кілька днів до початку музичної програми.

ISKRА – новий київський фестиваль

Організатори очікують приблизно 3000 гостей: уже зрозуміло, що значна кількість гостей приїде на фестиваль із Берліна та Лондона. «Там же все закрито зараз».

«Ми не хочемо натовпу – продамо лише обмежену кількість квитків. Це не має бути комерційний фестиваль, де квитки продають просто імена хедлайнерів». Джефф Міллс – це звичайно відомий артист, каже Звіад, але він вписується у формат friendly based festival. Сам же організатор радить не пропустити виступ артистки з Харкова – UDDA.

«Ми не хотіли мати лише техно чи лише хаус. Ми хотіли різні сцени з дуже різноманітною музикою. Тому тут чотири різні за форматами сцени».

Нічну сцену ІСКРА stage збудують перед входом до основної будівлі санаторію. Тут детройт-техно лайнап (Jeff Mills гратиме на цьому майданчику).

Вулична оранжерея стане прихистком для сцени з хаус-музикою (з лайнапу цієї сцени читачам The Village має бути знайоме ім’я Nicolas Lutz) – вона працюватиму нонс-стоп усі дні фестивалю.

Удень працюватиме сцена 20ft radio stage з лайнапом без жанрових обмежень, базуватиметься на локальних артистах.

Уночі в підвалі продаватиметься VESELKA – андеграундна локація, єдина не вулична сцена фестивалю.

«Ми не хочемо робити звичайну подію, на яку ви йдете просто послухати музику. Це буде базований на спільноті фестиваль».

Для проведення дискусій і перформансів використовують приміщення місцевого театру. «Приїдуть наші колеги з Баку, Єревана, Белграда – говоритимемо про точку зустрічі й обміни між Заходом і Сходом; не лише з культурної, а і з політичної точки зору; про те, як усе це техно змінювало пострадянський простір (герой використовує формулювання post soviet leftovers – ред.)».

У спортзалі влаштують футбольний турнір між командами клубів. За умовами змагання, кожна команда має бути гендерно збалансованою.

Двері фестивалю відчиняються в п’ятницю 23-го о 18:00. Завершення фесту планують на ранок неділі.

Два слова про Київ

«Ми обрали Київ, бо це місто дуже відкрите та ліберально налаштоване щодо представників інших країн. Зараз не так просто знайти таке місце у світі», – пояснює Звіад.

А от зустрічі з бюрократичною системою в Україні видалися не такими простими. «Ми вже вирішили ці питання, але це забрало дуже багато часу та нервів. Мені видається, що Україні варто було б спростити процеси реєстрації бізнесів для іноземців, якщо вона хотіла би отримувати більше інвестицій з-за кордону. Щоб не потрібно було годинами сидіти та чекати в банку».