Ресторан «Курені» – старий традиційний ресторан української кухні на Печерських пагорбах. Спуск до ресторану – доріжка відразу між «Парковим» і поворотом до Зеленого театру. За масивними дерев’яними воротами на площі близько 5000 м² Closer у перший день серпня запускає денний формат вечірок (з 16:00 до 23:00). Його назвали «Київ вечірній».

«В умовах коронавірусу [в Closer] ми не можемо робити вечірки взагалі. Уночі нам їх робити не можна (йдеться про обмеження часу роботи закладів – ред.). А вдень дозволені вечірки проходять у скороченому форматі, бо площа не дозволяє нам пропускати достатньо людей. А тут формат допоможе людям розосередитися територією», – розповідає фінансовий директор Closer Сергій Яценко, перекрикуючи звук дрилі (ми прийшли в розпал будівельних робіт).

 «Київ вечірній»

Коли: 1 серпня, з 16:00 до 23:00

Де: Паркова дорога, 4

Скільки: з 16:00 до 17:00 – 250 грн, після 17:00 – 400 грн

Ресторан «Курені» належить до мережі Carte Blanche. Команда Closer уже співпрацювала з іншим проєктом цієї компанії – CHI, коли проводила фестиваль Brave! Factory. За словами Яценка, про серію вечірок у «Куренях» домовлялися ще взимку, але запуск регулярного формату довелося відкласти через пандемію COVID-19. За планом, за 2020 рік тут таки спробують провести 5 подій у форматі «Київ вечірній». Якщо все пройде вдало – на 2021 рік домовляться про ще більш системну присутність на новій локації.

«Тут буде менше експериментальної музики. Більше зрозумілої – денної, танцювальної. Цей формат має бути близьким ширшій аудиторії. Ми навіть серед наших артистів намагаємося обирати тих, хто зможе вдень розтанцювати людей. Бо зробити це вдень і вночі – це велика різниця». Лайнап тестової вечірки – dOP live, SE62, MIURA. На подальші події вже підтвердили свою участь Jane Fitz, Jus-Ed і Maayan Nidam.

«Ідеш центром і потрапляєш на дачу до бабусі, а тут ще й грає Джейн Фітц», – каже Іванка Ґавлюк, яка відповідає тут за організацію простору. Вона радить сприймати цей формат «точкою входу в культуру» (зокрема для тих, кому CHI здавався надто модним, а Closer – надто андерграундним).

«Принципово ми не чіпаємо природу». Уже привели до ладу клумби, які встигли занедбатися за час карантину. Кам’яні тераси вкрили дерев’яними настилами, щоб «додати тепла».

З дизайном допомагає дизайн-бюро «ФОРМА». «Ми нічого не змінюємо. Лише додаємо щось сучасне й мінімалістичне – метал і помаранчевий колір», – коротко описує підхід Яценко.

Головний відкритий танцмайданчик оточений великими куренями – у кожному з них облаштували бар. Коктейлі тут віддаватимуть у запакованих пляшках – пояснюють, що так і безпечніше, і швидше. Під навісами далі є столики: «Ми облаштували зонування так, щоб кожен відчував себе, ніби на своєму острівку».

Великий курінь із чіл-зоною біля танцмайданчика організатори прозвали «грибом». Для тих, хто хоче побути у спокої та усамітнитися, є кілька маленьких альтанок – там традиційні клоузерівські килими та крісла.

Якщо спуститися ще нижче – велика овальна дерев’яна тераса курилки з лавками. Сюди мають привезти велику диско-кулю вагою у 80 кілограмів.

Біля входу – галявина з дитячим майданчиком. Далі на траві розставили крісла. На всій території в зарослях сховані лавки та столики.

На весь час вечірки працюватиме кухня ресторану «Курені» з традиційними українськими стравами. Гостей обслуговуватимуть на великій терасі над танцмайданчиком – з краєвидом на пагорби й Дніпро та контактним коктейльним баром. З рестораном домовилися переглянути цінову політику та знизити ціни на час вечірки.

Про всяк випадок – на цій терасі встановили запасний комплект техніки – якщо погода підведе, танцмайданчик можна буде оперативно перенести сюди.

За день до вечірки у всьому майданчику тримають будівельні роботи – монтують освітлення, ріжуть дошки, вивозять старі меблі, добудовують туалети, монтують бари, тестують звук. «Я за весь час навіть не встиг спробувати борщ», – скаржиться Яценко.

«Зараз робимо тестову вечірку – ми не рекламували її, лише розіслали запрошення нашим постійним гостям». Долю формату визначать після тестової вечірки. Якщо все пройде за планом, розглядають варіант із розширенням формату на всі вихідні. Яценко очікує, що тут можна буде проводити всі вихідні: «Шкода тільки, що басейну немає».

Фото: Костянтин Гузенко