The Village Україна слухає хедлайнерів Alina Pash і «Курган и Агрегат» і танцює під європейських діджеїв Am I Right, Lapalux i Nathan Fake.

Фото: Женя Люлько

«А це сьогодні якийсь прямо фестиваль там? Пішли, запитаємо», – каже подрузі дівчина, проходячи повз Пішохідний міст. На вході до ЮБК на Трухановому острові їм пояснюють – так, це фестиваль, називається «Гедонізм», він триває вже другий день.

На сцені Hedonism виступає київський гурт Love’n’Joy. Але ще більше фестивальників збираються під іншою сценою – тут почнеться виступ «Курган и Агрегат». «Прєдлагаєм без прєлюдій», – пропонує зі сцени Раміль. На тлі звичного домашнього килима «сєльскі репери» виконують хіти «Горить танцпол», «Кровавий кулак» і «Крик душы». «Нічого, скоро наш діджей навчиться зводить звук – і ми вообщє будем вас удівлять», – каже «Курган».

– А є тут люди, які вже були на наших концертах?

– Ого, ви другий раз на цю х***ю прийшли? П****ц ви непонятні.

«Дивлюсь, як на нас дивляться люди, які перший раз прийшли – ох***ші. Хочуть вже швидше додому, відмитися від цього всього», – каже Раміль. Одразу після цього – трек «Тусуйся» із рефреном «Бухаєм, бухаєм, ми так отдихаєм». Ще один хіт «Вчителька» хлопці виконують самостійно, без супроводу Даші Астаф’єфої, як на Atlas Weekend минулого тижня.

«Прєдлагаєм піти на [іншу сцену], там Alina Pash – кручє нас буде ї**шити», – закінчують виступ «Курган и Агрегат». «Ну, молодцы», – підсумовують двоє чоловіків середнього віку, які стежили за виступом біля барної стійки.

Поки хлопці роздають автографи фанатам, запитуємо, чому виконали мало пісень з нового альбому «С.Ш.Р.», включно з піснею «Футбол 2000». «На сольніку все буде», – відповідає Раміль.

Alina Pash готується вийти на сцену. «Вам тут не кисло і не скучно? Ну давайте розкачаємо цю вєчєріну», – вітається з публікою лідерка гурту. Виконують головний хіт «Бітанга» – завдяки цій пісні ми й дізналися про закарпатський реп.

«Я за дівчат, я дуже феміністка. Наступна пісня про це», – анонсує Аліна. У пісні повторюються слова «Бесполезно тратишь время». «Я не люблю ось це «давайте пострибаємо», але давайте пострибаємо!», – каже згодом інша учасниця гурту. Нову пісню анонсують як українську народну в авторській обробці.

«Нам кажуть, шо треба йти, так шо ми підем, збираєм вудочки», – каже Аліна. Під сценою цим не задоволені. «Але, якщо ви хочете, можемо залишитися. Ми ж дєвочкі, нас треба уламувати!», – відповідають зі сцени. Коли Alina Pash закінчує програму, люди змушують гурт повернутися на біс. «Hedonism – это хо-ро-шо!», – прощається врешті лідерка.

«Торік на Hedonism було прохолодніше, цього разу прямо приємно», – чути у натовпі після виступу. «Прийшли просто почілити, повалятися на пісочку», – каже Олександр, який прийшов на фестиваль з дівчиною. «Ми придбали квитки одразу після початку продажів, коли ще не був відомий лайнап. Просто знали, що тут можна гарно відпочити», – каже дівчина Маша. Додає – у перший день цьогорічного фесту повернулися додому ближче до дев’ятої ранку. Водночас повз ЮБК проходить судно, на якому увімкнули «Нино» Олега Винника.

Тим часом на сцені UBK розпочинають виступ італійці Am I Right. Англомовний електронний дует розділив обов’язки – один учасник за пультом, інший на вокалі. На тлі – пікселізовані зображення. Незабаром хлопці готуються випустити дебютний міні-альбом. Закінчують виступ піснею із хуком «Don't You Get Enough Of».

Одразу після цього перебігаємо до «пляжної» сцени – там уже вийшов британець Lapalux. Стюарт Говард працює на лейблі Flying Lotus, його трек увійшов до саундтреку відеогри Grand Theft Auto V. Годинний сет Lapalux – це IDM, тобто «розумна танцювальна музика», і постійні зміни ритму. «Стільки людей під цією сценою ще не було», – кажуть у натовпі.

Наступний хедлайнер Hedonism також із Британії. Nathan Fake, за визначенням Pitchfork, є «одним із яскравих представників сучасного техно». Під час першого виступу в Україні він нагадує, що на початку року випустив новий ЕХ «Sunder». Автора «The Sky Was Pink» на цій сцені замінюють резиденти «ГОСТ Звук» – російської електронної спільноти. Зокрема – засновник лейблу low 808. «Hedonism – это хо-ро-шо!», – повторює хтось у натовпі.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ