3 липня – безкоштовний перший день фестивалю Atlas Weekend. Серед хедлайнерів – французький гурт HER, Monatik, Mozgi, ВВ і, звісно, Олег Винник, виступ якого був запланований з 23:00. The Village Україна гуляє фестивалем, слухає, що говорять гості, і підспівує Олегу Виннику.

Фото: Женя Люлько

Затори перед фестивалем починаються за два кілометри. Якщо їдете машиною – краще припаркуватися подалі й пройтися пішки.

На вході немає черг. Контроль відбувається швидко – спочатку у вас перевірять кишені, тоді металошукач – і все. Ви на території.

Попри велику кількість людей, пересуватися локацією можна досить комфортно та швидко. Трапляються окремі ділянки з багнюкою, які з’явилися після дощу. Наприклад, щоби перейти від East Stage до Main Stage, доводиться перестрибувати через канаву або ж проштовхуватися людною алеєю. Одягати радимо взуття, яке не шкода.

Почувши, що на сцену виходить Monatik, люди тягнуться до головної сцени. Артист починає виступ з пісні «Кружит», співаючи і танцюючи одночасно. Через кілька пісень бере до рук гітару та співає під неї. Просить підтримати, тому що нечасто робить таке, а тільки коли класна та віддана публіка.

Після Monatik на головній сцені грає ВВ. Вони видають хіти один за одним. Саме встигаємо почути «Уесна» – Олег Скрипка замість літери «в» тягне «у-у-у-у». Натовп танцює, фронтмен теж не пасе задніх і чеберяє ногами у різні боки.

У цей же час на Masterskaya Stage виступає французький гурт HER.

Порада: щоб не штовхатися і швидше дійти до локації від головної сцени, можна піти коротким шляхом – через сад. Людей там значно менше, зекономите час і нерви.

Дуже багато людей знімають виступ французів на телефон. Світло перемикається від яскраво-червоного до синього, вокаліст танцює на сцені так, ніби його ніхто не бачить. Одну з пісень присвячує своєму другові Саймону – колишньому учаснику гурту, який помер від раку у 2017. Вони написали її разом.

Для наступної пісні вокаліст когось кличе на сцену. Це Іван Дорн. Вони разом виконують трек перепасовкою речитативу та співів. Танцюють усі.

На головній сцені Потап з гурту Mozgi каже: «Кто не поет, тот дурак», а потім затягує «мир нравится мне больше в хламе». Потап зізнається, що це найкращий концерт у його житті. Багато разів зізнається.

Виступ Олега Винника затримується на 25 хвилин (небагато за фестивальними мірками – ред.). Збоку від сцени стоять ті, кому український секс-символ присвятив пісню «Молода вовчиця». У натовпі перед сценою тільки молоді люди.

Ведуча зі сцени каже, що на ВДНГ зараз майже 100 тисяч людей. Далі ділиться секретом – уже побувала в гримерці Олега, тоді уточнює – Анатолійовича. До виходу зірки на сцену залишилося три хвилини.

– Чи є тут молоді вовчиці? – гучно запитує вона.

– І немолоді теж, – кричить на вухо своїй подрузі жінка поруч із нами.

Повз дівчина тягне хлопця за руку у натовп. Той кричить: «Саша, помилуй».

На сцені з’являється заслужений і народний Олег Анатолійович, першу пісню виконує без прелюдій. Бабуся поруч із нами закочує очі від фальцету Винника на словах «тебе у серці мати».

Винник дякує глядачам за «любов до вітчизняної музики». До слова, їх візуально менше, ніж під час виступу гурту Mozgi. Кілька молодих людей позаду нас невпинно жартують про «вовчиць», верещать і скандують «Олег! Ох@єнно!»

– Українська народна пісня «Ніно», – каже Олег Анатолійович. І справді вона народна – танцюють і співають усі, тягнучи кожне «но» приспіву. Але вже на цій пісні можна без особливих проблем дістатися на відстань 50-ти метрів до сцени.

Коли пісня закінчується, люди починають потрохи розходитися. Хтось запитує: «Ти йдеш на «Хамерманів»?

Відразу після «Ніно» йде «Молода вовчиця». Співають також усі. Гучно. Самовіддано. Слова знають. Жінка поруч, здається, танцює – робить «морську хвильку» і розхитується в різні боки.

На «Возьми меня в свой плен» «вовчиці» вже не соромляться і танцюють упевненіше.

– Сфоткала? Пішли. Метро, – каже хлопець до дівчини.

Після кожної наступної пісні Винника людей стає все менше.

Вийти з фестивалю справді складніше, ніж на нього потрапити. Знову для зручності можна скористатися дорогою через садок.

На виході з ВДНГ хлопець під гітару співає Knockin’ on Heaven’s Door.

Чекаємо другий день. Tom Odell на фестиваль не приїде.