Фото Дмитра Козацького (позивний «Орест), яке він зробив на металургійному заводі «Азовсталь», увійшло в перелік найкращих світлин року за версією The Guardian.

Це знімок, який Орестові вдалося зробити за день перед тим, як військовослужбовці полку «Азов» отримали наказ вийти з «Азовсталі». Дмитро Козацький вивантажив світлину й інші матеріали в соцмережі із проханням якомога більше їх поширювати.

Також у рейтинг найкращих фото потрапила світлина харківського фотографа Сергія Бобока для AFP. Там зображені волонтери й працівники сфери охорони здоровя Анастасія Грачова й Антон Соколов, які святкують весілля на руїнах міста. Весільна церемонія відбулася на одній зі станцій харківського метро, а весільну фотосесію вирішили влаштувати на вулицях зруйнованого Харкова.

У добірці The Guardian є ще одне фото, зроблене в Україні. Це емоційне прощання на залізничному вокзалі в Одесі. Момент зафіксував на початку березня Салван Джорджес для The Washington Post: «Я йшов по перону, коли побачив світло з одного вікна. Там був чоловік, який емоційно прощався з жінкою, яка піднялася на борт. Я відклав камеру. Це може бути їхнє останнє прощання: я не маю права його переривати. Але чоловік кивнув, тож я почав фотографувати. Я помітив, що плачу за камерою. Коли потяг рушив, він пішов за ним на платформу. Коли він не встигав за цим, він повернувся до мене зі сльозами на очах. Ми стояли разом мовчки», – ділиться фотограф.

Крім того, серед найкращих фото року протести проти заборони абортів у США й на похорони іранки Махси Аміні, яку до смерті побила поліція; світлина іммігранта, якого лікує охоронець на кордоні США й Мексики, і мігрантів, які збираються перетнути Ла-Манш у французькому Дюнкерку; фото батька, який несе ховати свого сина після землетрусу в Індонезії; світлина меморіалу після стрілянини в школі Техаса; знімка королеви Єлизавети ІІ під час чаювання із ведмедиком Паддінгтоном у Букінгемському палаці; фото хлопчика, якого відтягують із футбольного поля (він, імовірно, хотів бути ближче до Кріштіану Роналду).

Усього до рейтингу ввійшли 20 світлин, переглянути їх можна за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Бійця полку «Азов» Дмитра Козацького звільнили з російського полону наприкінці вересня в результаті великого обміну полоненими. Його світлини можна подивитися тут і тут.


Також фото, де українські військові грають у шашки коктейлями Молотова, увійшло до рейтингу найбільш разючих за версією ВВС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі