Державне агентство з розвитку туризму України зібрало ініціативну групу, яка працюватиме над стратегією відвідування місць пам’яті російсько-української війни.

До ініціативної групи запросили представників державного й громадського сектора, зокрема Мінінфраструктури, Мінкульту, Київської обладміністрації, Українського інституту нацпам’яті, ГО «Музей сучасного мистецтва», архітектурної майстерні Balbek Bureau, платформи культури пам’яті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво».

Очільниця Держтуризму Мар’яна Олеськів підкреслила, що поспішати зі створенням меморіалів не варто, бо тема «дуже складна й болісна».

Вона виступила за формування культури відвідування місць пам’яті війни. «Якщо цього не робити зараз, є ризик пізніше отримати в цих місяцях болі й героїзму українського народу так званий овертуризм (overtourism) – туризм, який вийшов із-під контролю, що призведе до стихійної інструменталізації трагедії та перетворення її на атракціон», – зазначила Олеськів.

Зруйнований міст у Ірпені, на місці якого пропонують зробити меморіал. Фото: Микола Доценко

Платформа «Минуле / Майбутнє / Мистецтво» додає, що для «лікування ран війни» потрібні не стільки матеріальні обʼєкти, як практика обговорення минулого.

«Війна ще триває, але вже зараз треба працювати над тим, як ми її памʼятатимемо. Зрозуміла більшості українців мова комеморації Другої світової війни більше не працює, вона має залишитися в минулому», – кажуть там.

Звʼязатися з ініціативною групою можна за адресою [email protected].

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Державне агентство з розвитку туризму після 24 лютого 2022 року почало розробляти реєстр місць пам’яті російсько-української війни, який ляже в основу концепції їх відвідування.

Київська обладміністрація планувала створити у звільнених містах регіону (Бучі, Ірпені, Бородянці) меморіальні комплекси й музеї, присвячені подіям російської окупації та запустити туристичні маршрути пам’яті війни.

Київська ОДА також уже створила «VR-музей пам’яті війни», за допомогою якого можна подивися на зруйновані Ірпінь, Бучу, Гостомель, Горенку й інші населені пункти області.

Обʼєднання Visit Ukraine влітку хотіло запустити тури українськими містами-героями, які постраждали від російської агресії (Києвом, Черніговом, Сумами, Харковом, Ірпенем і Бучею). Ці пропозиції викликали критику в соцмережах, користувачі обурювалися, як можна «гуляти по місцях, де вбивали й ґвалтували». У Visit Ukraine визнали, що ці теми «потребують більш детального опрацювання», тому скасували тури.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі