Проєкт реставрації Андріївської церкви переміг на європейському конкурсі культурної спадщини European Heritage Awards, повідомляє Міністерство культури.

Андріївська церква здобула перемогу в категорії «Охорона культурної спадщини і її адаптивне повторне використання».

До реставрації земля, на якій побудована церква, зазнавала сильної ерозії. У 2007 році через ризик зсувів пагорб і фундамент будівлі треба було терміново зміцнювати.

Окрім зміцнення пагорба та запровадження нової дренажної системи, відреставрували й зовнішній вигляд храму: жовту цеглу зі старих будівель повторно використали для реставрації кладки. Щоб відреставрувати чавунні сходи, залізо покрили мастикою на основі бджолиного воску. Усередині церкви відтворили оригінальні кольори 18 століття на розписах.

«Укріплення пагорба дозволило успішно усунути причини ризиків, а не боротися з їхніми наслідками, і тому є добрим прикладом превентивної консервації. Увесь проєкт реставрації був ретельно задокументований. До того ж відновлення характерної позолоти будівлі виконано дуже добре», – прокоментувало журі премії.

Також відзнаку на European Heritage Awards отримало свято вишиванки, яке стало в Україні щорічним (категорія «Залучення громадян і підвищення обізнаності»).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Андріївську церкву побудували в Києві в 1700-х роках у стилі бароко. Вона входить до складу Національного заповідника «Софія Київська» та перебуває в попередньому списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Реставрація церкви тривала 11 років, п’ять із яких вона була зачинена для відвідувачів. Церкву відкрили в грудні 2020 року.

European Heritage Awards вважається найбільш престижною європейською нагородою в галузі культурної спадщини. Цьогоріч, на 20-й річниці премії, відзначили 30 досягнень з 18 європейських країн у п’яти категоріях. Повний список переможців можна подивитися за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі