Роботу українського художника Івана Марчука «Сад спокуси» продали на благодійному аукціоні за рекордні 120 тисяч доларів, повідомили у фонді «Повернись живим».

«До сьогодні полотна живих українських митців ще ніколи не продавали на аукціонах в Україні за такі суми», – коментують у фонді.

«Сад спокуси» продали під час благодійного аукціону Art can help, який організовав аукціонний дім Goldens. Цей натюрморт і ще 26 предметів мистецтва виставили на продаж, щоб підтримати ЗСУ. 50% з виручених коштів аукціону передадуть «Повернись живим».

Також на аукціон виставляли роботи Марії Примаченко, української художниці-шістдесятниці Любові Панченко, яка на початку травня померла в Бучі, і двосторонню картину Алли Горської, яку вбив комуністичний режим.

«Сад спокуси». Фото: Іван Марчук

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Іван Марчук – український художник, який у радянські часи зазнавав утисків з боку КДБ і довгий час не міг офіційно виставляти свої роботи. З 1989 до 2001 року жив за кордоном.

Марчук створив оригінальну техніку, яку назвав «пльонтанізмом» (від «пльонтати» – плести, переплітати). Це величезна кількість мазків і ліній, які переплітаються, утворюючи об’ємне зображення.

Іван Марчук на виставці до свого 85-річчя. Джерело: Олена Зеленська

У 2007 році Іван Марчук увійшов до рейтингу «100 геніїв сучасності» британської газети The Daily Telegraph.

Він створив близько 5 тисяч творів. Зокрема, його картину «Золота ніч» продали на аукціоні за 96,8 тисяч доларів, а «Човни цвітом поросли» – за 56 тисяч доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: «Повернись живим»