Журі премії «Золоте око», яке оцінює документальні фільми 75-го Канського фестивалю, нагородили фільм «Маріуполіс 2» литовського документаліста Мантаса Квадеравічюса спеціальною премією.

«Маріуполіс 2» розповідає про життя Маріуполя і маріупольців після повномасштабного вторгнення росії. У квітні цього року російські окупанти вбили литовського документаліста Мантаса у Маруполі. Фільм закінчила його наречена Ганна Білоброва. «Маріуполіс 2» представили у Каннах за два тижні до початку фестивалю. 

Журі прокоментували спеціальну премію для фільму про Маріуполь так:

«Наш спеціальний приз отримує фільм, який неможливо порівняти з жодним іншим з конкурсу. Дуже радикальне, сміливе, художнє та екзистенційнє висловлювання «Маріуполіс 2». Режисер Мантас Квадеравічюс  один із тисяч цивільних вбитих російською армією від початку повномасштабного вторгнення путіна», – цитує Moviegram.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Кведаравічус є автором фільмів «Барзах» (2011), «Маріуполіс» (2016) і «Парфенон» (2019).

Фільм «Маріуполіс» розповідає про війну на Донбасі, його називають «людською історією на тлі історичних потрясінь». Світова прем’єра стрічки відбулась 14 лютого 2016 року на Берлінському міжнародному кінофестивалі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі