Голова журі від України на Євробаченні-2022 Вадим Лисиця вибачився перед поляками за низьку оцінку на конкурсі, повідомляє «Детектор медіа».

«Я не знав, яким буде результат, сам побачив його під час прямого ефіру. Я вибачаюсь перед польським народом. Все зроблено чесно і прозоро, я нічого змінити не можу», – передає видання слова Лисиці.

Лисиця також пояснив, як формуються бали для фіналістів: кожен із членів національного журі має виставити пісні у рейтингу від найкращої до найгіршої. Тобто на 1-му місці в рейтингу стоятиме найкращий виступ, на 24-му – найгірший.

Після цього організатори конкурсу  оцінки журі й відповідно до результатів виставляють бали. Пісня, яка має найвищий загальний рейтинг від журі, отримує 12 балів, друга в рейтингу – 10 балів, решта вісім — від 8 до 1 бала. Чотирнадцять пісень, які виявилися найнижчими в рейтингу, не отримують жодного бала.

Лисиця додав, що від журі вимагають не враховувати політичний чинник у своїх оцінках.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Українське журі на Євробаченні-2022 не віддало жодного балу Литві та Польщі, що викликало обурення в соцмережах.  Водночас українські глядачі найвище оцінили саме ці країни: Польща отримала від них «12», а Литва – «10» балів. Польське та литовське журі поставили по 12 балів Kalush Orchestra.

Із цього приводу висловився міністр культури Олександр Ткаченко – він дорікнув національному журі, зазначивши, що «поставити полякам та литовцям «0» – це дуже соромно». «Ця оцінка в жодному разі не відображає наше реальне відношення до вас, до наших найближчих друзів у Європі. Народ України вам поставив 12!», написав Ткаченко.

Цьогоріч до складу українського журі на Євробаченні увійшли продюсер Вадим Лисиця, соліст «Піккардійської терції» Андрій Капраль, співачка Ірина Федишин, художній керівник ансамблю «Високий Замок» Андрій Яцків та виконавчий продюсер телеканалу «UA: Культура» Лук’ян Галкін.

Найвище журі оцінили виступ учасника від Великої Британії Сема Райдера, віддавши йому 12 балів. Також високо оцінили Португалію (10 балів) та Нідерланди (8 балів).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі