Україна, Литва та Польща почали працювати над оцифруванням культурної спадщини України, повідомляє Мінкульт.

Диджиталізація потрібна, щоб зберегти та відновлювати культурну спадщину після війни.

Україна презентувала партнерам із Литви та Польщі свій проєкт єМузей, у межах якого планують створити Єдиний портал культурних цінностей Музейного фонду України.

«Сьогодні музеї на непідконтрольних територіях просто грабуються росіянами. Надбання українців вивозять до рф, порушуючи всі міжнародні норми. Усі ці випадки фіксуються як злочини проти нашої держави, ми обов’язково будемо боротися за повернення кожного експоната. Але зараз важливо йти вперед і максимально диджиталізувати процеси у сфері культурної спадщини», – пояснила заступниця міністра культури Анастасія Бондар.

Україна, Литва та Польща створили спеціальний фонд «Люблінський трикутник», який підтримує оцифрування культурної спадщини України та працює над створенням цифрової платформи для їхнього збереження, охорони, розвитку та популяризації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Україна вже зафіксувала понад 300 випадків знищення чи пошкодження росіянами церков, театрів, музеїв, бібліотек, історичних будівель.

Міністерство культури створило платформу, на якій можна повідомляти про пошкодження та руйнування культурних пам’яток унаслідок вторгнення рф в Україну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі