Режисерка «Вавілон’13» випустила інтро до циклу короткометражних документальних фільмів «Фортеця Маріуполь», що побудовані на відеодзвінках бійцям, які залишаються на заблокованому «Азовсталі» в Маріуполі.

Цикл фільмів починається віршем Нави, записаним у бункері «Азовсталі», де дівчина перебуває і зараз.

Режисерка Юлія Гонтарук веде розмови з військовослужбовцями полку «Азов» з 2015 року, розкриваючи їхні портрети для документального фільму «Залізна сотня». З початком облоги режисерка знову почала тримати звязок зі своїми героями:

«Так вийшло, що я їх (воїнів) просила записувати якісь відео і мені передавати, по можливості вести відеощоденник. Але стало зрозуміло, що люди там працюють, у них взагалі немає часу, вони в жахливих умовах без води та їжі. Через це я зрозуміла, що треба знайти інший підхід, бо говорити про них – це єдине, чим я можу допомогти. Зрештою я придумала формат відеодзвінка. Для мене цей формат, як дзвінок у пекло. Це зовсім нежурналістський підхід і саме через особистий контакт вони погодилися і прийняли мій запит», – коментує Юлія і додає: «Надзвичайно складно говорити з людьми, які розуміють і готові загинути. Вони не відступлять, не відійдуть, вони будуть до кінця там. Вони хочуть почути, що в них вірять, що вони повернуться додому до своєї сім’ї».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі