У Василькові проводять конкурс на проєкт памʼятного знаку керамічному півнику, що став символом незламності українців у війни проти росії, повідомила міський голова Наталія Баласинович.

Проєкт памʼятного знаку (монументально-декоративної скульптури) із зазначенням орієнтовної вартості реалізації проєкту просять надсилати на пошту: [email protected].

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Керамічний півник став одним із символів стійкості українського народу після публікації фотографії вцілілої кухонної шафи на стіні зруйнованого авіабомбою будинку в Бородянці Київської області. Шафку разом із півником та посудом демонтували та передали Музею Революції Гідності, вона має стати музейним експонатом.

Таких півників із кераміки виготовляли на заводі «Васильківська майоліка» (тоді ще «Васильківський майоліковий завод») з початку 1960-х до 1980-х. Його авторами є майстри художньої кераміки Валерій та Надія Протор’єви. Майоліка – різновид кераміки із випаленої глини з використанням розписної глазурі.

Півників васильківської майоліки подарували українському президенту Володимиру Зеленському та британському премʼєру Борису Джонсону під час візіту останнього до Києва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Музей Революції Гідності, Наталія Баласинович