Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Кухонну шафу з керамічним півником, які залишилися висіти на стіні зруйнованої авіабомбою багатоповерхівки в Бородянці, демонтували та передали Музею Революції Гідності.

Кухонна шафа із півником завдяки фотографії Єлизавети Серватинсько стала одним із символів стійкості українського народу у війні проти російських окупантів.

«Уціліла там, де шансів, здавалося б, жодних. З усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами. І навіть керамічною декоративною посудиною для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х роках майстрами художньої кераміки із Василькова Валерія та Надії Протор’євих», – кажуть в Музеї Революції Гідності.

Дозвіл на демонтаж шафки дала власниця квартири Надія Сватко. Для музейників важливим було зберегти кожну деталь, аж до шурупів, на які шафка кріпилась до стіни.

Руїни будівель у Бородянці на тлі і саму стіну із шафкою зняли за допомогою дрона Dron.ua. На основі фото та відеознйомки створять 3D модель, щоб у майбутньому відтворити розташування і середовище, у якому залишалася шафка, з максимальною точністю.

Також представники Музею Майдану та Довженко-Центру зібрали усні свідчення мешканців прилеглих будинків.

Штаб порятунку спадщини продовжить роботу зі збору історії війни росії проти України, щоб зберігати матеріальні та нематеріальні свідчення стійкості і сміливості українців, їх здатності до взаємодопомоги.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Музей Майдану