Для Музею сучасного мистецтва, що в Нью-Йорку, художниця Анна Сарвіра створила серію робіт про напруженість і тривогу в Україні.

Чи буду я достатньо швидкою, щоб дістатися до бомбосховища?

Журнал музею пише, що попросив ілюстраторку та співзасновницю клубу Pictoric створити історію про повсякденне життя в її країні.

Я намагаюся слухати, що кажуть люди довкола мене. Можливо, вони мають план? Що більше я думала про це, то більше питань у мене виникало.

«Напевно, найдивніше, що ми тут відчуваємо,  це нездатність планувати майбутнє, – коментує художниця. – Очікування чогось жахливого попереду, мабуть, виснажує найбільше».

Що мені треба запланувати в разі війни?

Вона також додає: «Місто відчуває себе напруженим і тривожним. Можливо, через розмови: люди говорять про комплекти для виживання, бомби та російські війська. Або, можливо, через вираз обличчя: ви можете побачити тривогу в очах людей. А може, тому, що за останні кілька місяців на вулицях стало менше людей, а на дорогах – машин».

Відповідей досі немає. Щоб не панікувати, я купили собі кілька банок рибних консерв і сокиру
Я думаю, що мій план не вдалий. У всіх книгах про війну, які я читала, люди виживали, бо їм щастило. Сподіваюся, мені поталанить. Сподіваюся, нам всім поталанить

Наприкінці січня 2022 року американське видання The New Yorker опублікувало ілюстрації Сергія Майдукова про Київ під загрозою війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: MoMA