Національний художній музей України (NAMU) разом з естонським стартапом StampsDaq з 1 лютого 2022 року продаватиме цифрову NFT-колекцію творів українського мистецтва.

За їхніми словами, це перший музей в Україні, який «наважився створити NFT-колекцію». Зокрема, до неї ввійдуть твори за мотивами Олександри Екстер, Всеволода Максимовича, Олександра Мурашка та Петра Рибки.

NFT-токени матимуть пʼять ступенів рідкісності, кожен з яких отримає унікальні анімаційні та звукові елементи. Ціна за один NFT-токен – від 25 доларів до тисячі доларів.

«Думаю, що чи не найбільшу роль у цьому проєкті відіграє «додана вартість» цифрового мистецтва у форматі NFT – анімовані ефекти, які допомагають розкрити контекст написання твору, але водночас викликають бажання прийти до музею та побачити оригінал на власні очі», – розповіла гендиректорка музею Юлія Литвинець.

NFT-колекцію планують поповнювати що два тижні. До середини лютого 2022 року в NAMU обіцяють представити віртуальні NFT-твори Миколи Пимоненка («Київська квіткарка», «Ідилія» й інші).

А вже в березні 2022 року кожен покупець також зможе отримати квитки до музею або екскурсію.

У StampsDaq кажуть, що співпраця з Національним художнім музеєм України – це лише початок. «Протягом кількох наступних років сотні музейних творів України стануть доступні в NFT-форматі», – запевняє засновник стартапу Андрій Шаповалов.


NFT (Non Fungible Token) – особливий вид криптовалюти, який є унікальним віртуальним зразком музичного твору, картини або мему. У квітні 2021 року мем «Жуй сраку» проєкту «Телебачення Торонто» продали як NFT більш ніж за 2,5 тисячі доларів.

У липні 2018 року Національний художній музей України (NAMU) вирішили відреставрувати вперше за всю історію його існування.

У вересні 2020 року на ремонт Національного художнього музею уряд виділив 5,6 мільйона гривень. Невідкладна потреба в ремонті виникла через те, що в серпні обвалився фасад музею. Загальна ж сума проєкту реставрації будівлі становить 68 мільйонів гривень.

У січні 2021 року музей почав приймати відвідувачів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: NAMU