Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроєкт про розвиток українського книговидавництва. Це рішення підтримали 278 депутатів.

В ініціативі «Українська книжкова революція», яка брала участь у написанні законопроєкту, кажуть, що його мета – зупинити «падіння» українського книжкового ринку, спричинене російською агресією і карантинними обмеженнями, а також забезпечити його динамічне зростання.

Що передбачає цей законопроєкт:

  • книгарням надаватимуть субсидії для відшкодування витрат на оренду приміщення. Субсидія не може бути вищою за вартість оренди, а також – не вищою за 20% доходу від продажу книг;
  • українцям при народженні та в 14 років при отриманні паспорта даватимуть сертифікати на придбання книг. Сума сертифікату – третина прожиткового мінімуму (на 2023 рік – це близько 800 гривень);
  • створення близько пʼяти тисяч нових робочих місць.

Субсидії планують надавати щоквартально з першого кварталу 2023 року. Для цього потрібно звернутися до Українського інституту книги (УІК).

У пояснювальній записці законопроєкту йдеться про те, що завдяки цьому число книгарень за пʼять років зросте в 4-5 разів, обсяг україномовного книжкового ринку – втричі, а асортимент – удвічі. За такої умови, по всій країні читатимуть переважно українською мовою, кажуть автори проєкту.


The Village Україна вже писав, як українські бізнеси, зокрема й вітчизняні книжкові видавництва, готувалися до впровадження «єПідтримки».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі