Англійський вуличний художник Бенксі хоче створити артцентр на місці Редінгської в’язниці, де сидів Оскар Вайлд, повідомляє The Guardian.

Художник підтримав пропозицію ради в’язниці, яка раніше сподівалася побудувати артцентр.

Для реалізації плану Бенксі збиратиме 10 мільйонів фунтів стерлінгів. Ці гроші художник планує заробити, продавши трафарет для графіті, яке він намалював у березні 2021 року на стіні цієї в’язниці.

Щоб створити артцентр, знадобиться 12,6 мільйона фунтів стерлінгів. Іншу частину суми має доповнити внесок ради Редінгської в’язниці. Рада Редінга подала пропозицію в англійське Міністерство юстиції.

За словами Бенксі, він хоче перетворити на притулок для мистецтва місце, яке знищило Оскара Вайльда. Кампанію художника підтримали актори Джуді Денч, Кеннет Брана, Кейт Вінслет і Наталі Дормер.


Графіті, яке створив Бенксі, називається Create Escape. Там зображений в’язень, одягнений у смугасту уніформу. Він спускається по мотузці, зробленій із простирадл. Один кінець мотузки перекинутий через цегляну стіну, а до іншого прив’язана друкарська машинка.

За словами мистецтвознавців, це графіті зображує англійського письменника Оскара Вайлда. Він утримувався в Редінгській в’язниці з 1895 по 1897 рік за гомосексуальні стосунки з поетом Альфредом Дуґласом. У в’язниці Оскар Вайлд написав поему «Балада Редінгської в’язниці».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Wikimedia Commons