Національний художній музей України (NAMU) у співпраці з естонським стартапом StampsDaq випустить цифрову NFT-колекцію українського мистецтва, яку потім продадуть.

NFT-колекція працюватиме на основі технології блокчейну й матиме п’ять ступенів рідкості: звичайний, рідкісний, суперрідкісний, ультрарідкісний та унікальний.

Полотна планують «оживити» в онлайн-форматі, додавши картинам різні анімаційні елементи.

З кожного придбаного NFT-токена музей отримуватиме роялті в 10% від вартості токену. Таким способом можна стати меценатом музею й підтримати майбутні проєкти NAMU.

Торговий майданчик запустять на початку 2022 року. Там виставлять NFT-версії картин Олександра Мурашка, Олександри Екстер, Всеволода Максимовича, Миколи Пимоненка й інших українських митців.


NFT (Non Fungible Token) – особливий вид криптовалюти, який відрізняється від інших, наприклад біткоїна чи доджкоїна.

У квітні 2021 року мем «Жуй сраку» проєкту «Телебачення Торонто» продали як NFT більш ніж за 2,5 тисячі доларів. Аукціон відбувся на платформі OpenSea.

У липні 2018 року Національний художній музей України (NAMU) вирішили відреставрувати вперше за всю історію його існування.

У вересні 2020 року на ремонт Національного художнього музею уряд виділив 5,6 мільйона гривень. Невідкладна потреба в ремонті виникла через те, що в серпні обвалився фасад музею. Загальна ж сума проєкту реставрації будівлі становить 68 мільйонів гривень.

У січні 2021 року музей почав приймати відвідувачів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: NAMU