Нобелівську премію з літератури у 2022 році отримав танзанійський письменник Абдулразак Гурна за розкриття теми наслідків колоніалізму й долі біженців.

У повідомленні йдеться, що премію вручили за «безкомпромісне та співчутливе проникнення в наслідки колоніалізму та долю біженця в прірві між культурами й континентами».

Письменник отримає нагороду в 10 мільйонів шведських крон (845 000 фунтів стерлінгів).


У 2020 році Нобелівську премію з літератури присудили американській поетесі Луїзі Глюк за «безпомилковий поетичний голос».

У 2021 році Нобелівський тиждень проходить з 4 по 11 жовтня. Першими оголосили лауреатів премії з медицини. Її отримали Девід Джуліус та Ардем Патапутян за вивчення рецепторів температури й дотику.

Премію з фізики отримали Сюкуро Манабе та Клаус Хассельманн за фізичне моделювання клімату Землі й прогнозування глобального потепління, а також Джорджіо Парізі – за відкриття взаємодії безладу в складних фізичних системах.

А з хімії – учені Бенджамін Ліст і Девід Макміллан за розвиток асиметричного органокаталізу, який вплине на фармацевтичні дослідження та зробить хімію більш екологічною наукою.

На черзі – переможці у сфері економіки та миру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Nobel Prize