В Україні планують створити музей, який відтворюватиме історію розвитку, заборони та відродження української мови, повідомляє мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

«Це загальноєвропейський досвід. Мої колеги, які займаються імплементацією мовного національного законодавства в різних країнах Європи та з якими ми маємо тісний контакт, показують нам свою «дорожню карту», – зазначив Тарас Кремінь.

Наразі політик працює над концепцією проєкту разом з Академією педагогічних наук України. Також він вважає, що такі музеї можна створити на рівні закладів освіти.


У липні 2019 року в Україні набув чинності новий закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Тож статус української мови закріплений не тільки в Конституції України, а й у законі – українська мова є єдиною державною мовою. Нею повинні спілкуватися держслужбовці, а також у медичних та освітніх закладах, у судах.

Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування в Україні перейшла на нові правила – тепер працівники закладів спілкуються з відвідувачами державною мовою, якщо їх не попросять про інше.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Острозький замок