Музичні клуби Берліна отримають статус культурних об’єктів, повідомляє видання Live Musik Komission.

Рішення ухвалила Федеральна асоціація музичних майданчиків Німеччини, його ще має підтримати Федеральний уряд Бундестаг.

У Німеччині музичні клуби розглядалися як розважальні майданчики, вони прирівнювалися до борделів, атракціонів, казино. Тому їхнє будівництво дозволене лише в декількох районах міста.

Після ухвалення рішення Бундестагом клуби Берліна будуть нарівні з театрами, операми, музеями та концертними залами. Це надасть додаткові пільги закладам: вони зможуть розбудовуватися в нових районах міста та будуть захищені державою від реконструкції та оновлення будівель для заселення у них багатших мешканців.

«Музичні клуби — це культурні інституції, що формують ідентичність міста, вони є важливою частиною культурного та економічного життя. Тепер застарілий закон адаптують під реальність. Це допоможе в збереженні активності й заселення міста і сусідніх районів, а також дозволить захистити культурні місця від знесення», — прокоментувала рішення Памела Шобез, учасниця Об’єднання клубів Берліну.

За даними власників, клуби Берліна відвідують понад три мільйони туристів щороку. Їхній внесок в економіку становить більше 1,5 мільярда євро.


За останні десять років у Німеччині закрили близько 100 клубів, і ще багато з них знаходяться під загрозою вимирання. Через цю проблему навіть з’явився термін clubterben − вимирання клубів. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі