Собор Нотр-Дам у Парижі планують відкрити у 2024 році, незважаючи на затримки з реставрацією через національний локдаун, повідомляє France24.

«Ми все ще плануємо відкрити собор у 2024 році. Звичайно, він не буде повністю закінчений. Ще буде потрібно провести роботи зовні, особливо із зовнішньою стіною, але насамперед необхідно закінчити укріплення будівлі, яке завершиться влітку 2021», – розповів Жан-Луї Джорджлін, директор реставраційної місії Нотр-Дам.

Наразі на укріплення структури собору витратили 165 із 830 мільйонів євро, пожертвуваних з усього світу. Після завершення робіт з укріплення почнеться фаза реставрації. 

Також невдовзі у соборі планують встановити захист від дощу, тому що досі не до кінця вдалося поремонтувати дірку у даху.


Для відновлення собору насамперед необхідно було демонтувати та очистити понад 300 тонн пошкоджених матеріалів. У цьому процесі виникли затримки через велику кількість токсичного свинцю та зимові шторми 2019 року. А у березні 2020 роботи знову зупинили через національний локдаун.

У 2019 році в Парижі загорівся собор Нотр-Дам.  Через сильний вогонь обвалився шпиль собору та дах. Пожежа тривала близько 12 годин. Слідчі вважають, що причиною пожежі собору Паризької Богоматері стало коротке електричне замикання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Wikipedia