2 квітня під час онлайн-церемонії нагородили переможців кінофестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Фільми змагалися у номінаціях Docu/Світ, Docu/Україна та Docu/Коротко, а також Rights Now.

Головну нагороду конкурсу Docu/Світ отримала стрічка «Приборкання саду» режисерки Саломе Джаші – про тих, хто порушує спокій лісу та його прадавніх істот.

У номінації Docu/Україна перемогла картина «Земля Івана» Андрія Лисецького –про життя і творчий метод Івана Приходька – одного з останніх народних художників України, самоука, який живе в селі під Києвом.

Фільм «ОКЕАН» Пауля Шойфлера переміг в конкурсі Docu/Коротко. Це стрічка про травму від сексуального насильства у дитинстві.

У номінації Rights Now переможцем визнали фільм «Колумбійська родина» режисерки Тані Воль Сьоренсен – про життя правозахисниці з країни з високим рівнем економічної нерівності та бідності, яка попри всі ризики продовжує боротися за права людини.

нагороду студентського журі здобула картина «Малий Самді» Паломи Сермон-Дай – про становище людей, які приймають ін’єкційні наркотики.

приз глядацьких симпатій отримав фільм «А ночі вже більше не буде» Елеонор Вебер – про спростування пропагандистських образів, пов’язаних з війнами в Афганістані, Іраку та Сирії. Авторка мала доступ до архівних відео американських і французьких збройних сил

Приз Андрія Матросова від організаторів фестивалю отримав фільм «Май далеко-май добре» режисерки Ганни Ярошевич – про молодого німця Мішеля, який мріяв жити далеко від цивілізації, задля чого переїхав до маленького села в українських Карпатах.

спеціальну відзнаку отримала стрічка «Рози. Фільм-кабаре» Ірени Стеценко – про історії семи артисток фрік-кабаре Dakh Daughters.


18 Docudays UA через карантинні обмеження пройшов повністю в онлайн-форматі з 26 березня до 4 квітня 2021 року. Головна тема фестивалю Docudays UA 2021 – право людини на здоров’я.

Стрічки будуть доступними для перегляду ще два дні, до 24:00 4 квітня. Їх можна подивитися в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE.

У 2020 році фестиваль Docudays UA також відбувався повністю в онлайн-форматі й був присвячений темі дорослішання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі