Сімнадцятий фестиваль «Французька весна в Україні – 2021» оголосив кінопрограму.

Вона складається з двох блоків:

  • допрем’єрні покази новинок французького кінематографа
  • ретроспектива стрічок, які створили жінки

допрем’єрні покази

У цьому блоці з 23 квітня по 2 травня безкоштовно покажуть п’ять стрічок, їх можна буде подивитися на сайті.

 Ромком «Він і вона» режисера Седріка Клапіша про хлопця й дівчину, які не здогадуються про існування одне одного, хоч і живуть практично через стіну.

 Мелодрама «Чоловік і жінка: Найкращі роки» режисера Клода Лелуша, яка розповідає про дідуся з будинку пристарілих, який страждає на хворобу Альцгеймера й виразно пам’ятає лише історію кохання з жінкою, із якою познайомився 52 роки тому. У цьому фільмі режисер повертається до стрічок «Чоловік і жінка», «Чоловік і жінка: 20 років потому». Головні ролі так само виконують Жан-Луї Трентіньян та Анук Еме.

 Біографічна історична драма «Генерал де Голль» розповідає про лідера французького спротиву під час Другої світової війни. У головній ролі – Ламбер Вільсон.

 У комедії «Школа хороших дружин» із Жульєт Бінош ідеться про власницю школи для домогосподарок. Події фільму відбуваються в травні 1968 року, коли у Франції розвивався феміністичний рух.

 Фантастична мелодрама «Останнє життя Сімона» про восьмирічного хлопчика, який має надздібності й може перевтілюватися в будь-яку людину, якої коли-небудь торкався.

«Вона створює кіно»

Це ретроспективна програма найкращих фільмів, які зняли французькі режисерки протягом останніх кількох років. Вона складається з шести стрічок і наголошує на прагненні кіноіндустрії до гендерної рівності.

Покази проходитимуть у Києві в кінотеатрі «Жовтень» з 16 квітня. Також добірку демонструватимуть у Харкові й Одесі з 22 квітня та у Львові з 24 квітня.  Після показів у кінотеатрі стрічки будуть доступні для кіноклубних показів по всій країні.

 Драма «Засліплені» про боротьбу за свободу дівчини, батьки якої потрапили до сектантської релігійної громади. Режисерка – Сара Суко.

 Комедія «На дивані в Тунісі» про психоаналітикиню, яка повертається з Парижа до рідного Тунісу з мрією про власну практику та стикається з бюрократичними проблемами. Головну роль виконує Ґольшифте Фарахані. Режисерка – Манель Лабіді.

 Анімаційна картина «Ластівки Кабула» про події в Кабулі 1998 року, де влада належить тоталітарному режимові талібів, панує релігійний фанатизм, а жінки змушені повністю ховати обличчя. Режисерки Забу Брайтман та Елеї Гобе-Мевелек.

 Драма «Папіча» про студентку, яка готує показ мод в Алжирі 1997 року, де терористи хочуть встановити владу ісламської держави, контролюють і пригнічують жінок. Режисерка – Мунія Меддур.

 Драма «Лоскіт» про дівчину, яку зґвалтували у 8-річному віці. Уже в дорослому віці вона намагається розібратися з минулим. Режисерка Андрея Бескон і режисер Ерік Метає.

 Історична мелодрама «Портрет дівчини у вогні» про кохання двох жінок у Бретані кінця 18 століття. Режисерка –  Селін Сьямма.

Усі фільми покажуть мовою оригіналу з українськими субтитрами.


З 26 березня по 4 квітня 2021 року відбувається фестиваль Docudays UA. Тема фестивалю у 2021 – право людини на здоров’я.  Слідкувати за фільмами та подіями можна в кінотеатрі DOCUSPACE.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Французька весна в Україні – 2021