19 березня 2021 року Київський апеляційний суд дозволив розповсюджувати книгу «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. Автор книжки написав, що вони з адвокатом і видавнцтвом Vivat виграли справу.

Суд частково задовольнив апеляційну скаргу, пише «Інтрефакс Україна». Зокрема, суддя скасував рішення Дарницького районного суду Києва про те, що інформація в книзі порушує особисті права Медведчука на повагу до честі та гідності. Також у суді визнали, що автор мав право використувавти ім’я Віктора Медведчука без його згоди та розповсюджувати книжку «Справа Василя Стуса».

Але суд підтримав одну вимогу Медведчука. У коментарі «Суспільному» адвокат Вахтанга Кіпіані В’ячеслав Якубенко сказав, що суд відніс один фрагмент до інформації, яка не відповідає дійсності.

«Це про те, що адвокат Медведчук у справі Стуса був наданим і підтримуваним держбезпекою. Ми ще не отримали письмовий і повний текст цього рішення, ми не можемо сказати, з чого виходив суд, коли саме залишав цей один процент не на нашу користь. Ми не готові сказати, чи будемо йти до Верховного Суду подавати касаційну скаргу. На сьогодні це безумовно значна перемога», – прокоментував адвокат.

Також суд вирішив, що Медведчук має компенсувати Кіпіані та видавництву Vivat судовий збір розміром 768,4 гривні кожному.


Книга історика й журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. Вона стала резонансною через суд із політиком Віктором Медведчуком, який хоче заборонити її в Україні. Він вважає, що в 9 епізодах книги є висловлювання, які «не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика».

Віктор Медведчук був адвокатом, якого надала держава поетові Василю Стусу у 80-х роках. Стуса звинувачували в «антирадянській агітації й пропаганді». Поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Василь Стус помер 4 вересня 1985 року в ув’язненні.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд міста Києва заборонив розповсюджувати наклад книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу політика Віктора Медведчука. Суд визнав, що «деякі фрази в книзі порушують честь і гідність».

У листопаді 2020 року видавництво Vivat подало апеляційну скаргу на рішення Дарницького районного суду міста Києва про те, що з книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» треба вилучити інформацію про адвоката Стуса Віктора Медведчука.

Також у листопаді 2020 року видавництво Vivat опублікувало новий тираж книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», з якої Дарницький районний суд міста Києва просить вилучити згадки про Віктора Медведчука. Рішення суду в новому виданні надрукували на форзаці книги.

А видавництво Vivat спільно з «Абук» почали роботу над записом аудіоадаптації книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. Книгу адаптують для аудіоверсії. Її озвучить актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: видавництво Vivat